Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 2

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (177)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Někdy žene nezbývá nic jiného, než být mrcha..." Trailer zdobili prívlastky ako "veľkolepý" a "best film of the year" a to ma fakt navnadilo. Meno T. Hackford malo a má zvuk. Film spustí hlavnú zápletku hneď od úvodu a postupne mi padala sánka čoraz viac... Kurva, to je šialene dobrý film, hovorím si, ako to, že som na neho natrafil až teraz??? Bol som v tom, že všetko zásadné som už videl. Výkon K. Bates je úžasný, nezabudnuteľný a doslova oscarový. Keby som mohol tak jej toho oscara predám osobne! Film je jedna parádna jazda, ktorá chytí a nepustí. Scény K. Bates s ožratým mužom, ktorého tiež výborne zahral D. Strathaim sú nezabudnuteľné. Na film som myslel aj týždeň po zhliadnutí a vážne som rozmýšľal, ktorý film obetujem, aby som Dolores dostal do svojej "top 10". Úžasný, adrenalínový film, ktorý ma rozobral úplne na súčiastky. Doporučujem všetkým! Päť hviezd žiariacich ako diamanty! 100%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zase jednou jsem musel jen v úctě smeknout. Drama, psychologická hloubka, napětí, tajemství, zajímavě vyprávěný příběh, všechno jsem tu našel, včetně skvělých hereckých výkonů. Režisér vede příběh v několika časových rovinách, ovšem nikoliv proto, aby se předváděl, ale pokorně vše podřizuje stavbě příběhou a současně jeho srozumitelnosti. Během minuty se dvakrát přenese o několik let zpátky a zase zpět do současnosti, aniž to divákovi cukne okem. Opravdové pochutnání. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

King a filmové plátno - tak to by vydalo přinejmenším na studii. Osobně u mě převládá názor, že pokud se do Kingovy předlohy pustí výrazná filmová osobnost (de Palma, Kubrick, Cronenberg, jsou jen ta nejznámější jména), je filmové zpracování daleko lepší než předloha. Ano fanoušci páně spisovatele teď si plivněte a kamenujte, ale přesto nezměním dlouholetý názor, že stylisticky jsou Kingova díla čistě průměrná, literárně neinvenční, obsahově dosti podobná, nemluvě o postupu rozvoje děje, kdy je používáno velmi často podobné schéma. King a adaptace nefantastických děl, to by dalo na dalších pár stran úvah. Dolores Calinbornová patří právě k této sortě. Opět je tu klasická Kingovská disfukční rodina, zneužívaná dcera, tyranský a opilecký otec, znova se ocitáme na vesnické samotě, v neurčitém čase ... Naštěstí to všechno není jen samoúčelná sonda do sociálních vztahů amerických občanů... Díky citlivé a náladotvorné režii Taylora Hackforda, který plně dokázal zvýraznit a využít herecký potenciál, který mu poskytují obě herečky v hlavních rolích. Matka a dcera - Kathy Bates jako prostá žena od válu, která se dokáže vzepřít a Jennifer Jason Leigh coby nevyrovnaná dospělá dcera, která je poznamenaná chtěnou nevědomostí. Obě předvádějí opravdu pozoruhodné výkony. Právě díky tomu patří tento film k těm vyvedenějším adaptacím, i když třeba chvílemi ztrácí niť předlohy. 80%. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Strhující drama podle Kinga, kterého jsem nečetl a zároveň asi největší překvapení v rámci jeho adaptací, které jsem prozatím viděl. Dolores Claibornová je film, který prostě nemůže zklamat. Má působivou atmosféru, naprosto dokonale napsané postavy a vzájemné vztahy mezi nimi, výtečný příěh a další herecký koncert úžasné Kathy Bates a neméně skvělé Jennifer Jason Leigh. Od začátku do konce perfektní chuťovka, která je psychologicky nesmírně silná a obsahuje flashbacky, které jsou možná ještě o chlup zajímavější. A finále pak všemu nasadilo korunu. Nemám co vytknout, jediná škoda je snad jen to, že ho naše televize už léta nedávali. 100%. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem se prokázalo, že King a Batesová k sobě patří. Po povedené Misery přišla na svět další dobrá kingovská adaptace. A opět to není film pro vegetariány, protože v některých pasážích je to celkem hodně MASO. Neubráním se srovnávání. Tento film mě vyděsil ještě trošku víc než Misery, poněvadž původcem Zla (a po pár románech od Kinga si při popisování jeho knih skutečně zvyknete psát Zlo s velkým ,,Z") zde není jen jedna psychicky narušená osoba. Je tu hned několik hajzlů a mrch, kteří jsou ,,normální". A zatímco fanatické Annie tu násilnou smrt ze srdce přejeme, u tohoto filmu není tak jednoduché někoho jednoduše odsoudit. O to je to celé znepokojivější. Pokud mám srovnat s další Kingovou adaptací - Zelenou mílí, třeba po mně hoďte šutrem, ale Dolores mi přišla méně vykalkulovaná, lépe promyšlená a mnohem skutečnější. Tohle se totiž, na rozdíl od Míle či Misery, mohlo v nezměněné podobě dost dobře stát i vám. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Během natáčení scény na trajektu dostala Jennifer Jason Leigh mořskou nemoc. Jako záskok byla vybrána jedna ze studentek tamní střední školy. (D3VIL)
  • Požár na place způsobil škodu na 1 000 000 amerických dolarů. (Dlee)
  • Trajekt objevující se ke konci filmu nese jméno "Joshua Slocum", podle prvního člověka, který sám obeplul zeměkouli. (D3VIL)

Reklama

Reklama