Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (177)

classic 

všechny recenze uživatele

Extraordinárny snímok, ktorý je postavený v prvom rade na dvoch vynikajúcich hereckých výkonoch, t.j. Kathy Bates a Jennifer Jason Leigh sa vzájomne dopĺňajú najmä v prítomnosti, ale i v minulosti nemajú na ružiach ustlané, teda aspoň doma, kde je opilecký člen domácnosti, ktorý terorizuje svoju rodinu, a to sa dá nazvať, ako FILM odohrávajúci sa v 2. časových rovinách s nádychom silných scén. Veľmi kvalitná záležitosť režiséra Taylora Hackforda, ktorý sa mohol oprieť o skvelú predlohu autora Stephena Kinga, podľa ktorého sa už druhý rok po sebe nakrútil perfektný film ( 1. je Vykúpenie z väznice Shawshank ). Pozoruhodne sa prelínajú tieto zložky filmového diela, ktoré tým dostáva širší rozmer (význam), a práve sledovanie - flashbackov, či skôr akejsi bližšej retrospektívy, je vynikajúcim spestrením konečného výsledku, že spoľahlivo funguje v obidvoch rovinách, pričom zdá sa mi, ako by tá predchádzajúca trochu viac dominovala, než tá súčasná, ale nie je sa tomu čo čudovať, lebo tak to má byť ! Spomenul som, že sú tu tieto dve hlavné ženské postavy, ale taktiež sa patrí povedať, že bez niekoľkých vedľajších by sa nepodarilo nastoliť taký excelentný portrét Dolores Claiborne. Námatkovo - Judy Parfitt ako Vera Donovan, Christopher Plummer ako Detektív John Mackey, alebo aj David Strathairn ako Joe St. George, áno, jeho výkon by sa dal charakterizovať : Veľký, väčší, najväčší HAJZEL zo všetkých ! Páčila sa mi i Gabova kamera a Danova hudba, že podtrhovali, zvýrazňovali dusivú atmosféru... PS: Pri zatmení slnka sa môžu diať neuveriteľné veci... A táto pasáž je najlepšou v celkovom vyznení. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Dramatický život Dolores, okolo které se docela točí vraždy, neb je obětí životních cyklů - obětí různých tyranů, které sama na sebe vábí jak magnet a když je myš zahnána do kouta, co udělá? Jo. Skočí na Vás, když už není kudy kam, otočí se, sebere zpanikařenou odvahu a napadne Vás. Libovka Kingovka, není to takové to Céčko - ale není to ani Shawshank/Zelená míle/Osvícení. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Pochroumaný vztah odcizené dcery s rázovitou matkou (fantastická Kathy Bates), obviněnou z vraždy (vražd), představuje trnitou půdu pro chladné psychologické drama znovushledání a nalézání vzájemné cesty. Jelikož s sebou obě vláčí traumata rodinné minulosti s otcem alkoholikem (a hůř), bude to těžké, nepříjemné, zraňující, kdy skrz hutnou deku deprese slunko neprosvítí (nejenom při zatmění). Nešustit závěrečné "předsoudní vyříkání" hollywoodským papírem víc, než by bylo záhodno, mají to Dolores a Selena za 5*. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je potešujúce zistiť, že skvelý film podľa Kinga dokáže natočiť aj niekto iný než Darabont, Reiner , Singer a Kubrick. Hackford za nimi síce trochu zaostáva ale aj tak tu vznikla výborná rodinná dráma s prvkami thrilleru a ďalší herecký koncert Kathy Bates. Škoda, že je ten film tak zabudnutý 8/10 ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Při tak velké produkci děl, kterou legendární S. King má, se nepochybně najde dílo, které nese punc průměrnosti. Dolores Claiborne, ač zastíněna mnohem úspěšnějšími filmy (Green Mile, The Shining, Shawshank apod.) však po právu patří mezi díla, která jsou hodna pozornosti. Nosným pilířem je bez diskuze fenomenální Kathy Bates, která místy připomíná mrchu Annie... Zbývající ansámbl je zdatným sekundantem v tomto pochmurném, místy dosti temně laděném a nepředvídatelném příběhu, jehož silné finále se postará o to, aby vám jméno Dolores doznívalo v hlavě dlouho po projekci... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Společnost Castle Rock koupila od Stephena Kinga práva k natáčení za $1.500.000. (D3VIL)
  • Natáčení probíhalo na mnoha místech Nového Skotska. Filmaři navštívili ostrov Brier a města Westport, Digby, Chester, Lunenburd nebo Mahone Bay. (Terva)
  • Autor předlohy Stephen King upravoval postavu Dolores podle Kathy Bates, která ho ohromila při natáčení Misery. (D3VIL)

Reklama

Reklama