Reklama

Reklama

Co žere Gilberta Grapea

  • USA What's Eating Gilbert Grape (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gilbert Grape nie je z tých, čo by nemal do čoho pichnúť. Aj keď Endora je miesto, kde sa toho veľa nedeje. Jediný raz, čo mestečko navštívila polícia, bolo vtedy, keď sa Gilbertov retardovaný brat Ernie pokúsil vyškriabať na neďalekú vodnú vežu. Dávať pozor na brata je hlavnou úlohu Gilberta, čo vie byť pekne otravné. Najmä, ak Gilbert okrem toho pracuje v obchode. Potom ale Gilbertovi skríži cestu niekto, kto ho nenecháva ľahostajným. Becky so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve vo chvíli, keď prechádzajú cez Endoru. Becky je krásna a Gilbert sa práve zaľúbil. Nájsť si však čas pre svoj vlastný život sa zdá byť pre Gilberta nemožné... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (795)

Kass 

všechny recenze uživatele

Cože toho Gilberta tedy vlastně tak žere? Asi úplně všechno. Od provinčního městečka, ze kterého po celý svůj život nevytáhl ani paty ven. Přes mentálně zaostalého mladšího bratra, o něhož se musí celý den starat. Po každodenní rodiné večeře, které vždy zákonitě skončí bouřlivou výměnou názorů všech členů rodiny, plynoucí z jejich vypěstované "ponorkové nemoci" a vzájemné alergie. To, na co divák čeká většinu filmu, tedy že do té doby všechno trpícímu Gilbertovi nakonec vytečou nervy, je stejně nezvratné, jako že musí (jak si dávno přeje) přijít "něco nového". Film je postaven na krásně lidském (přesně jak je u L.Hallströma dobrým zvykem) příběhu, který pevně drží především (i ve vedlejších rolích ) výborní a známí herci. Jmenovitě hlavně trojlístek J.Depp, L.DiCaprio a J.Lewis. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem se na film těšil kvůli Deppovi, ale to co mi nakonec doslova vyrazilo dech nebylo z Deppa, ale z DiCapria, a to se psal prosím rok 1993. DiCaprio tenkrát devatenáctiletej kluk zahrál dost možná jeho nejlepší roli, roli dementního bratra, který dementní doopravdy je, ale tím svým dokonalým herectvím doslova vyráží dech, no a to několik let na to DiCapria pořádně nikdo neměl rád, za to, ve kterých filmech hrál s tím, že hrát pořádně neumí, no a podívejme se jak je na tom teď. Minimálně pro mě jeden z nejlepších herců současnosti. Takže když budu mluvit s nějakým odpůrcem DiCapria tak ho s láskyplným přesvědčením pošlu na tento film, a věřím že změní názor. Jinak film samotný není nic vizionářsky originálního nebo extra nápaditého. Je to životní drama několika lidí, kterých je na světě mnoho, a těch filmových také nebude málo. Jenže tenhle má prostě v sobě takovou energii, že čtyři hvězdičky si se svým uhrančivým výrazem rozhodně zaslouží. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Vymanenie sa z malomestského sterotypu a kolotoča povinností je nevyslovenou túžbou mladého, mlčky prežívajúceho rebela Gilberta. "Vďaka" dementnému bratovi, spuchnutej materi a nedospelým sestrám prináša predavačovi v potravinách život nečakané situácie, ktoré treba riešiť, práce so starostlivosťou o rodinu je nad hlavu a vlastná láska sa redukuje na pravidelné šukanie neukojenej paničky.... teda až do príchodu po Amerike kolujúcich karavanistiek, ktorým sa pokazí autiak. Prostredie tých, čo nevyhrali prvú cenu v americkom sne je sympatické a do určitej miery vierohodné, nenudiacemu plynutiu filmu značne prispeli vhodne typovo zvolení herci. Výsledkom je ale len pomerne dobre odhadnuteľný limonádový príbeh o tom, že šancu na zmenu má každý. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Film o mladém, dlouhovlasém (a krásném:-D) Deppovi, který se jen tak tak protlouká svým nelehkým životem, protože se musí starat o 200 kilovou matku, pubertální sestru a postiženého bratra (skvělý DiCaprio!!!). K tomu všemu ho neustále uhání postarší dáma, které dělá zajíčka. Dosavadní život však končí ve chvíli, kdy do města přijíždí milá, mladá dívka... "Co žere Gilberta Grapea" je zkrátka příjemné drama s opravdu dobrými herci, nicméně právě ony dramatické scény nepůdobí tak dramaticky, jak by mohly. A to je vážně škoda... 3 a půl hvězdy.:-( ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný film, který jsem dlouho odkládala, ale jsem ráda, že jsem si k němu znovu našla cestu. Leonardo Dicaprio je tady úžasný, to co předvádí herecky jako ještě ,,ucho" je známka toho, že má talent a patří bezesporu mezi dnešní elitu herců. Johnny Depp zde nebyl tak výrazný, ale i tak se mi jeho projev líbil. Naprosto přirozeně se mi tu jevila J.Lewis. Všechno krásně natočeno, hudba, záběry, smích, pláč, hořící dům. Cesta pryč. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (25)

  • Pro ztvárnění role Arnieho navštívil Leonardo DiCaprio několikrát domov pro duševně choré děti, kde se snažil vnímat jejich chování a reakce na okolní svět. (cihlenka)
  • Dům, který sloužil jako interiér residence Grapeových, se objevil také ve filmu Roadie (1980). (Kulmon)
  • Navzdory faktu, že ochránci zvířat tvrdě kontrolovali kobylky v Arnieho obálce na dopisy, je Leonardo DiCaprio omylem zabil. (Kulmon)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama