Reklama

Reklama

Co žere Gilberta Grapea

  • USA What's Eating Gilbert Grape (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gilbert Grape nie je z tých, čo by nemal do čoho pichnúť. Aj keď Endora je miesto, kde sa toho veľa nedeje. Jediný raz, čo mestečko navštívila polícia, bolo vtedy, keď sa Gilbertov retardovaný brat Ernie pokúsil vyškriabať na neďalekú vodnú vežu. Dávať pozor na brata je hlavnou úlohu Gilberta, čo vie byť pekne otravné. Najmä, ak Gilbert okrem toho pracuje v obchode. Potom ale Gilbertovi skríži cestu niekto, kto ho nenecháva ľahostajným. Becky so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve vo chvíli, keď prechádzajú cez Endoru. Becky je krásna a Gilbert sa práve zaľúbil. Nájsť si však čas pre svoj vlastný život sa zdá byť pre Gilberta nemožné... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Působivý snímek, který ukázal, jakou hvězdu bude mít stříbrné plátno v Leonardu DiCapriovi. Jeho ztvárnění retardovaného Arnieho je dechberoucí a nominace na Oscara zasloužená. Johnny Depp vedle něj herecky vypadá jako mladší bratr a ne naopak, ale je to dáno jednotlivými postavami, nechci tím tedy říci, že by byl Depp horší herec. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Někdy nám hodně trvá, než si konečně uvědomíme, jaké štěstí nám celý život leželo u nohou. Uvědomila si to Jenny ve Forrestu Gumpovi, uvědomil si to mladý Bryce v Reinerově Má mě rád, nemá mě rád a uvědomil si to také Gilber Grape poté, co si "vyžral" svůj talíř hořkosti až do dna. Všechny zmíněné snímky vyznívají v rámci pocitů a emocí velmi pravdivě, a proto si také všech strašně moc vážím. Malý velký HERECKÝ film, který ve mně sice nezanechal zase tolik otázek ani námětů k přemýšlení, avšak považuji ho přesto za daleko hodnotnější a přínosnější než celý týden strávený v nudném školním ústavu :D Ostatně jako vše od slzonutiče Hallströma.. 85% ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

DiCaprio byl neuvěřitelný. I to, že třeba Hoffman nebo Malkovich zahráli tak věrně své mentály, je úctyhodné. Nebylo jim však devatenáct! Celý film však při zpětném pohledu tak nějak prošuměl. Co z něj? Hlídejte si své mentální sourozence? Nebuďte nechutně obézní nebo s vámi podpálí barák, aby vás uchránili od veřejné potupy? 60% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dát vyhybku z nudných kolejí zvaných Endora vyžaduje nejenom nákup ve Food Landu, ale taky spálit za sebou některé mosty, vztahy, či nakonec členy rodiny.. Hallström vsadil na jistotu, ale svým tradičně lidským příběhem mě tentokrát emocionálně minul. V hodnocení tak budu raději upřímný nelida než pokrytec, který mrskne pět hvězd, aby tady vypadal erudovaně a přitom dobře ví, že se k Gilbertu Grapeovi už nikdy nevrátí.. Z herců u mě jasně vyhrál J.Depp, který nevděčnou roli zvládl umírněnými hereckými prostředky s bravurou. A Golden Kid Leo? Ano, přesvědčil své odpůrce, ale jen o tom, že měl kdysi talent. Mimochodem, kdo by řekl, že TOTO bude za čtyři roky souložit s Kate Winslet.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vymanenie sa z malomestského sterotypu a kolotoča povinností je nevyslovenou túžbou mladého, mlčky prežívajúceho rebela Gilberta. "Vďaka" dementnému bratovi, spuchnutej materi a nedospelým sestrám prináša predavačovi v potravinách život nečakané situácie, ktoré treba riešiť, práce so starostlivosťou o rodinu je nad hlavu a vlastná láska sa redukuje na pravidelné šukanie neukojenej paničky.... teda až do príchodu po Amerike kolujúcich karavanistiek, ktorým sa pokazí autiak. Prostredie tých, čo nevyhrali prvú cenu v americkom sne je sympatické a do určitej miery vierohodné, nenudiacemu plynutiu filmu značne prispeli vhodne typovo zvolení herci. Výsledkom je ale len pomerne dobre odhadnuteľný limonádový príbeh o tom, že šancu na zmenu má každý. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (25)

  • Záběr, kdy Bonnie Grape (Darlene Cates) vychází schody a vyjde jen tři, je použit dvakrát. Poprvé, když je není schopna vyšplhat, a podruhé, když se jí to podaří. Její ložnice, která byla ve filmu umístěna v prvním patře domu, byla pro jistotu v přízemí. (Othello)
  • Dům, který sloužil jako interiér residence Grapeových, se objevil také ve filmu Roadie (1980). (Kulmon)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama