Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádný průšvih, ale krátce po zhlédnutí dokonalého Maltézského sokola velké zklamání. Až na závěrečných a neskutečně napínavých deset minut se totiž jedná o zmatené vyprávění, kterému podráží nohy uzel vedlejších postav. Lonino, Eddie, Harry, Geiger, Brody nebo Regan už dlouho před pointou splývají v jedno. Noirového ducha tak táhne nepřekvapivě Bogart i oslnivá Lauren Bacall. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film-Noir ako remeň, ukážkový snímok tohto žánru. Fantastická atmosféra a charizmaticky sarkastický H. Bogart dvíhajú úroveň filmu riadne vysoko. Od hlavnej postavy sa nedalo odtrhnúť oči. Na druhú stranu ale je trocha škoda miernej prekombinovanosti deja, miestami som sa v tej záplave mien a udalostí strácal. Všetky dôležité informácie o prípade išli v rýchlom slede za sebou a hlavne bolo ich moc. Preto to nepozerajte pokiaľ ste unavený, v tom prípade sa vám snímok bude páčiť menej. 80/100 ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jó, to musely být krásné časy, když na prvním místě byli herci a dialogy. Přiznávám, že takto vymazlené dialogy jsem již dlouhou dobu nezažil ( neboj, nezapomněl jsem na tebe Woody Allene , ale posuďte sami: Je mi fuk, že se vám nelíbím .... nelíbím se ani sám sobě ....jste roztomilý a líbíte se mi.....a to jste neviděla tu tanečnici, co mám vytetovanou na prsou :o) Stejně tak by člověk těžko pohledal takto charismatického hlavního hrdinu jakým bezesporu je Humprey Bogart. Jestli někdo naplňuje a především zhmotňuje mé představy o Philipu Marloweovi, pak je to právě ON. Z toho chlapa čiré charisma doslova prýští a odkapává po litrech a mohl by ho chudým příbuzným prodávat po kilech. Taktéž to již mnohými zmiňované erotické dusno mezi ústřední dvojicí ( Bogart - Bacall ) je doslova sžírající. Člověk téměř vidí tetelit se vzduch. Zejména již zde ( uživ. Matty zmiňovaná dvojsmyslná scéna o koňských dostizích ) je vskutku mistrně napsaná a následně oběma představiteli podaná. Tento snímek ( vzhledem ke komplikovanosti děje) rozhodně není na jedno shlédnutí a tak mé vřelé díky letí ke kinu Bio Oko, že tento skvost jednou za čas zařadí do svého programu a já tak dostal šanci tento snímekm shlédnout na velkém plátně. Protože tento snímek si to jednoznačně vyžaduje a zaslouží a jentak mimochodem s každou další projekcí je lepší a lepší! p.s. hoďte do programu toto http://www.csfd.cz/film/4595-key-largo/ a toto http://www.csfd.cz/film/9796-sunset-blvd/ a JÁ kudy budu chodit, tam vás budu vynášet do nebes :o) Ať žije Film- Noir! ()

5150 

všechny recenze uživatele

Jediné co bych vytknul, byl příliš velký počet postav a jmen, takže orientace při bleskových rozhovorech byla poněkud náročnější. Humphrey Bogart v hlavní roli byl výborný a to, že mu zde snad každá hezká žena padla k nohám, nemělo chybu. HLUBOKÝ SPÁNEK mě dokázal od začátku zaujmout, byl napínavý i zábavný a tím se zas tolik filmů pochlubit nemůže. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Trochu preplnená fabula predimenzovaná stopáž Hawksovi na kvalite a sile uberajú minimálne. Viac, než obrazová dokonalosť, puntičkárske aranžovanie mizascény, skvelé rámovanie, snímanie, strih, pohyb kamery a bobtnajúca atmosféra ponárajúca dianie do hmly, dažďa a šerostivu je na filme zaujímavá Hawksova schopnosť narábania s "ukecanosťou" filmu. Nekonečné dialógy a monológy nepôsobia únavne vďaka prešpikovaniu ostrým humorom, dômyselnými narážkami, prudkými zvratmi, stálou hladinou napätia a nevypočítateľnosti. Najmä Bogartove hlášky sú do jeho jazyka vytesané ako do kameňa a jeho charizma sa nesie nad celým dielom. ...... Britká žánrová lahôdka, v ktorej sa dá zablúdiť s rovnakou ľahkosťou, s akou sa dá prepadnúť jej starému, ale ani náhodou nie skostnatenému kúzlu. Dokonca by som si dovolil hovoriť o filmovom sex appeale. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Keď sa režisér Howard Hawks pýtal autora románu Raymonda Chandlera, prečo sa v jeho knihe “Hlboký spánok“ vyskytuje toľko pasci, dejových zvratov a prekvapení, spisovateľ údajne úprimne odpovedal: "Nemám sebemenšiu predstavu." (Scevola)
  • Charles Waldron, který ztvárnil generála Sternwooda, zemřel ještě před premiérou filmu. (Dreadd)
  • Claude Chabrol vo svojej kritike považuje dielo za mimoriadne, ktoré však nespĺňa obecné nároky žánru. Dielo je veľmi osobité, aby ho šlo zaškatuľkovať. Zdôrazňuje rolu autorského vkladu a spontánnosti pri tvorbe diela. Zásadnou je pre neho osobnosť autora. Podľa Chabrola nemôže byť tento film rekonštruovaný, napr. v podobe remakeu, lebo by sa z diela vytratil jeho tvorca a dielo by pôsobilo dojmom podradnej imitácie. (Biopler)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama