Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (396)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptická poezie,aneb další mistrovské dílo maestra Miyazakiho.Naušika mi zprostředkovala jeden z nejsilnějších filmových zážitků za hodně dlouhou dobu a přes veškeré drobné nedostatky v animaci (ovšem na rok 1984...) mě dokonale pohltila,dojala a okouzlila.Na Miyazakiho filmech je nejvíce fascinující,že pokaždé když se dívám na další,mám pocit,že se vracím do starého známého světa,ale přitom je každý z jeho filmů jiný,pokaždé naprostý originál,který mě zas a znovu dostane.Fascinující. 95 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vďaka filmom máme tú neuveriteľnú možnosť navštevovať iné svety, ktoré sú v niektorých prípadoch natoľko odlišné od toho nášho, že stráviť tam, čo i len malú chvíľu nás napĺňa dobrodružstvom a radosťou. Svet vo svete a svet pod svetom má v tomto filme svoje čaro, ktoré dokáže z neuveriteľnou ľahkosťou Miyazaki nie len vytvoriť, ale aj podať. Stretávame sa tu s typickými prvkami jeho tvorby. Mladý hrdina, rôznorodé svety, všakovaké postavičky, symbióza medzi človekom a prírodou. Osobne som nevedel presne čo mám od toho čakať. Zdalo sa mi, že hlavná zápletka nieje natoľko silná aby dokázala utiahnuť celý film. Lenže na moje prekvapenie sa s každou ďalšou postavou zápletka prehlbovala, vyvíjala a mala svoje drobné odbočky, ktoré ma na jednej strane veľmi potešili a na druhej strane prinútili k zamysleniu. Čo je jeden z dôvodov, prečo sú Miyazakiho filmy tak obľúbené aj u detí aj u dospelých. Skvelé akčné scény, skvelé prostredie a ľudský príbeh, nakreslení naozaj znamenite. Ako prvý autorský počin vôbec nie zlé, ale osobne mám stále radšej Cestu do fantázie a princeznu Mononoke. S ktorou má tento film inak veľa spoločného. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Miyazaki je skutečný vizionář. Jeho svět budoucnosti působí dokonale přesvědčivě, pochmurné barvy "pustiny", vybledlé odstiny neobydlené pouště a podivných skalistých útvarů i přívětivá Zeleň Větrného údolí. Vše působí naprosto živě, včetně animace samotných postaviček, a mohutní Ohmu, ohromující svojí majestátností, zuřivostí i moudrostí.Dojem jen občas kazí mírně sekaná animace, tím spíš v záběrech, kde část sekaná je a část ne. Neviděl sem od mistra žádný jeho další film (zatím), ale pochybuju, že by některý mohl být horší, což ovšem rozhodně není urážka, protože Naushika nasadila Laťku opravdu HODNĚ VYSOKO. 5 hvězdiček je v tomto případě povinné minimum... P.S. připadá vám taky, že spousta obrázků z fotogalerie ve filmu vůbec nebyla? ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Je to asi neobvyklé, ale z trojice Cesta do fantázie - Princezná Mononoke - Naušika z Veterného údolia ma najviac zaujala i dostala práve Naušika a staviam ju medzi nimi na najvyššiu priečku. Všetky tri majú spoločné črty, Naušiku s jej filmovými "sestrami" okrem poetiky spája ekologická tematika, hrozba katastrofy aj individuálny boj hrdinky. S Naušikou sa ľahko stotožníte a skvele sa s ňou lieta, bojuje aj bojí. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů samotného Hayao Miyazakiho a je i to trochu znát. Naušika z Větrného údolí je v mnoha ohledech lehce zmatená, trochu naivní a v úvodu až příliš komunikativní. S postupem času, kdy se odkrývá celý postapokalyptický fikční svět posetý nehostinnou Pustinou, rozlehlými pláněmi připomínající Dunu či velkou hmyzí armádou v čele s děsivým a majestátným stádem Ohmů, se na jakékoliv nedostatky snadno zapomene a kouzlo Miyazakiho světa začíná působit na plné obrátky. Motivace hlavní hrdinky, její průbojnost a odvaha mají zajímavou myšlenku i smysl, což jí dodává na vážnosti a dospělosti snímku. Na druhou stranu ji poměrně komickým způsobem někdo zapomněl na téměř každém záběru přimalovat spodní prádlo, tudíž se v tomto krutém světě nějakému tomu pousmání vyhnout nelze, a to je dobře, jelikož se jedná o poměrně těžké a náročné dílo, které zahltí psychiku nejednoho odolného jedince. Celý svět krásně podtrhuje hudební stránka Džó Hisaišiho, který zde částečně upustil od houslí a akční pasáže proložil pořádnou náloží rytmické elektronické hudby, která celý sci-fi nádech pěkně okoření. Naušika jako celek nepůsobí tak komplexně jako následující díla japonského velmistra animace, nýbrž si své kouzlo dobývá fascinujícím fikčním světem, údernou hudbou a zajímavou myšlenkou. [90%] | Kino ()

Galerie (50)

Zajímavosti (21)

  • Naušika z Větrného údolí je adaptace stejnojmenné sedmidílné mangy, kterou Hajao Mijazaki vydával s přestávkami na filmovou tvorbu od února 1982 do března 1994. Film vznikl mezi publikací druhé a třetí části. (profhubert)
  • Naušika je jméno postavy z Homérova eposu „Odysseia“. (profhubert)
  • Ohmu znamená v japonštině "král hmyzu". (profhubert)

Reklama

Reklama