Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (393)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Těsně po shlédnutí Nausiky z Údolí větrů mi v hlavě bublají rozporuplné pocity. Miyazakiho teprve druhý celovečerní film a už naprostá pecka. Propracovaný postapokalyptický svět, výborná animace, silné ekologické poslání a typický krásný Miyazakiho příběh. Na druhé straně ale musím smutně uznat, že zatímco třeba taková Princezna Mononoke vás do svého světa vtáhne tak silně, že v závěru filmu skoro škemráte, aby ještě nebyl konec a vy se nemuseli vracet zpět do svého temného nudného pokoje k rozzářené obrazovce, na příběh princezny Naushiky jako byste se s chladným odstupem dívali přes dvoupalcovou skleněnou stěnu, přes kterou je sice pěkný výhled, ale dovnitř vás prostě nepustí. P.S. Po čtvrtém shlédnutém Miyazakiho filmu začínám mít vážné podezření, že s jeho zálibou v malých holčičkách není něco v pořádku;) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Mijazakiho diela sú nádherne animované, tam je to takmer vždy akoby stopercentné, na to sa mi dobre pozerá. Čo sa týka deja a motívov, tak je to vždy rozmanité, niekedy možno až príliš chaotické, ale zväčša inšpirujúce a originálne. Tu som sa konečne našiel aj v príbehu s odkazom, ktorý bol ozaj silný a pritom tak prostý. Krásna rozumná čiastočne rozprávka pre deti a dospelých. ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nakonec to byl přece jenom velmi pěkný film. Ze začátku mne moc nezaujal, neměla jsem chuť na poučování "obor ekologie", ale pak si mne kdesi, v nějakém bodu, film získal a já doufala, že bude ještě chvíli trvat. V tomto případě mě Mijazakiho fantazie a schopnost utvořit příběh nezklamala. Neholduju filmům s ekologickým podtextem, ale tenhle jako jediný bych si pustila klidně znovu. Jediné, co mě trošku zklamalo, byl hudební doprovod - nevýrazný, nemasný-neslaný, snad jen v jediné chvíli mi tam pasoval (ve smyslu "Ano, sem se nic jiného opravdu nehodí"), přesto to filmu neubralo na kráse. EDIT. 28. 1. 2017 - je zajímavé, jak se člověku mění vkus. Po téměř sedmi letech jsem na filmě byla v kině a nejvíc si nakonec užila hudební doprovod, který od Hisaišiho považuji za jeden z nejlepších. Naopak samotný film mi přišel možná až moc zdlouhavý, nedokázala jsem udržet pozornost, a tak z původních 5* snižuji na 4*. Něco mi tam na to plné hodnocení chybělo. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Mijazakiho animáky jsou de facto jediné, jimiž se nechám  uchylizovat po japonsku. Těžko říci, čím to je. Přes veškerou dystopickou bezbřehou fantazii,  sdělované ekologické a pacifistické poselství se nedá nevnímat velmi  krátká vlající sukénečka nedospělé Naušiky a pod ní nic... Naštěstí tedy animačně opravdu nic, co by stálo za nějakou pozornost., ale už hen ta i dalších pár náznaků napovídá, že Hajao byl krátce po čtyřicítce ještě vcelku nevybouřený obroň japonské imaginace. Ve srovnání třeba s Cestou do fantazie, kde jsem nic podobného už nevnímal (nebo ještě?) je Naušika krapet víc pedo, no. Čtyři. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Obdivujem rezisera Miyazakiho, kam on na tie napady chodi. Nemyslim len po scenaristickej, ale aj po vizualnej stranke. Je sice pravda, ze toto bol len jeho debut, ale ja som videl najprv par jeho neskorsich animovanych filmov a az teraz som sa dostal k tomuto. Pacil sa mi namet, ako male dievca, princezna Nausika sa snazi udrzat zivotnu rovnovahu medzi hmyzom nazvanych zvlastnym menom Omu a zlych ludoch, ktori naopak chcu bojovat aj proti hmyzu, aj proti mierumilovnym ludom. Aj napriek tomu, ze je to len fantasy animak, je to tak trosku aj zrkadlo nasej spolocnosti, pricom vecne proti sebe z nejakych dovodov bojujeme, namiesto toho, aby sme radsej nasli primerie. ________ V anglickej verzii: Alison Lohman - (Naušika) +++ Shia LaBeouf - (Asbel) +++ Chris Sarandon - (Kurotowa) +++ Patrick Stewart - (Lord Yupa) +++ Uma Thurman - (Kushana) +++ Mark Hamill - (Major Pejitea) +++ Mark Silverman - (Kráľ Jihl) +++ Cam Clarke - (Princ Milo) +++ Tony Jay - (Vyprávač) +++ ()

Galerie (48)

Zajímavosti (21)

  • Téma ekologie je ve filmu mnohem více komplikované oproti manze. (Geriel)
  • Naušika z Větrného údolí je adaptace stejnojmenné sedmidílné mangy, kterou Hajao Mijazaki vydával s přestávkami na filmovou tvorbu od února 1982 do března 1994. Film vznikl mezi publikací druhé a třetí části. (profhubert)

Reklama

Reklama