Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 655)

Darxandri 

všechny recenze uživatele

Jako první chci říct to, že dodnes, vždy když jdu do cukrárny, se ptám jestli si dá můj společník/společnice rakvičku, nebo věneček. Vždy na mě koukají v šoku, nebo se začnou smát. To krásně poukazuje na tento film, jak ho lidé vnímají různými způsoby. Pro mě osobně je Spalovač mrtvol jeden z největších klenotů české kinematografie. Rudolf Hrušínský, jakožto Karel Kopfrkingl, je velice bizarní a znepokojivý příklad člověka, který pro svoje cíle udělá cokoliv. Máte z něj strach, respekt a zároveň vás dokáže i dobře pobavit. Již zmíněný vtip s cukrárnou. Nebyla jediná scéna, kde bych pana Hrušínského neobdivoval za jeho herecký výkon. Samotný film je řemeslně mistrovsky zpracován za použití výborné kamery a tzv. rybího oka, které propůjčuje scénám náležitou hloubku a děsivost. Hudba jen dokonale dokresluje tíživou atmosféru té doby a daných situací, kdy panu Karlovi začíná šplouchat, tak trochu, na maják. Film drží pohromadě, má náležitou hloubku a představuje svůj vzkaz pro obecenstvo jasně. Nemám víc, co bych k tomuto dílu dodal. Jen snad to, že se Karlovi povedlo je všechny spasit. ()

Peter.Guba odpad!

všechny recenze uživatele

Jeden z ceskych odpadov 60. rokov. Ale honelnici z Ceska si tento brak postavili ako 44. najlepsi film. No nie je to smiesne? Nie...skor smutne.... ()

Dr.Str. 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl nyní poprvé, až v dospělém věku. Knížku jsem nečetl, ale reálie znám. Celý film na mě působí rozporuplně. Hrušínský samozřejmě odvedl dokonalou práci a dá se říct, že ačkoli je film narvaný známými tvářemi, odehrál film jednoho herce. Další skvělou devizou filmu je režie a střih, to celé pěkně zabalené do padnoucího hudebního pozadí. Jenže celé to strašlivě zabíjí scénář. Jak říkám, knihu jsem nečetl, ale i film by mě měl oslovit v tomto duchu. Tak, jak je podán, totiž působí jako hraný dokument. Víme, co hlavní postava dělala, ale nevíme proč. Ten přechod od uhlazeného podivína je totiž strašně nepřirozený a celá motivace hlavního hrdiny se rozplývá. Film tak spíše šokuje, než že by vyprávěl. Nejdřív diváka naladí na zajímavý charakter, aby jej pak bezdůvodně utopil v krvi a masové vraždě. Žádná empatie, jen lítost, obdiv, ne však láska, a nakonec smrt. A vlastně to i vybízí k tomu, abychom každého, kdo se nechová normálně, podezírali ze strašlivých činů budoucích. Nepotřebujeme přece znát pohnutky druhých. Stačí, když má dotyčný nějakou vadu, třeba křivý pohled, nekouří, miluje zvířata, a hned z něj může být zrůda. Podívejte se na Spalovače mrtvol. Tam je to ukázané úplně jasně. Film, který normalizoval dřív, než samotná normalizace. Proto 60%. ()

Zix. 

všechny recenze uživatele

Film o zajímavým tématu, ale mě teda nezaujal. Neustále kecy o smrti a první hodina o ničem, poté na konci filmu zjistíme že sledujeme blázna, který kvůli židovskému původu zabije svou rodinu a ještě si myslí jak jim pomohl. Vážně je mi záhada proč je tenhle film tak dobře hodnocenej. ()

Brozason 

všechny recenze uživatele

„SPASÍM JE VŠECKY!" Jsem zastánce toho, že některé filmy opravdu nejsou pro každého.Jsou filmy, které rozdělí lidi na dva tábory.Názorný příklad toho je SPALOVAČ MRTVOL.Jedna skupina lidí bude říkat, jak tento film je odporný a zvrhlý. Ale druhá, která bude o filmu mluvit jako o uměleckém díle.Jsem rád, že se řadím do druhé skupiny.Hlavně kvůli výborné kameře a dynamickému střihu film vypadá opravdu nadčasově.Během sledování jsem se několikrát ujišťoval, že film byl opravdu natočen v roce 1969.Opravdu mi připadal novodobý.Výborný scénář a životní role Rudolfa Hrušinského z tohoto snímku dělá opravdu mistrovské dílo.Závěrem bych chtěl jenom říct, že po dalších dvou shlédnutích je za mě Spalovač mrtvol jeden z nejlepších Československých filmů. /95%/ ()

blatouchm 

všechny recenze uživatele

Tohle nemá obdoby. Kamera, střih, Hrušínského sólo, Menšíkovo vsuvky. Polovinu filmu mě divně mrazilo. Neustálé opakování některých vět ještě víc leze na palici. Nepochopil jsem tu tmavovlásku v průběhu celého filmu. Nejlepší hláška: "pan Dvořák" :D ()

Jarda68 

všechny recenze uživatele

I po deseti letech od posledního zhlédnutí neztrácí tento snímek nic na své mrazivosti,kterou navíc okořeňuje i množstvím ironie a sarkasmu,jichž si člověk všimne až s přibývajícím věkem plus se několikrát nahlas v letním kině zasměje:-) Děkuji NFA za digitální restauraci,Rudolfu Hrušínskému za strhující herecký výkon a Juraji Herzovi za životní dílo,kterému by Oscar slušel daleko více než Koljovi a Ostře sledovaným vlakům... Dokonalost sama.."DÁŠ SI VĚNEČEK NEBO RAKVIČKU? OBOJE...DEJ SI JEN VĚNEČEK,NEVEČEŘEL BYS":-) 100% ()

LadyLucrezia 

všechny recenze uživatele

Nádherná a propracovaná kamera Stanislava Miloty, podivuhodné detaily, perfektní a na svou dobu velmi dynamický střih Jaromíra Janáčka. K tomu v hlavní rolích Rudolf Hrušínský a Vlasta Chramostová v jednom z nejhodnotnějších děl české kinematografie. Nezapomenutelný vzdálený hlas Kopfrkingla s ozvěnou recitující moudra z knihy o Tibetu, letmý úsměv Něžné, vtipné narážky na společnost a zároveň děsuplná přesvědčivost... To je pro mě Spalovač Mrtvol. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Typické dílo pro herecký výkon (psychopaticky chladného) spalovače Hrušínského, často využívané velké detaily záběrů a rybí oko. Celek působí nepříjemně, tísnivě, čekáme, kdo asi zemře jako první. Vše podtrhuje hudba. Naopak spalovač o všech mluví jako o: "něžné", "dobrých lidech", což rozporuje jeho chladne chování a tvoří napětí. Hrušínský zmiňuje přednosti kremace a řeči o smrti vede prakticky v jakékoli situaci. Nakonec vše vyeskaluje až tak, že začne opěvovat svou německou krev, navrhne zvýšit efektivitu pecí z pálení jedinců na stovky a kvůli nátlaku strany začne nenávidět židy, na které poté donáší. Ideologie je natolik silná, že Koprfingl postupně zavraždí i všechny členy své "spořádané" rodiny. Židy trpět nebude. Nakonec se mu zjeví postava jeho samého, pocházející z Tibetu, která ho chválí za činy, které právě vykonal. ()

montel 

všechny recenze uživatele

Co toto bylo? Mělo mě to šokovat? Měl sem u toho slintat blahem, jaký to není filmový zážitek? 46. nejlepší film??? Ježíšmarjá. Já vím proč sem se tomu filmu vyhýbal tolik let. Celá ta kamera, střih a příběh jsou k zblití. Nebýt toho šíleného výrazu Hrušínského, tak dám bez problému, s čistým svědomím odpad. Toto už nechci nikdy v životě vidět. ()

KuceraJohny 

všechny recenze uživatele

Chystal jsem se na snímek už nějakou dobu, ale bohužel nemůžu sdílet takové nadšení jako ostatní. Pro mě je film hrozně monotónní a po dobu dívání jsem začínal cítit jistý nezájem. Zkusím však psát plusy. Jako první bych zmínil kameru, přecházení ze záběrů se mi líbilo a Rudolf Hrušinský je ve své roli opravdu věcný. Bohužel snímek i tak ve mně nezanechal v podstatě nic, ani strach ani odpor ani radost, což by bylo asi divné. Spíš jsem to celé tak zkoukl a byl rád že je konec. Narodil jsem se o mnoho let později než snímek vznikl, ale staré filmy mi nevadí. Zde jsem však nenašel nic co by mě zaujalo. ()

Tarix 

všechny recenze uživatele

Po "našem" absurdní: zároveň komedie, zároveň horor (pro mě spíš absurdní komedie. Proč? Je to vtipné, protože je to pravda.). A naprosto, naprosto fenomenální Hrušínský, jeden z nejlepších výkonů, co jsem kdy viděl. Herz se pak k tomuto svému opus magnum ani nepřiblížil. Škoda. ()

poleno 

všechny recenze uživatele

Tento Herzův počin neberu úplně jako film, ale jako umělecké dílo, které většina lidí bez uměleckého vnímání nikdy nepochopí. ()

Noimosyniii 

všechny recenze uživatele

Zvrhlý a morbidní. Jeden z nejlepších československých filmů vůbec. Z pana Rudolfa běhal mráz po zádech... Krásně hnusný. ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Spalovač mrtvol jedním z nejlepších českých filmů. Část na zom samozřejmě má i knižní předloha, ale ten pravý šmrnc hlavní postavě dodal až Rufolf Hrušinský. Životní role v úžasném filmu. Top ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama