Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Naši hrdinové za zvuku metalu obětavě bojují o každý metr bitevního pole, aby zachránili město Hawkins. A spolu s ním celý svět. (Netflix)

Recenze (104)

Bobbyk69 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

150 minut, přesně tak dlouho trvá tato epizoda, což jí činí druhou nejdelší epizodou seriálů vůbec. Počítačových efektů je tu více než dost a skoro pořád se tu něco děje. Jednu hvězdu dávám dolů za toho Eddiho, který v podstatě spáchal sebevraždu. A jeho smrt byla naprosto zbytečná, ale tak už to u nových postav ve Stranger Things bývá, seznámíme se s novými postavami, abychom se s nimi pak zase rozloučili. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finále prebieha zhruba tak, ako sa dalo predpokladať. I keď to platí len sčasti, samotný záver je dosť prekvapivý a ukazuje, že Duffers už netvoria látku iba pre teenagerov, ale že ich dielo je skutočne temné aj z hľadiska vývoja deja a úmrtí niektorých postáv. Prvá hodinka je oťukávacia, dalo by sa čo to povystrihovať, ale potom sa finále rozbehne naplno a dokáže vyvolať aj patričné emócie. Opäť prestrihávame pravidelne medzi viacerými dejovými líniami, kde sa ale bojuje, vždy odlišným spôsobom, o to isté, o celkové víťazstvo a táto stratégia tvorcom funguje. ()

Reklama

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zdlouhavé a natahované až na hranu snesitelnosti. Epizoda, kde se prostě jen dělalo jakoby šlo o velké věci a přitom se jednalo pouze o předboj, který je naznačovaný na konci všech řad. Ta struktura je zatím každou sezónu stejná. Je tady zlo, dělala bububu a El se do toho musí pořádně obout, aby v závěrečných minut zlo udělalo mohutnější bububu. Přestože mě čtvrtá řada zaujala, samotný konec se nepovedl. Šlo se schématicky a bezpečně. Nepřišel žádný šok, odvážnější rozhodnutí. Pokud si to šetří na úplný závěr, doufám v pořádnou apokalypsu a nemilosrdné uzavírání linek. 60% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neříkám, že je to špatné, jelikož to rozhodně není. Sledování jsem si dokonce užil, ale tohle se již prostě nedá nazývat hororovým seriálem. Toto je normální slaďák a nebo spíš pohádka. Hned zprvu mne otrávila délka, jelikož se jedná o nejdelší jednu seriálovou epizodu s jakou jsem se doposud setkal. Neměl bych námitek, kdyby to bylo nabité skutečně zajímavým obsahem, ale ty kecy okolo občas působily dost neuvěřitelně, skoro až béčkově. Především výplň plná klišé typu Mikova vyznání El v hodině nouze, u něhož mi bylo skoro až trapně. Dále pak, a co je možná ze všeho nejhorší, fakt že tvůrci nenechají zemřít jedinou důležitější postavu je nesmírně iritující. Nehledě na to, do jakých bezvýchodných situací je neustále dostávají, se z toho nakonec pokaždé všichni dostanou zdrávi, veselí a koná se velkolepě kýčovitý pohádkový happy end. V tomto seriálu zřejmě umírají pouze Rusáci, jiní záporáci a nové kladné postavy psané za jediným účelem. Ty se totiž zpravidla stávají hrdiny a ke konci bývají se vší dojemností popraveni, to aby se neřeklo. Samozřejmě mám teď na mysli Eddieho. Bylo to trapné, ale i tak to byl jediný dojemný moment jenž v této epizodě fungoval. Což je smutné. To mne vede k nesnesitelné předvídatelnosti celého počinu. Před sledováním jsem totiž měl několik teorií, nakonec se však odehrála ta nejméně zajímavá a seriál se počtvrté otočil v tom samém začarovaném kruhu. Nestalo se tedy nic, co by mne překvapilo a jelikož nemám zájem sledovat jak se to zopakuje i po páté, se seriálem v tomto bodě končím. PS: Doufal jsem v nějakou závěrečnou bitvu o Hawkings, ale opět nic. PSS: Nejsem spokojený ani se silovým rozpětím netopýrů a ostatních příšer. V jedné scéně jsou smrtelně nebezpeční a v následující si ani celé hejno neporadí s na místě stojícím a ze všech stran obklopeným člověkem. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejutahanější a nejpřeceňovanější "finále," který jsem za dlouhou dobu viděla. V první sérii to začalo jako příjemný retro sci-fi s prvky hororu a neotravnou partou nerdovských dětí, tady to končí jako neuvěřitelně nafouknutá a nabubřelá telenovela plná nepřirozených plků, citových výlevů a přehrávajících, jakože vtipných postav. SPOILER: Navíc ta neskutečná srabařina tvůrců neustřelit čéšky aspoň jedné hlavní postavě, a tak se ty zbabělci zmůžou leda na to, že představí postavu novou - děsně cool outsider, samozřejmě - a obětují ho na konci, aby to mělo aspoň nějaký bodycount a nepůsobilo to tak trapně, jakože skupinka dětí je už počtvrtý schopná vyváznout strašlivému zlu ve stylu Cthulhu a neodnese si ani škrábanec. To naposledy zvládal snad jen Harry Potter, ne? A i tam nakonec zakápla pěkná řádka postav. KONEC SPOILERU. Dvě hodiny stopáže možná vypadají epicky, ale akce je tam tak dvacet minut a všechno je příšerně natahovaný. A když už se konečně něco rozjede, musí tam hned šoupnout např. toho dlouhovlasýho, tragicky nevtipnýho kripla a jeho teorii o ananasový pizze. Holt už asi nejsem cílovka. No, žádná škoda. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (8)

  • Bratři Dufferové prozradili, že tato jedna epizoda spolkla více digitálních efektů než celá 3. série dohromady. (NiWi)
  • Joseph Quinn (Eddie) pro americký týdeník Entertainment Weekly o kytarové scéně prozradil: „Nic z toho, co slyšíte, ve skutečnosti nejsem já, ale v pozadí hrála druhá stopa, se kterou jsem se snažil pro vizuál držet tempo.“ Robert Trujillo na svém Instagramu zveřejnil informaci, že jeho syn také spolupracoval na kytarové části, a ku pomoci mu byl i Kirk Hammett, kytarista kapely Metallica a jeden ze skladatelů „Master of Puppets“. (DarweyD)
  • Délka epizody činí 150 minut a jedná o druhou nejdelší epizodu u seriálů. Rekord drží epizoda Amor Vincit Omnia (2018) seriálu Osmý smysl (od r. 2015), jejíž délka činí 152 minut. (HanzoBureshi)

Reklama

Reklama