Reklama

Reklama

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný příběh Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe), tří geniálních Afroameričanek, které pracovaly v NASA a jejichž výpočty stály za vysláním astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Významně tak pomohly zamíchat pořadím souboje v dobývání vesmíru. Trojice vizionářek nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (361)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdybyste byla běloch, chtěla byste být inženýr?" Já tedy nejsem rasista. Jenom nemám rád černochy, cikány a muslimy. Samozřejmě kecám, protože já mám rád všechny ... kteří pracují a neparazitují na systému. Proto jsem byl od začátku na straně těch tří černých myslitelek, ale nebudu se kvůli tomu tvářit, že každý nefachčenko s tunou zlata na krku je pro společnost stejně důležitý. Ale abych se vrátil k filmu, tak jsem holkám přál, aby všichni v NASA čůrali stejnou barvu, aby jim v knihovně půjčili odbornou literaturu a aby jim sympaťák Glenn neshořel v atmosféře. Ono to totiž celé hrálo na city o dost méně, než jsem očekával, americké vlajky taky vlály ve větru poměrně nenásilně a tak jsem si to místo předpokládaného znechucení nakonec docela užil. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Snímek vypráví o třech černošských hrdinkách pracujících pro NASA a zároveň se musejí vypořádat s rasovými překážkami tehdejší doby a těžkostmi na pracovišti. V rámci možností se podařilo poutavě cely příběh odvyprávět, i když se v podstatě nejedná o nikterak zajímavou zápletku a větší přínos za mě měly dobové reálie kolem vesmírného programu a jakým způsobem vše kolem fungovalo. Veškeru pozornost na sebe strhává postava Katherine a ostatní dvě hrdinky jsou spíše do počtu a nedostávají tolik prostoru. Řemeslně odvyprávěno životopisné drama, které však úplně nevytrhne ze sedadel, ale určitým pozitivem je fakt, že se film nesnaží tlačit na pilu v rasové otázce a cíleně se podbízet k zisku sošky.......7/10 ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Před nominacemi jsem se v těch černošských dramatech trošku ztrácel a Hidden Figures jsem objevil snad úplně naposled (taky je to poslední přírustek, který jsem dohnal před oscarovou nocí). Nejprve musím říci, že když člověk kouká na filmy o nerovnoprávnosti ras, typu skvělého 42 či právě Skrytých čísel, tak se snad ani není čemu divit, že jsou afroameričané poměrně podráždění, jakmile na toto téma přijde řeč. Snímek mne příjemně překvapil svou koukatelností a neotřelostí, kde všechno krásně odýpá. Vlastně mě překvapilo, na jak moc divácký film koukám (v tom nejlepším slova smyslu) a určitě budu za nějaké ocenění rád, i si ho dám znovu v kině, až se český distributor uráčí ho k nám nasadit! Krom hlavní sympatické trojky (U Octavie Spencer jsem nečekal, že to někdy řeknu! Taraji P. Henson je zase naprosto dokonalá a její rage-quit scéna je jednou z nejlepších!) baví hlavně Kevin Costner, kterého je opět radost vidět v těchhle rolích a doufám, že ho ještě nějaké čekají, namísto těch neesonovských akčních (koukám na tebe Three days to kill) a potěší i Jim Parsons, kterému ten Sheldon (zde trošku archetypálně zaslepený hlavní inženýr, kterému natrhne zadek černoška) prostě sedí. Ceny za letošními oscary jsem zahájil tím nejlepším a zakončil taktéž...9/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ano, je to šablonovitý kýč, ano, tlačí to příliš na pilu (když Costner zběsile mlátí do cedule nad wc, má člověk strach o jeho psychické zdraví), ano, končí to, jako téměř všechny americké filmy. Překvapivě tam nebylo žádné roztomilé zvířátko, ani sex. Mám ráda filmy o matematice i diskriminaci. A dál nehodlám obhajovat, že se mi to líbilo, bavila jsem se, dokonce velmi dobře. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Film od amíků pro amíky. A především pro ty tmavé pleti a něžného pohlaví. Jenže proč ne? Když na tohle přistoupíte vlastně koukáte na hodně slušný kousek. Sledovat tři dámy, jak se protloukají především pracovním a profesním úskalím není až taková nuda, jak by se na první pohled mohlo zdát. Dámy totiž nejsou představovány jako někdo kdo by na ramenou padající nebe udržel. Naopak jsou zde vykresleny jako tři běžné osoby s určitým talentem. O svém talentu dobře vědí a podle toho jednají. Nezachraňují svět, ale jen dělají co umí nejlépe a občas se musí vypořádat s nástrahou své doby nebo lidského faktoru. To že se občas musí zahrát na nějakou notu, aby vše lépe fungovalo, je vzhledem k námětu jasné a je potřeba to přijmout. Když to dokážete, budete se bavit. 72 procent. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Film je umístěn do NASA v roce 1961 a zobrazuje oddělení segregovaných zařízení, jako je jednotka West Computing Unit, kde černí matematici byli nuceni používat samostatné jídelní prostory a koupelny. Ve skutečnosti se Dorothy Vaughan stala první černošskou nadřízenou v Národním poradním výboru pro letectví (NACA) v roce 1949 a oddělení segregovaných zařízení bylo zrušeno v roce 1958. (griph)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama