Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Náhoda je taková podivná "věc", kterou ničím nepřivoláš ani nezastavíš, přichází nečekaně a během okamžiku všechno dokonale změní. O tom také vypráví snímek, v němž důležitou roli má město, jedna dlouhá noc a tři hrdinové. Čtyřicátník Sándor je úředník ve středním věku, který po nečekaném propuštění z práce připojí starý karavan za auto a chce odjet k moři. Mladá Anna se zase pokouší vydělat nějaké peníze tím, že bloudí po barech a prodává vzorky nových značek cigaret. Třetím je dělník Bandi, jenž byl při práci v továrně zasažen elektrickým proudem a začíná se hádat s rodinou i přáteli. Každý z nich je jiný, přesto je spojuje něco nepochopitelného. Vypadají jako nějací ztroskotanci, snílkové ve městě plném podvodníků a chamtivců... Hořce laděnou komedii o pocitech a hledání mladé generace, stejně jako o lidech, kteří najednou mají pocit, že život něčím promarnili, natočil mladý, debutující režisér Bence Miklauzic. Na Maďarském filmovém týdnu v Budapešti v roce 2002 film získal Cenu za mužský herecký výkon v hlavní roli (György Gazsó) a Cenu za nejlepší scenáristický debut (Bence Miklauzic, Balázs Maruszki). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Dost ubohej snímek, kde se příběhy několika postav navzájem prolínají (jak je to poslední dobou u hodně moc moc filmů) a kde toto prolínání je vzhledem k tolika filmům s prolínáním hodně málo pravděpodobné, což už často leze na nervy a stáčí se do sudu s nevykvašeným klišé. Kdybych byl Maďar, tak se mi to možná líbit bude. Ale takhle mi to přišlo moc ovlivněné různýma stejně stylizovanýma filmama, ale v horším vydání. ()

masr 

všechny recenze uživatele

Slepenec více či méně zábavných scén, v nichž si tvůrci dokazují, jak umí natočit "moderní" film... Nechybí marihuanová party, nechybí přesně ty ujeté paradoxní a zvláštní scény, které můžou zaujmout teenagera, který nic podobného ještě neviděl. Všechno to by se dalo přežít, kdyby z toho nečpěla nepotlačitelná touha natočit opravdu "cool" film, který bude strašně moc kultovní... ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mozaika složená z osudů tří hlavních a mnoha vedlejších postav během jedné noci je velice povedená. Do kvalit Magnólie sice něco chybí, ale jinak to je veskrze příjemné překvapení. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Zručně natočený film, vidící svět poněkud dekadentně. Dobrý scénář, výborná hudba, podporující film ve vizi snové spirituality, kde lidé permanentně žijí unaveni stereotypem jakoby v polospánku. Realita je krutá a nelze ji vzdorovat. Ideály v porovnání s její mocí nic neznamenají. Stejně jako u hracího automatu je vše určeno. Ty, i přes vnucenou iluzi, neřídíš nic, jen zatáhneš za páku. To osud řídí, zda vyhraješ nebo, mnohem pravděpodobněji, prohraješ. Ve všem špatném je ale ve filmu Ébrenjárók i jiskřička naděje, která nás pokaždé více a více přibližuje "procitnutí". ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Jak napsal Johann Wolfgang Goethe: "Odkud jsem přišel? Toť, na co se táži, / má cesta sem, toť šero kol a kol; / dnes tu i tam - až pod nebem, jež blaží, / jak druhů dvé se potká slast i bol. / Ó, sladká slast, až splynou oba víry! / Kdo samoten byl lkal! kdo smál se, sirý?" ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama