Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do detského ústavu v Gudbjergu sa dostanú dvaja bratia, Elmer a Erik, na obdobie, kým sa ich matka (Sonja Richter) nevylieči z vážnej choroby. Avšak z týždňov sa stanú mesiace, z mesiacov roky a chlapci si uvedomujú trpkú skutočnosť, že na to, aby prežili v ťažkých podmienkach, ktorým panuje násilná autorita riaditeľa ústavu (Lars Mikkelsen) a neustále ponižovanie zo strany vychovávateľov, sa musia stať "duchmi", ktorých si nikto nevšíma. A práve mladší z bratov, hendikepovaný Elmer, ktorému sa darí zvládať ťažký život v ústave lepšie a to vďaka inteligencii prevyšujúcej ostatné deti, sa rozhodne svojmu osudu jedného dňa postaviť. (sochoking)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (113)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Uff, další dětský domov, další tyranie. Tentokrát se v něm ocitnou dva sourozenci a oba tam téměř přijdou o život. Dánové tato dramata umějí na jedničku. Ale včerejší německý Freistatt mě oslovil o chlup víc. Tento film je více o dětech, mladšímu bratru je kolem 6-7 let. Jeho starší bratr se pokouší ho chránit, ale nakonec se situace úplně obrátí. Předčasně dospělé děti čelí nelítostnému režimu v sirotčinci i v zemi a všeho schopným úřadům. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Ten den přišel a já jsem zhlédl tento dlouho odkládaný, ale za to chválený dánský snímek, na který jsem si potřeboval udělat tu správnou náladu. Je to nutné, protože na podobné filmy plné beznaděje bez možnosti východiska není lehké dívat. Pokud jsou však natočeni kvalitně a vyberou se Ti správní herci, pak je to "radost" vidět a sdílet jejich příběh. Tento k nim rozhodně patří a nemám jedinou pochybnost dát nejvyšší známku a doporučit dále. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Silné téma samo o sobě (podmínky v některých dánských dětských domovech v 60. letech aneb strašák Barnevernetu), zručně zrealizované a s působivým castingem hlavní dvojice dětských herců. Retro kvalita, jen občas až příliš melodramatická. Dánsko poslední dobou vymetá kostlivce ze skříně pěkně (viz Under Sandet). ()

zette 

všechny recenze uživatele

Otrepane tema, na ktere uz vznikly snad desitky filmu. Tenhle prevysuje vsechny, ktere jsem dosud videl svou precizni rezii a hlavne hereckym vykonum Larse Mikkelsena a Sofie Gråbøl, za zminku stoji i detske vykony (skoda, ze ani jeden z obou bratru zde mezi herci nefiguruje). Libi se mi i paralela s dobyvanim vesmiru a ac skromny, tak dobry vyber hudby. Nevidim ve filmu zadnou slabinu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších zážitkov za posledné roky, ktorý pochopiteľne neprichádza z hollywoodu, ktorý zdá sa prešľapuje na mieste a recykluje dookola to isté, česť výnimkám. ešteže filmy točí aj niekto iný. Dánsky film Ten deň príde vás, alebo trúfam si povedať prevažnú väčšinu divákov zomelie. Nielen, že má čo povedať, pretože príbeh je silný, ono je aj obsadený a zahraný tak, že je jednoducho nezabudnuteľný. Hlavní detskí predstavitelia hrajú tak presvedčivo, až mi to hlava neberie. Chlapci zo seba vymáčkli maximum a riaditeľ školy je záporná postava, akú sme už vééľmi dlho nevideli a na akú len tak nezabudnete. Učiteľka zase milá a príjemná, jednoducho všetko sa skvele dopĺňa, film bez slabého miesta, ktorý pevne chytí za srdce a mnohých dojme k slzám. Viac takých filmov. Čistých 100% jak mníchova posteľná bielizeň. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 13. dubna 2016 v dánském Odense. (Varan)
  • Začiatok deja filmu je zasadený na jeseň 1967. Malý Elmer, ktorý túži byť astronautom, poučuje ostatných chovancov v ústave, že doposiaľ ešte nebol vo vesmíre človek, iba zvieratá (ktoré tam umreli). Prvý človek však cestoval do vesmíru v apríli 1961 a v tom čase tak malo za sebou cestu do kozmu až 31 ľudí. (jakeer)
  • Herec Lars Ranthe, který hrál jednoho z tyranských vychovatelů Tofta Lassena, během natáčení nemluvil s ostatními herci, a to z důvodu, aby scény působily co nejvíc reálně. Na plac tedy chodil až když se natáčelo a při některých krutých scénách z něj měli dětští herci skutečný strach. (Tet.Ew)

Související novinky

Začíná Severský filmový podzim

Začíná Severský filmový podzim

07.11.2017

Severský filmový klub již poosmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských států. Festival divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí. Přehlídka začíná 9. 11. v Praze a… (více)

Reklama

Reklama