David KočárKamera:
Martin DedekHudba:
Dalibor MrázHrají:
Igor Chmela, Dušan Sitek, Jitka Smutná, Pavel Kikinčuk, Jan Vondráček, Michal Čapka, Vladimír Polák, Filip Čapka, Jitka Ježková, Věra Špinarová (více)Obsahy(1)
Jarek Ostravski je horník jako každý jiný. Když ale v dole bouchne jedna ze štol a on zachrání spoustu svých kamarádů ze závalu, stane se hrdinou a rázem se mu jeho život obrátí naruby. Vedením firmy je povýšen z dolu do kanceláře, aby se staral o horníky, dostane se do zorného úhlu médií, rodiny, přátel, ale především se znásobí jeho kredit u žen. Kdo by ale mohl tušit, jak to celé je vlastně doopravdy... Nová česká filmová komedie, navazují na nejlepší tituly z této oblasti naší filmové tvorby „Ostravak Ostravski", byla volně vytvořena dle námětu legendárního blogera a jeho sedmi knižních bestsellerů s názvem Deniky Ostravaka. (Bohemia MP)
Esence nevkusu a nudy, možná jsem se pousmála tak u dvou scén. A pokud je na něčem, co se nazývá "komedie" nejvtipnější, že někdo ztloustl a tak mu nejdou zapnout kalhoty a nebo to, že někdo zaparkoval tak, že nemůže spolujezdec otevřít dveře, asi bude něco špatně. A na tomto filmu je špatné skoro úplně všechno. Pitomý nápad, pitomý scénář, někteří herci vůbec neumí hrát, no příšernost. Stopáž není dlouhá, přesto se vám zdá, že se už na tu slátaninu díváte přes tři hodiny, když display přehrávače ukazuje hodinu. Pitomost skrz naskrz. Původně jsem chtěla dát odpad, ale zachránil to můj oblíbený Honza Vondráček, který ve filmu vystupuje minimálně, a přesto zvládá s lehkostí přehrát všechny ostatní z obsazení. Kvůli němu jsem se nakonec rozhodla pro 1*. ()
Kdybych si u třetiny dialogů neříkal, že bych potřeboval titulky, tak bych si film možná užil víc. Takhle k vaření, jídlu a vyčištění zubů slušná zábava. Některé fórky se povedly a herci také nebyli špatní. Občas potěšil výběr hudebního doprovodu. Příběhově bych to srovnal s takovým Kameňákem, který také skoro žádný nemá. ()
Slabé, slabé i jako komedie i jako adaptace povídek. Ostravsky se zde trochu mluví, ale jinak to má s předlohou pramálo společného. Snad jen synovec a přirovnání, které jsou nejvtipnější součást filmu. Jinak jde s půlky o love story a z půlky o boj za práva obyčejných těžce pracujících horníků. Velké zklamání. Hodnocení: 34/100. ()
Ať si je legendární "Denik Ostravaka" sám o sobě kultem jakým chce, celovečerní debut doposavadního pomocného režiséra Davida Kočára je jedním velkým skokem vedle. Nečetl jsem rázovitý blog (slyšel jsem nějaké audio záznamy), ale hádám že svůj věhlas nezískal podobným projevem. Všechno vylejt, od Chmely (snad ještě méně uvěřitelný Ostravák, než nebohý "Ruda" Kavalčík) po všechno. Nevím co na to doly odkojení domorodci, ale za mne tahle Ostrava určitě ne! ()
Jako člověk vychovaný Ostravou a žijící v Ostravě jsem se cítil až trapně :/ Ona samotná idea zasazení komedie do regionu je OK. Že se pije jen Ostravar je taky fajn. Ale vesměs divadelní herci (z pohledu filmu přehrávající) to podle mě pohřbili. Tyto zbytečně vyčpělé stereotypy pak doráží vlastně beztvarý příběh. ()
Photo © Rostislav Šimek
- Hlavným scenáristom a zároveň aj jedinou osobou zo štábu, ktorá sa mohla stretnúť s tajomným skutočným Ostravakom Ostravskim, teda autorom blogu, ktorý svoju identitu z bližšie neuvedených dôvodov neustále tají, bol Vladislav Kučík. S autorom musel dokonca podpísať klauzulu o mlčanlivosti, a tak ani režisér skutočne nevie, o akú osobu ide. Špekuluje aj o možnosti, že za pseudonymom Ostravak sa skrýva niektorá známa a literárne nadaná osobnosť zo severomoravského regiónu, napr. Jaromír Nohavica, ktorý však podobné špekulácie opakovane poprel. (Raccoon.city)
- V zmluve si neznámy autor diela pre istotu dal klauzulu, že ak sa mu scenár nebude páčiť, môže projekt zastaviť. Nakoniec ju nevyužil. (Raccoon.city)
- Zámer zadaptovať Ostravakovy blogové príspevky oznámila produkčná spoločnosť Three Brothers už v roku 2014, samotné nakrúcanie začalo kvôli zháňaniu financií a zdravotným problémom producenta Viktora Krištofa ktorý pol roka ležal po úraze so zlomenou chrbticou až v roku 2016. (Raccoon.city)