Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (9)

Půlnoční slunce (2016) 

Před první epizodou jsem s klidem očekával, že se mé závěrečné hodnocení bude pohybovat vysoko v červených číslech, jak už to tak se severskými kriminálkami mám, takže jsem se dočkal velkého překvapení (nemilého). Nechtěl bych všechny nedostatky házet na Francouze, ale fakt si myslím, že na nich mají lví podíl. Chvíli mi trvalo, než mi došlo, že prioritou není vyšetřování, ale soužití různých (pokud možno všech) kultur na jednom evropském písečku. Tvůrci se neustále pokoušeli navodit atmosféru zvláštního tajemna a dosáhli jen toho, že pro mě seriál žádnou atmosféru neměl. Dost mě otravovaly neustále flashbacky do Kahininy minulosti i stále nové překvapivé výsledky vyšetřování. Ne, tento seriál na mě nefungoval, a to mám Most ve svých oblíbených deseti. ()

Epizoda 1 (2016) (E01) 

První epizoda seriálu mě silně překvapila, severské záležitosti mám velice rád, takže málokdy hodnotím pod čtyři hvězdičky, ale tady jaksi nevím... Na severských kriminálkách si mě vždycky získá výborná atmosféra, jenže právě ta mi tady chyběla. Mám velké podezření, že za to může francouzská koprodukce. Nepřesvědčil mě dokonce ani Peter Stormare, a to ho mám přitom ve velké oblibě. Uvidíme, jak to půjde dál. ()

Epizoda 2 (2016) (E02) 

Tak zlepšení se, bohužel, nedostavilo. Mrtvol sice neustále přibývá, ale vyšetřování je vedeno neuvěřitelně stupidně, kdybych nevěděl, že se děj odehrává ve Švédsku, tipoval bych to na nějakou banánovou republiku. Hlavní hrdinka prochází jakýmsi vnitřním konfliktem, jenže ten mě nechává úplně chladným. Pokud chtěli tvůrci dodat tímto způsobem její postavě hloubku, na mě to nezafungovalo. ()

Epizoda 3 (2016) (E03) 

Třetí epizodě jsem udělil hvězdičku za to, že mi konečně vysvětlila, proč se mi nelíbí tato severská kriminálka. Ona je to vlastně francouzsko- švédská variace na téma tolerance, pravdolásky a celosvětové symbiózy. Vztahy mezi Švédy a Sámy mě ještě zajímaly, ale otrávila mě nezbytná homosexuální vložka a kočka z Thajska mě přesvědčila o tom, že si scénárista dal nějaké houbičky. Závěr dílu, to byl snad jen hodně špatný vtip. ()

Epizoda 4 (2016) (E04) 

Pořád mám pocit, že jde o parodii na kriminálku. S každým dalším nápadem scénáristů se situace zhoršuje. Tvůrci se neustále snaží dostat do každé scény nádech tajemna, jenže výsledek pak působí jen hloupě. A když už neví, kudy kam, přidají vládní spiknutí, aby to mělo šťávu. Hmmm, takhle kdysi vaříval Babica. Mimochodem, syn by byl asi lepší vyšetřovatel, než jeho matka, hezky ji z Paříže vystopoval. ()

Epizoda 5 (2016) (E05) 

Musel jsem jednu hvězdičku přidat, protože jsem se celkem dobře zasmál. Kahina Zadi dostala opět nakládačku a připomíná mi lovce z jednoho vtipu o medvědovi, takže bych se nejradši zeptal: "Kahino, ty jsi sem vlastně ani nepřišla chytit vraha, že ne?" K amatérské policejní práci se přidal sáhodlouhý, dojemný příběh o časném mateřství a ke spokojenosti jsem měl znovu daleko. ()

Epizoda 6 (2016) (E06) 

Tak to jo, klobouk dolů před scénáristou, Evelina spáchá sebevraždu a po její smrti se ukáže, že byla těhotná, fajn. Ale teď se najednou dozvídám, že se její tělo nikdy nenašlo, takže to těhotenství určila nějaká vědma (nebo noid)? Pobavila i fantastická nemocnice v Libanonu, kdybych o ní věděl dřív, nemusel bych být kripl:-) ()

Epizoda 7 (2016) (E07) 

Sedmá epizoda byla přece jen koukatelnější a byla by ještě lepší, kdyby si tvůrci odpustili to zoufalé klišé. Celou dobu byl vodopád v pohodě, ale protože se pod ním dnes něco najde, okamžitě hrozí, že se skála sesype. To jako vážně? Dalším "skvělým" zápichem byla akce záludných Francouzů, kteří už neví, ke komu by nacpali svůj uran. ()

Epizoda 8 (2016) (E08) 

Závěrečná epizoda přinesla skutečně nebývale velkou řadu dramatických okamžiků, a kdyby mi osudy jednotlivých postav nebyly vcelku ukradené, asi bych si ohlodal všechny nehty. Tvůrci se ale po celou sérii snažili o to, aby mě v žádném případě nevtáhli do děje, takže jim můžu pogratulovat, jejich snaha byla úspěšná. Nejvíc mě nadchla dramatická pauza, po které dispečerka s obličejem, v němž se zračilo počínající zoufalství, oznámila, že jsou vypnuta všechna čerpadla. Kdo by to jen čekal? ()

Reklama

Reklama