Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

curunir 

všechny recenze uživatele

Už v nespočte amerických filmov som videl šoférovať naliatych ľudí ako by sa nechumelilo, avšak až tu som konečne badal, že aj ,,u nich" je to zákonom postihnuteľný čin. Škoda len, že nakoniec do toho zasiahol, predtým tiež neabstinujúci Grant, aspoň by som sa dozvedel, ako to ,,reálne" v takýchto prípadoch chodí. Celkovo sa mi zdá, že buď sú to neskutoční pijani, alebo ten ich chlast za nič nestojí. Inak je to film s takým pochybným názvom, kde aj tiež tiež všeličo pochybne funguje. Ústredné duo funguje rozhodne viac, než keď sú obaja predstavitelia oddelení (zvlášť si myslím, že obsadenie Granta nebola najšťastnejšia voľba) a taký strih ponúkne buď zopár zbytočných niekoľko sekundových záberov, alebo scény usekne veľmi neprirodzeno, poprípade v nevhodnej chvíli. Ozdobou snímky je však (ako tu už bolo veľmi trefne povedané) neskutočne vynaliezavá KAMERA bravúrne narábajúca s rôznymi detailami či pohybom a záverečná tretina značne vyzdvihuje inak skôr sterilný zvyšok. Nápis ,,The End" nemohol byť naozaj načasovaný lepšie. Pôvodne som uvažoval o 3*. (724. hodnotenie, 73. komentár k filmu) ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Žánru Film-noir moc nehovím (EDIT: spíše nehověl v době, kdy jsem viděl tento film). Taky tenhle film mě zezačátku nechával spíš chladným. Říkal jsem si, že to je prostě dobrý, ale ničím výjimečný thriller, kde se nic moc neděje, ale na druhou stranu se u něj člověk ani nenudí. No ale ten závěr mě zcela dostal. Nečekal bych, že někdo může tak dramaticky natočit chůzi ze schodů. To bylo fakt něco. Takže chůze ze schodů Pověstnému muži a pochybné ženě vynesla nakonec plné hodnocení. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

In Vino Veritas. Pro mě jediný Hitchův film, který se co do síly prožitku může rovnat se svatou trojkou z režisérových zlatých padesátých. Mrazivý špionážní thriller a neortodoxní lovestory´- a jak to sedí dohromady! Nic proti Bergmanové nebo Grantovi, ale za mistra je tu opravdu jen Hitchcock. Bezvýchodnost a sjetost poslední půlhodiny je fantastická. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Hitchcock má mnoho skvělých děl, toto se však v mém žebříčku zařadí zhruba někam doprostřed. Uznávám, příběh je velmi zajímavý a začátek měl skutečně zaděláno na mimořádné krimi/drama. Na závěr jsem byl bohužel stejně spíše zklamán, neboť mi to přišlo takové nedotažené a dalo se z toho vyždímat mnohem více. Od dramatu podobného formátu očekávám o mnoho zajímavější rozhovory mezi klíčovými postavami a hlavně promyšlenější zápletku. Zde navíc v hlavní roli apatický a velice nesympatický Cary Grant. Ingrid nebyla špatná, ale její příběh mne nijak zvláště neoslovil a převažovala nuda. A tak, i když je průkopnická hodnota snímku nepopiratelná, ani finální scéna, jakožto nejlepší část filmu, můj celkový dojem nevylepšila a zakotvila na solidních třech hvězdách. 60% ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Ale jo, vcelku kvalitni Hitch na pomezi 3* a 4*. Jeho priserne trademarky jako neustale hrani pred screenem (zejmena pri jizde v aute) se sice nezaprely, navic Ingrid Bergman fakt malo prehravala, nejake to relativne solidni napeti se ale nakonec dostavilo, diky spionaznimu undercover feelingu to bylo i docela zabavne a natocene to bylo jako vzdy zrucne. Sakra, tentokrat jsem ale zmeskal Cock cameo! 6/10 ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Nejoblíbenější film dcery Alfreda Hitchcocka Pat a druhý nejoblíbenější film jeho manželky Almy. (ČSFD)
  • Alfred Hitchcock a Ben Hecht se radil s nositelem Nobelovy ceny Dr. Robertem Millikanem jak udělat atomovou bombu. On však odmítal odpoveď, nicméně oba utvrdil, že hlavní přísada, tedy uran, se může hodit do lahve s vínem. (Kulmon)
  • Při psání scénáře nebyl producent David Selznick příliš spokojen s tím, že hlavním artiklem je uranová ruda, kterou nepovažoval za důležitou a pro diváky přitažlivou. Pár měsíců poté došlo ke shození bomb na Nagasaki a Hirošimu. (ČSFD)

Reklama

Reklama