Reklama

Reklama

Okno do dvora

  • USA Rear Window (více)
Trailer 1

Fotograf J. B. Jeff Jeffries (James Stewart) je kvůli zlomené noze odkázán na kolečkové křeslo. Jeho společníkem se v dlouhých chvílích stane okno vedoucí přímo do dvora, odkud má Jeff výhled do bytů svých sousedů. Sledování osudů nájemníků z protějšího domu ho pohltí natolik, že začne podezřívat jednoho z nich z vraždy své manželky. Jeffries se spolu se svou elegantní přítelkyní (Grace Kelly) pustí do odhalování zapeklitě složitého řetězce událostí... Událostí vedoucích k senzačnímu a strhujícímu konci. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (686)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Are you interested in solving this case or in making me look foolish?“ - „ Well, if possible, both...“ Nač šmírovat v protějším okně zcela nahou sousedku s pohupujícími se čtyřkami, jak smyslně lízá nanuk válcovitého tvaru, když mnohem vzrušující je jiná vyhlídka. Vyhlídka na vraždu.. Hitch se tentokrát rozjíždí z kopce pozvolněji, ovšem jakmile se zatěžká ironií, břitkým humorem a voyeurským napětím, letíc jako střela se zastaví až o druhou sádru dřímajícího Jamese Stewarta a jeho děvče Pátek se v "povinné četbě" může zase poklidně vrátit od Himalájí k Harper´s Bazaaru.. Ostatně, co se jí týká, slyšel jsem příběh a já tomu věřím, že na konci zimy roku 1929 se v jednom filadelfském baru potkali Šarm s Elegancí. Přeletěla jiskra, on ji pozval k sobě, vyspali se spolu a za devět měsíců přišla na svět Grace Kelly.. A kampak se nám poděl MacGuffin? Že by to bylo ono pejskovo tajemství v záhonku? V odborných kruzích se povídá, že tam byla zakopána hlava skladatele Franze Waxmana, jediného skřípajícího kolečka v tomhle jinak perfektně namazaném stroji.. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

.... a pak hlavní (negativní) postava pohlédla tím nejděsivějším pohledem směrem k Stewartovi, který držel v rozklepané ruce dalekohled a já (člověk, který se rozpadá na kusy v podobných situacích) hledám svůj dech, kterej je momentálně někde v koutě a ječí hrůzou. Nechápu to. Střih. Tma, klapání bot na chodbě a následnej stín pod prahem dvěří, který značí, že tady půjde za chvíli do tuhýho. ŠLO. Hitchcock saje z diváka všechnu energii, aby ji vzápětí vhodil zpět v podobě velkýho a v té chvíli naprosto oprávněnýho: "Ufff!". Jak jsem říkal, nechápu jak to, že Alfred skoro celý film táhá za nitky úplně v poklidu. Nemůže nastat nic, co byste nečekali, říkáte si. Pak příjde perfektní facka, která vás probere a utvrdí v tom, že v Alfredovo filmech člověk nikdy neví a mlčíte. Zpocenej a totálně vysátej odcházím do sprchy, abych si nakonec film přehrál v hlavě ještě jednou a utvrdil se v tom, že Hitch je obchodník s hrůzou! Takhle se to dělá, páni režiséři... ()

Reklama

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem, že Okno do dvora bude, jako každý zhlédnutý Hitchův film, svíravě stmosférické. Čekala jsem, že nadcharismatický James Stewart a kráska z nejklasičtějších Grace Kelly podají svůj životní výkon. Ale nečekala jsem, že je to tak ironicky vtipné, že inteligentní dialogy jiskří ve stylu každý s každým, a že si Okno do dvora v budoucnu otevřu vždy, když zrovna nebudu mít Vertigo...Jak se tak dívám, máme nové sousedy naproti. Asi si po vzoru Jamese obstarám dalekohled, zrcadlovku a sádru a opráším myšlenku, že zvědavost je nebezpečná, protože sledovaného redukuje na objekt pod voyerskou lupou. A víte, co udělá zvíře, když ho zaženete do kouta? Zaútočí. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nevyhnul jsem se nezbytnému srovnání s Disturbií, která je ovšem více akční a má mnohem větší napětí a spád. Tady se začne něco opravdu dít posledních 15 minut, přičemž scéna kdy Jamesi Stewartovi zazvoní telefon a on už jen trpně čeká ve svém pokoji na nevyhnutelné, je k uzoufání napínavá. Podobnou dávku napětí jsem velice dlouho nezažil. Kdybych měl hodnotit film jako celek, tak je velice upovídaný, v ději se nehneme z bytu ve kterém bydlí hlavní hrdina. Povedený závěr filmu velice významně zvedá hodnocení. 70% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. Film postavený na primitívnej zápletke, no scenárovo prešpikované do posledného detailu. Film prakticky odohrávajúci sa na jednom pohľade kamery, v jednom kresle v jednej izbe. Skvelé dialógy, skvelá kamera a hlavne Stewart. Len tá hudba mohla byť trolilinku mrazivejšia. 95%. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (67)

  • Když Lisa Carol Fremont (Grace Kelly) pronáší větu: "Z průšvihu je vždycky zachrání jejich ženský pomocník Pátek," odkazuje tím na detektivní komedii Jeho dívka pátek. (Hwaelos)
  • Alfred Hitchcock chtěl nejdříve točit v lokalitě Greenwich Village, ale nakonec zbudoval ozvučenou scénu v ateliéru č. 18 studia Paramount. Natáčelo se od 27. listopadu 1953 do 13. ledna 1954. (Epistemolog)
  • L. B. Jefferies (James Stewart) šmíruje sousedy teleobjektivem 400mm Fern-Kilar od německého výrobce Kilfitt München, vynálezce makroobjektivů a zoomů. Objektiv je posazen na tělo Exakta Varex VX, zřejmě nejúspěšnější poválečnou německou zrcadlovku vyráběnou firmou Ihagee (Drážďany, NDR) na počátku 50. let, hojně vyváženou na americký trh. Ovšem v tomto případě rekvizitáři jméno výrobce přelepili černou páskou. Dále ve výbavě fotografa vidíme Meyer Optik Görlitz Trioplan 50mm, který se dodnes těší značné oblibě mezi uměleckými fotografy díky své specifické kresbě. Dohromady se jedná o velmi realistickou a věrohodnou výbavu skutečného akčního fotografa 50. let. (Ještěřák)

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama