Reklama

Reklama

Churchill

  • Velká Británie Churchill (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

I velcí muži mají své dny... Červen 1944. Francie je stále okupována nacisty. Chtějí-li Spojenci na západní frontě zvítězit, musí osvobodit Francii. Na jihu Anglie se proto formuje armáda, jejímž úkolem je pokusit se o invazi do Evropy. Jinými slovy provést Den D, mohutný společný útok vzdušných, námořních i pozemních sil a největší operaci, jakou kdy spojenecké síly podnikly. Jediný muž je však proti. Winston Churchill se obává, že pokud operace Overlord skončí neúspěchem, nebude mít Velké Británie dostatek sil na svou obranu. Jediný muž tak stojí proti vlastnímu králi, proti americkému vrchnímu veliteli Eisenhowerovi i britskému generálovi Montgomerymu, proti všem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (33)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Na západní frontě nebyl klid. Blížil se den "D" ... a on měl plné právo - z titulu své funkce i z titulu své zodpovědnosti - zpochybňovat nezbytnost i způsob provedení té operace ... a obávat se o osud každého z mužů, kteří se jí měli účastnit. Na rozdíl od filmařů, kteří naopak NEMĚLI ŽÁDNÉ PRÁVO - z titulu své funkce a už vůbec ne z titulu své NULOVÉ zodpovědnosti - vylíčit Winstona Churchilla jako vrtošivého, nekompetentního a neurvalého staříka, který se britskému i spojeneckému vojenskému velení jen plete do jejich řemesla ... takže ve výsledku nejen oni, ale i jeho vlastní žena s ním jednají s despektem a pohlížejí na něho jako na starého blázna, který nadobro ztratil soudnost. Prakticky jediný, kdo s ním mluví jako se sobě rovným, je britský král, což je poněkud smutné zjištění. Víte ... bez ohledu na to, jak to bylo ve skutečnosti - existují osobnosti, které si zaslouží naši úctu a které bychom neměli dehonestovat. I takové - řekněme ne úplně pozitivní vlastnosti se dají prezentovat tak, aby velkým mužům a ženám naší společné historie neubírali na významu - ani na důstojnosti. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jen se snažím tuhle válku vyhrát…" Vidět v jeden den hned dva filmy o jednom z největších Britů a moct je tak mezi sebou porovnat, bylo vskutku velmi zajímavé. Rozdílů oproti filmu HBO "Churchill ve válce" je přitom víc. Nejen v odlišné dějinném záběru obou snímků (což je krásně vidět na scéně, kdy král vymlouvá Churchillovi osobní účast při invazi), ale především v samotném pojetí charakteru a psychologie hlavního hrdiny. Asi mi víc sedlo vidět Churchilla "ve formě" než plného pochybností a úzkosti, přesto tohle pojetí zas umožnilo ukázat, že i Winston byl přeci jen člověk z masa a kostí. Asi mi moc nesedla třeba scéna, kdy mu jeho žena uštědří políček, ale třeba scéna s Churchillem na kolenou se modlícím za špatné počasí, které by neumožnilo uskutečnit operaci Overlord, byla hodně silná. Co mě hodně nadchlo byla kamera, která v mnoha scénách doslova kouzlila. Někteří tu v komentářích píší o příliš pomalém tempu vyprávění, což pravda trošku kontrastuje s tím, že se celý děj točí kolem finálních fáze příprav a uskutečnění invaze. Na druhou stranu to však dává prostor se hezky vžít do dilematu, před kterým stály nejen Churchill ale především spojenečtí velitelé v čele s generálem Eisenhowerem. Celkově se mi tak film hodně líbil a skoro bych měl pokušení dát plný počet hvězdiček. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o Briana Coxe a vlastně i o ostatní herce, tak nemám problém. V zásadě nic nenamítám ani proti trochu jinému pohledu na Churchilla, který je zde vykreslen jako umanutý stařík, který se nechce smířit se svou mizivou rolí ve velení armády a snaží se zastavit operaci Overlord. Naopak hádky mezi ním a Eisenhowerem či Montgomerym patří k tomu nejlepšímu, co film nabízí. Horší je to s tempem, které místy vyloženě uspává, Teplitzky nepotěší ani patetickou notou ne nepodobnou americkým vlasteneckým flákům a především mi lezlo na nervy to neustálé omílání toho, kolik mužů při vylodění zemře. Kouknout se na to dá, ale nejedná se o nic, co by si člověk zapamatoval, což je třeba vzhledem k už zmíněnému castingu velká škoda. 55% ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobré jako nedávno viděný Churchill v podání Gleesona, ale i tak se jedná o velice zdařilý životopisný snímek, který se může směle rovnat se známějším The Darkest Hour. Kdybych měl porovnat herce, kteří největšího Brita ztvárnili, viděl bych to následovně: Brendan Gleeson (Into the Storm), Gary Oldman (The Darkest Hour), Brian Cox (Churchill), John Lithgow (The Crown). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Celkem klasický životopisný snímek, který hraje hlavně na to, že se očekávají skvělé výkony od hlavních představitelů. Brian Cox rozhodně nezklamal, ale film není prostě nic zásadně překvapivého, jede se na hodně patetickou notu, což filmu škodí a o Churchillovi samotném se nic extra nového nedozvíte. ()

Galerie (37)

Související novinky

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

16.11.2017

Třetí ročník UK/UH: Dnů britského filmu a kultury v Uherském Hradišti se po sekci věnované britskému post-koloniálnímu filmu letos zaměří na The Troubles (česky Nepokoje), jak se označuje severoirský… (více)

Reklama

Reklama