Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (Cinemart)

(více)

Videa (10)

Trailer 3

Recenze (955)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro sa konečne vracia štýlom k svojmu najlepšiemu filmu, Faunovmu labyrintu, na čo som sa nemohol netešiť a síce tentoraz sa už určite nejedná až o taký zážitok, ale slušnú kvalitu tomu uprieť nemôžem. Film je vo svojej podstate vlastne poriadne úchylný, nemá upratovačka sa vo vládnom laboratóriu zamiluje do neznámeho netvora a nadviaže s ním intímny pomer, ale s tým nemám určite žiadny problém, náhodou je to podané dobrou formou a hlavne je to presne v režisérovom štýle. Takže je to taká zaujímavá rozprávka pre dospelých, ktorá sa nesie v príjemnej atmosfére, ale aby divák nezabudol, že sa nepozerá na rozprávku pre deti, tak sa občas objaví niečo drsné, alebo úchylné, ale vždy len v takej neškodnej forme, aby to nepôsobilo až tak samoúčelne a to sa mi páčilo. Skvelo tu funguje dobová atmosféra studenej vojny so všetkou tou špiónskou tématikou, ktorá tomu dodáva trochu napätia, takže film ponúkne viacero výrazných motívov, vďaka čomu sa mu darí držať svižné tempo, ale najlepší je skutočne ten vzťah medzi ženou a netvorom, ktorí síce k sebe pocítia puto okamžite, čo mi neprišlo práve najdôveryhodnejšie, ale zase sa mi páčilo, ako bol úplne čistý, komplikovali ho len vonkajšie okolnosti, inak čisto medzi nimi to fungovalo dokonalo. A tak síce celý film neobsahuje ani jedinú sekvenciu, z ktorej by som bol skutočne nadšený, ale po celý čas si udržuje výrazne nadpriemernú úroveň a tak sa mi na to viac, než dobre pozeralo až do konca. Nesklame ani obsadenie, síce každá postava sa dala obsadiť aj nejakým lepším hercom, ale predsa len hlavná hrdinka Sally Hawkins pôsobí dojmom, že sa jej dá takýto vzťah aj relatívne veriť, Michael Shannon patrí dlhodobo medzi veľmi schopných hercov menej známych projektov a asi najsympatickejší mi prišiel Richard Jenkins ako najbližší priateľ hlavnej hrdinky, to bola zaujímavá postava, aj keď pre hlavný dej nemala až taký zásadný význam. A režijne je to presne očakávaná práca, Guillermo del Toro takéto tématiky vie po stránke vizuálu a aj atmosféry, takže tu ma nič neprekvapilo. Takže klasika sa z toho pre mňa nestane, ale páčilo sa mi to, predsa len podobných filmov zase tak moc nie je a občas príjemne poteší aj takáto drsnejšia a úchylnejšia rozprávka. 77% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Netradiční romance, kde se mi líbilo vlastně všechno, kromě té romance. Chápal jsem přátelství mezi dvěma citlivými bytostmi, ale mezidruhový sex byl trochu moc. Bavilo mě, jak do té pohodové, chvílemi skoro až pohádkové atmosféry Del Toro vždy propašoval nějakou explicitní scénu. Sally Hawkins byla bezchybná a Michael Shannon splnil svůj standard. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi podivná věc... Na pohádku pro dospělé je to příliš násilné, na sci-fi thriller je to příliš pohádkově naivní... Tahle nevyváženost filmu asi nejvíce uškodila. Samotné zpracování bylo dechberoucí, hlavně Amerika konce padesátých let... Úplně se mi vybavila Mafie 2 :-). Byla to doba úžasného designu a jen na tom autobusu jsem mohl oči nechat... To se filmařům povedlo na jedničku. Skvělá byla i kamera a samozřejmě hudba A. Desplata, který nezklame nikdy.. Větší problém jsem měl s nesympatickou hrdinkou a ještě méně sympatickým emzákem... Od poloviny jako by film ztratil logiku a vše se děje tak nějak podivně. Od úniku po sex v zatopené koupelně se zásuvkami a rosvícenými světly pod vodou ! To ten stařičký byt s omšelými tapetami měl opravdu vodotěsnou elektroinstalaci ? Ale to je jen detail... Na to jakou jsem na film slyšel odevšad chválu mně to až tak nenadchlo. Vizuál a skvostná hudba není vše. Bohužel. Dávám tedy za tři vejce na tvrdo. * * * ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Krásné filmové pohlazení, které potěšilo jak nádherně odvyprávěným sci-fi příběhem z dob, kdy nebylo potřeba zahlcovat diváka efekty, tak i kreativním stylistickým rukopisem, který zvládá příběh nenásilně upgradovat na dnešní divácké požadavky. Sice slabé emoce a trochu přeplácaný scénář, ale výborní herci a špičková režie odkazující k filmovým vzorcům padesátých let.. Více zde ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nechme stranou všechny Oscary, protože tohle jestli je nejlepší letošní film, tak já jsem prdící polštářek. Pomatená Douchová vyměnila Abrháma za rybu a chudák Del Toro aby to teď vysvětloval u soudu. Krásná stylizace, hudba, práce s kamerou, to všechno jo, ale spíš se mi podaří utopit doktora Mráčka, než pochopit proč se musí tolik zajímavých nápadů zaplácat hromadou hovadin... (Banff, Kanada) ()

Galerie (84)

Zajímavosti (40)

  • Doug Jones strávil každý deň tri hodiny, kým sa dostal do kostýmu. Podľa neho to však nebolo nič, v porovnaní s predchádzajúcimi kostýmami, ktoré nosil v iných filmoch Guillerma del Tora. (Astonko)
  • V momente, keď bol film vyhlásený ako víťaz Oscara, herec Michael Shannon sedel v bare v Chicagu. Vlastník podniku s hrdosťou pridal jeho fotku na Twitter a napísal, že zrejme neexistuje lepšie miesto, kde by herec v tej chvíli mohol byť. (Marceloo)
  • Po zhliadnutí traileru sa Kevin Smith vyjadril na tweeteri: "Po videní niečoho tak krásneho mi príde hlúpe nazývať sa režisérom." (belinko)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama