Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nastávající šestnáctiletá dívka Samantha Baker (Molly Ringwald) na jejíž narozeniny zapomněla většina příbuzných z prostředí americké školy, touží, jako mnoho dalších po chlapci jménem Jake Ryan. Na školním večírku se snaží upoutat jeho pozornost, ale místo toho se spíše stane obětí sázky. A navíc zjistí, že Jake má jinou dívku, která se na něj lepí jako klíště. Aby toho nebylo málo, tak domů na návštěvu jí přijeli prarodiče a na výměnný pobyt Číňan Long Duk Dong. (Lenarek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

V Americe sice může jít o kultovku, ale nic úchvatného tenhle film nenabídne - a to se mi Hughesův pozdější počin The Breakfast Club velice líbil. Sixteen Candles je relativně dobře zarámovaným cca 24 hodinami, kdy hlavní hrdinka Sam prožívá zklamání nad tím, že její rodina zapomněla na její šestnácté narozeniny. Ale ačkoli postavy jsou sympatické, prožívají relativně banální příběh a vtípky šly mimo mě. Samin vyvolený je sice na pohled hezký, milý a zazobaný (ideál pro šestnáctiletou dívku), ale nemá žádné charisma. Narozdíl od The Breakfast Club tu chybí vnitřní napětí a temnější podtón, ale jako příjemná jednohubka rozhodně postačí. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Režijní debut Johna Hughese, jehož teenagerovské komedie mají hlavně ve Státech kultovní status, na mě zapůsobil více než volný den jednoho týpka, pořád bych ale měla výhrady. Sice jsem sympatizovala s hlavní hrdinkou Sam, ale docela mi vadily vedlejší postavy v čele se Samanthinou sestrou, kvůli jejíž svatbě celá rodina zapomněla na Saminy šestnáctiny. Odstranit ze scénáře celou tu podivnou svatbu by vlastně dost pomohlo. ()

Reklama

JimiH 

všechny recenze uživatele

Hughes píše skvělé dialogy a posouvá hranici nadsázky vysoko. Některé dějové zákruty už by dnes byly příliš kontroverzní, ale pracuje se s nimi naštěstí spíš v duchu hyperboly. To, že si Molly Ringwald a Anthony Michael Hall kradou film pro sebe asi nepřekvapí, ale i herci ve vedlejších rolích se velmi snaží vytřískat maximum ze svých scén. Pestrý soundtrack je příjemným bonusem. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Úžasný Hughesov rukopis mixujúci odľahčenú tínedžerskú drámu s kanonádou vtipných scén. A s tradične úžasným castingom (Hall, Ringwald) a soundtrackom - i čo sa týka inštrumentáliek i popových skladieb (zo známejších napr. Oingo Boingo, Billy Idol, Spandau Ballet, či Altered Images s ich Happy Birthday). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Hughesov debut je mixom mnohých jeho budúcich hitov. Skoro to vyzerá, že všetky línie, ktoré tu naznačil, neskôr len rozvinul do samostatných filmov. Základom je romantika, aj keď vzťah medzi kráskou Molly Ringwaldovou a nudnou kópiou Matta Dillona, je tu len platonický a až na konci si prvýkrát niekam spolu výjdu. Línia so zabudnutými narodeninami pripomenie zabudnutého Kevina. Divoká párty pripomenie šialenosť Weird Science, ale tu mi to pripadalo vtipné. Sú tu aj nejaké vážnejšie chvíľky v ktorých sa trochu viac dostaneme pod kožu tím teenagerom, ale nie je tu toho toľko ako v Breakfast Club. Okrem sympatickej Molly tu zažiari hlavne Hughesov obľúbenec Anthony Michael Hall ako dosť sebavedomý a otravný geek. Tie jeho kúsky skoro pripomenú Ferrisové eskapády. Scéna s Mollynymi nohavičkami, ktoré uctievajú prváci je fantastická. Komediálna stránka sa fakt vydarila. Mihne sa tu kopa budúcich hviezd. Bavila ma hlavne zadrátovaná Joan Cusacková. Zato jej brat John tu dokazuje, že na toho búrliváka v Breakfast Club, ktorého si zahral Nelson, herecky fakt nemal, aj keď vekom by zodpovedal viac. Celkovo to je zábavný, trošku nesúrodý mix viacerých žánrov. Predsalen mám radšej tie vážnejšie Hughesove kúsky, ale rozhodne to je film, ktorý pobaví aj v dnešnej dobe. 7/10. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Dort na konci filmu byl vyroben z papíru. (HellFire)

Reklama

Reklama