Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (244)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Maltézského sokola jsem viděla před dávnými lety a přestože jsem si děj příliš nepamatovala, přetrvával ve mně příjemný pocit z jeho noirové atmosféry. Teď, po opětovném zhlédnutí, se jsem se v tom pocitu jen utvrdila, ale překvapilo mě, jak mi tady herecký projev Humphreyho Bogarta připadal plochý a mechanický - vzhledem třeba k výkonům v Africké královně nebo Pokladu na Sierra Madre. Rovněž nechápu ódy na výkon Mary Astor v roli osudové ženy, to se však netýká srdceryvného finále, kde jsou oba opravdu bezchybní. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že film, který stojí na počátku slavné černé série a představuje tak základní stavební kámen žánru noir, jsem jako klasický noir nikdy nedokázal vnímat. Mám ten žánr spíš spojený s tragikou a vnitřními démony, kdežto Maltézský sokol na mě díky obsazení a hereckým kreacím vždycky fungoval jako čistokrevná krimikomedie. Nemůžu se zbavit pocitu, že Bogart svého soukromého detektiva Sama Spadea přehrává. Přidává mu tolik ležérnosti, sebevědomí a cynismu, že místy překračuje hranice karikatury. Záludné a intrikánské postavy Joela Caira a jeho šéfa Kaspera Gutmana se pak díky podání Petera Lorreho a Sydney Greenstreeta mění spíš v kašpárky než v postavy, ze kterých má jít strach. Románová předloha je považována za jedno z nejvýznamnějších děl americké detektivní literatury, byla ostatně zfilmována úspěšně víckrát. Jenže mě vždycky souboj o záhadnou drahocennou sošku s komplikovanou historií přišel, jako by vypadl z dobrodružných příběhů Indiana Jonese, nikoliv jako "seriózní" námět. Celkový dojem: 65 %. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

O existenci tohoto filmu jsem se dozvěděl v komiksu 99 klasických filmů pro lidi v kalupu Henrika Langa a ihned jsem zatoužil ho vidět, protože jsem podlehl dojmu, že by to mohla být skvělá noirová pecka. Žel, bezprostředně po zhlédnutí jsem shledal, že se má očekávání bohužel nenaplnila. MALTÉZSKÝ SOKOL je protivně užvaněný - ten nekončící příval dialogů se tak zběsile žene vpřed, že vůbec nemáte sílu to sledovat, všechny ty postavy, jména, motivy.. ech, jak to ze začátku vypadalo více než slibně, posledních půl hodiny už jsem vážně jen útrpně vyčkával konec - i když upřímně řečeno, už mi i bylo fuk, jak to skončí, ten film mě otrávil a k smrti znudil. Klasika, která mě zcela minula. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Slušně vystavěná detektivka podpořené neméně slušnou dramatickou hudbou. Bogart jako velice sebevědomý detektiv, který si dost zahrává s ohněm. Vadil mi na něm jeho neměnný kamenný výraz – zabili mu partnera a s ním to nehne, líbá se s ženou a tváří se u toho, jako by si četl ranní noviny. Ale jinak dobrý výkon. Jak jsem nasal – slušná detektivna, ale chtělo by to nějaký napínavější moment nebo pořádnou nějakou eskalaci děje, takhle nejspíš zůstane jen jako jedna z mnoha. Jinak je to dobře koukatelná noir. # [viděno: v noci, sluchátka] # příběh 7 | hudba 7 | humor 0 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Huston .. Výborná noir detektivka. Návštěva kina stála za to. Jsem rád, že alespoň některé starší snímky si mohu vychutnat na velkém plátně. Cynický Humphrey Bogart je herecky velmi přesný. Jeho postava detektiva je plně oddaná zejména jedné věci, vydělat peníze. A daří se. Taky ne, když máte takové skvělé případy.. Ano, scénář se velmi povedl a mytologický nádech o vzácném ptáčkovy vezme za své až v perfektním finále. 90%. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (52)

  • Napriek tomu, že film nikdy nebol kasovým trhákom, stal sa jedným z najobdivovanejších filmov všetkých čias. (marlon)
  • Jeden z filmových sokolů byl v prosinci 1994 vydražen za 398 500 dolarů. Byla to v té době nejvyšší suma vůbec kdy vydaná za filmovou proprietu. Cena sokola je dnes kolem 2 miliónů. (džanik)
  • Populární spojení Bogart-trenčkot (sportovní plášť) se datuje, navzdory obecnému povědomí, až uvedením filmu Casablanca (1942). V tomto filmu (1941) Bogart (Sam Spade) ještě trenčkot nenosí. (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama