Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Přemyšlím, jak mohl Gregory PECK zahrát tak výborně tak těžkou úlohu jako byl kapitán Achab, protože on byl vyloženě romantický typ muže, kdežto Achab byl drsný, surový kapitán, který šel bez lítostí za svým cílem, t.j. ulovit Mobidicka (bílou velrybu). Zahrál to jedinečně až strašidelně. Byl to všestranný "pan herec". ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mám rád starou filmařinu, protože je je to poctivé rukodělné řemeslo. Nemám rád novodobou filmařinu, která s řemeslem mnoho společného nemá. Poctivý film, pravda. Jediné, co bych snad vytknul, jsou tu a tam příliš patetické proslovy a nevyváženost v zaostřování na jednotlivé postavy. Ale to jen tak pod čarou. Jinak parádní dobrodružný film, který se nevyhýbá i hlubším myšlenkám, čehož se novodobé patlaniny hrůzyplně děsí. Gregory Peck fantastický - fanatický. ()

Reklama

plechulka 

všechny recenze uživatele

Mám společný zážitek s GOLFISTOU - také jsem v raném věku shlédla tenhle film a šílený Achab a jeho poslední pozdrav posádce své lodi se mi vryl hodně hluboko do paměti. Proto jsem s napětím čekala, jak po desítkách let na mne zapůsobí. A zapůsobili - Gregory Peck i Moby Dick - ač trikově samozřejmě nedokonalý, atmosférou skvělý! ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Hoďte ten dublon do moře !! Zaplaťte moři výkupné !! Třeba se slituje a dá nám vítr.." Velká pocta Melvillovu knižnímu předobrazu, skutečně velká Pecka.. Viď, Gregory ?! ;) Jiný kolos, tentokrát režijní, totiž John Huston stvořil jednoznačně nejlepší adaptaci slavného románu, rozhodně i právě dík ďábelské kreaci dalšího velikána Gregoryho Pecka.. A aby těch velryb nebylo málo, jakkoli bych se nerad dotýkal legend, Orson Welles si rovněž odvedl své.. ()

Phobia

všechny recenze uživatele

Do krdele, zase jsem v půlce usnula:-(. Negativní postřehy z první poloviny: 1) kapitán Achab působil příliš mladě a málo šíleně, chtělo to víc šedin a víc jizev. 2) Herec v roli vypravěče nemá charisma a jeho sblížení s kanibalem bylo nevěrohodně jednoduché. 3) Námořníci jsou krásně čistí a hladce oholení. 4) Mnoho patetických projevů a opakování již řečeného. 5) Radostně budovatelská hudba při masakrování velryb. V kontextu doby šlo nepochybně o kvalitní film, ale přes půl století mu na atraktivitě nepřidalo, je to z mého hlediska příliš naivní a přehrávané. Zatím tak 60%, uvidíme, jestli se mi povede vidět i druhou půlku a třeba nějaké to procento přihodit. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Film byl uvolněn do kin v roce 1956, natočen byl však již roku 1954. (Kulmon)
  • Více než dvě třetiny filmu byly natočeny ve filmových studiích v Sheppertonu a Elstree v Anglii. (Kulmon)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama