Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tully vypraví příběh Marly (Charlize Theron), matky tří dětí, které její bratr (Mark Duplass) pořídí chůvu. Přes počáteční nedůvěru si Marla k pozorné, nepředvídatelné a mladé chůvě Tully (Mackenzie Davis) vytvoří silné pouto. (Bontonfilm)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (107)

Faustka 

všechny recenze uživatele

Jak praví italské přísloví: „Do žen a do melounů nevidíš“… Jen Jason Reitman, jako jeden z mála tam dokázal nahlédnout. … Úděl žen. Je to právě ten neustálý boj a vždy převažuje.. to co musíme, před tím.. co bychom chtěly. Volbu máme, ale je naší přirozeností tyto touhy a přání potlačit a být tady především pro druhé. To nám dělá radost, to nás naplňuje. Tak to bylo, je a bude. Vím o čem píšu, dočetla jsem Horalku a Alberto Moravia je taky jedním z těch vyvolených. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Reitman-Cody-Theronová, kombinace, která už jednou zafungovala a funguje i podruhé. Konfrontace dospělé deziluze a nenávratně minulého mládí aneb jak se s tím vším srovnat a přitom se nezbláznit. Teď budu trochu spoilerovat (!), ale něco jako mix MARY POPPINS a KLUBU RVÁČŮ. Theronová opět neskutečně válí. 75% ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Až do závěrečného zvratu se jedná o poměrně působivou sondu do nitra ženy, semleté stereotypním stylem života, kdy navíc po porodu svého třetího potomka přestává postupně zvládat chod domácnosti, péči o starší děti, i svého manžela, a řešení přichází až s noční chůvou, která jí vstoupí do života a ona má pak čas si díky tomu onen svůj dosavadní život potupně srovnat. Tento úsek zápletky, zaujímající naštěstí naprostou většinu filmu, funguje upřímným, přesvědčivým a silným dojmem, a to jak díky věrohodně pojatým okamžikům ze života běžných lidí, tak především díky skvělému výkonu Charlize Theron, která tu odvedla vážně parádní práci a jíž jsem věřil každé její gesto, slovo, opravdu unavené, strhané matky, na kterou je toho prostě už moc. V závěru pak ovšem přijde onen zmiňovaný zvrat, který celý doposud odvyprávěný děj postaví na hlavu, a i když je tedy skutečně nečekaný, tak mě zaskočil ve vážně negativním smyslu, nelíbil se mi a v podstatě v mých očích dokonce až destrukčním způsobem zničil celý film. Toto zvolené vyústění zkrátka nepovažuji vůbec za šťastně, jelikož celý film postavilo do úplně jiné roviny a výsledný dojem tím zcela ztratil na hodnotě. Herecky a emočně je Tully každopádně na opravdu vysoké úrovni, nicméně za nějakou větší pozornost i tak nestojí, a to nejen díky mizerné pointě. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na půl cesty mezi tím nejlepším a nejhorším, čeho je Jason Reitman schopen. Charlize Theron exceluje v roli vysílené matky tří dětí, jejíž život se scvrkl na mechanicky opakované vyměňování plín a kojení. Díky jejímu výkonu, odžitým situacím a odměřené režii spoluprožíváme její únavu, chápeme její poporodní depresi, cítíme obrovskou úlevu, když se před dveřmi objeví Tully. Kouzelná chůva jednak zodpovídá (nikdy nepoloženou) otázku, jak by vypadala Mary Poppins, kdyby byla mileniálka, jednak mění žánr filmu z vypravěčsky jasně zacílené sociální tragikomedie v ambiciózní magicko-realistickou výpověď o ztrátě víry ve smysl toho, kým jste a co děláte. Reitman podobně jako v otřesné satiře Muži, ženy a děti podlehl pokušení nabídnout nám kromě malých dramat obyčejných lidí velké nadčasové myšlenky. Ty jsou ale v jeho pojetí komicky zjednodušené a pro snazší stravitelnost sladkobolně zabalené („A Spoonful of sugar helps the medicine go down“) a jejich přítomnost ve vyprávění zdůvodňuje strašlivě vratká narativní konstrukce, nadřazující odhalení předvídatelného dějového zvratu uspokojivému vyřešení všech ostatních problémů (hrdinčiny nenaplněné kariérní ambice, nedostatek financí, synův autismus). Závěr filmu, jehož tvůrci po cestě z bodu A do bodu B tak trochu zabloudili, pak sice nabízí řešení, ale skrze něco, co dosud nepředstavovalo problém (zapojení manžela do péče o domácnost). Tully je svým utilitárním přístupem k postavám přes autentický začátek vlastně hrozně cynický a neupřímný film. 55% ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Moc hezky plynoucí příběh o mateřství a každodenním životním koloběhu s úžasnou Charlize Theron v roli unavené matky tří dětí. Bez ní by byl tenhle snímek poloviční. S neskutečnou grácií zastínila veškeré herecké osazenstvo a film si v podstatě ukradla sama pro sebe. A já jí tleskám také za ochotu nabrat potřebná kila, aby byla i fyzicky co nejvíce autentická. Ráda bych ještě podotkla, že patřím k těm, kterým se konec s nečekaným rozuzlením dost zamlouval. (80%) ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 23. ledna 2018 na filmovém festivalu Sundance. (ČSFD)
  • Diablo Cody napsala film jako způsob, jak se vyrovnat s vlastním těžkým těhotenstvím. (griph)
  • Charlize Theron kvôli roli pribrala zhruba 22 kíl. Jej deti si o nej mysleli, že je naozaj tehotná. (Astonko)

Reklama

Reklama