Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já mám sice film rád a dokonce jsem viděl divadelní představení inspirované knihou Poláčka, ale tento film asi úplně k mým oblíbeným patřit nebude. Neřekl bych, že je to zrovna úplně povedená komedie. Pokud se pozorně zaposloucháte dá se poznat, že některé dialogy jsou trochu zmatené. Hlavně mezi Načeradcem a jeho ženou. Na druhé straně se fotbal ve většině prvorepublikových filmech nezobrazuje, takže tohle je jedna z mála příležitostí nahlédnout i do této stránky veřejného života před skoro sto lety! A tak bylo třeba pro mě mimořádně zajímavé vidět lunapark s s horskou dráhou. Nikdy bych neřekl, že něco takového ve třicátých letech už existovalo. Film se asi natáčel ve spěchu nebo, jak píšou zajímavosti, nebyl původně v plánu, takže i příprava na něj nejspíš nebyla silná a natáčení probíhalo rychle. Je to poznat. Například kamera sem tam zabírá postavy jen částečně a některým tak nevidíme hlavu. Přes nesmírně zajímavé téma - na tu dobu, je to pro mě osobně čistě sonda do jinak málo zfilmované oblasti našich dějin. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Vynikající komedie, jeden z prvních snímků s Hugo Haasem a asi jeho první film, kde doslova exceloval a proslavil se jako herec - komik. Jeho pan Načeradec je neuvěřitelně lidský s typickými cnostmi i nectnostmi malého českého obchodníka první republiky. Snímek je paradoxně zajímavý i jako filmový dokument tehdejší doby. Návštěvy na fotbalových zápasech, které můžeme vidět ve filmu, jsou na dnešní dobu nevídané a současný fotbal může jen tiše závidět. "kdepak udělali soudruzi z našeho fotbalového svazu chybů?" ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Fotbalová vášeň ta dokáže dokonale ovládnout rodinný život. Sport může pěkně pošramotit rodinnou idylku a to nemusí jít nutně jen o fotbal, úplně stačí formule. Tenkrát se ještě na fotbale neházely dělobuchy a fanoušci si chodili zápas užít a ne se poprat. Příběh není jen o fotbalu. Eman Fiala, který ve filmu hraje, se postaral i o hudební doprovod. Poláčkovu knihu jsem četla několikrát. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavá sonda do života prvorepublikových fotbalových nadšenců a zároveň nezkreslený pohled do jejich života, rodinného zázemí a vztahů. Ačkoliv mi fotbalové prostředí není blízké a časté používání žargonu ve všech jejich životních situacích jsem si občas musela "přeložit", tak díky tomu zbytku, tedy příběhu mladého nezaměstnaného, ale strašně ukecaného chlapíka, a jeho mladé slečny, jsem se docela dobře bavila. A pak samozřejmě Hugo Haas jako židovský majitel obchodu a jeho rodinka, to bylo nečekané a osvěžující, stejně jako vidět dávno ztracené pražské lokace. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Tak aby věděli, tomuhle filmu musej ledacos vodpustit, poněvadž kdyby nepřihlídli k době jeho vzniku a tendencím, co se hraní a obrázků týče, museli by mlátit hlavou o břevno. Ba ba. Ještěže se točilo podle předlohy páně Poláčků a že mají Muži v offsidu takovou sílu - v útoku kontroverzní témata, v záloze bezva (ne)herce, v obraně nadsázku a všechno jim to jistí zezadu neprůstřelná lidská touha po tyjátru - takže nějaký Laxíci dokážou přivřít oka i u vysmátý třicetiletý vopice Emana Fialy a desetiminutovýho záznamu přímo z mače těch čutálistů. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Scény na pohyblivých schodech ve filmu byly natočeny na schodech na Letnou, kde dříve byla lanová dráha. (Karlos80)
  • Film vznikol tak, že v pražskom ateliéri AB mali časové okno a vypočítali si, že keby sa nefilmovalo, prerobili by peniaze, a preto sa rozhodli, že radšej sfilmujú niečo, čo prepadne. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno