Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za pár set let bude svět jen umírající nehostinnou pustinou, křižovanou obřími stroji na kolech, jejichž primární snahou je nacházet zbývající zdroje obživy a surovin. V tato monstra se proměnila původní města. Sídla na kolech jsou plná lidí a největším a nejmocnějším z nich je Londýn. Ten se rozrůstá i díky pohlcování menších strojů, které se objeví v jeho cestě. Tímhle způsobem se v Londýně ocitne i Hester Shaw (Hera Hilmar), tajemná dívka se zjizvenou tváří. Jí jediné, zdá se, nevadí, že Londýn spolknul její domovské město. Hester se totiž díky tomu ocitla v blízkosti jeho vládce Thaddeuse Valentina (Hugo Weaving), s nímž má z minulosti nevyřízené účty. Jenže i Thaddeus je rád, že Hester vidí. Dívka má v držení předmět, s nímž by se mohl stát nejmocnějším mužem na světě. A protože má Thaddeus poněkud větší palebnou sílu než ona, ocitne se Hester na útěku a v doprovodu zoufale nepraktického knihomola a renegátky, na jejíž hlavu je vypsaná obrovská odměna. (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer 7

Recenze (543)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

5/10 - páč je to úchvatný náznak úchvatného bizáru. Bohužel, pod bombastickou trikovou stránkou a atraktivním designem i akcí se skrývá typický vopruz, který vás přestane zajímat zhruba v polovině. A přitom je tam tolik super možností, fakt! Rozhodně mě mnohem víc zajímala podzápletka "ohyzdný zombie-kyborg vychovává zjizvenou holčičku v úchylně hračkářském doupěti" než ústřední "megapadouch vyrábí megazbraň aby ovládl celý svět". Bohužel, tvůrcům chyběly koule i větší nezávislost, takže blockbusterový tradicionalismus válcuje všechny zajímavé vedlejší linie i pozadí moc hezky načrtnutého postapokalyptického světa (což se vyplatilo, v USA výdělek patnáct mega, hahaha). Líto je člověku všech postav (ukradené jsou člověku úplně všechny) i jejich představitelů (všichni vesměs vypadají jako výběr z modelingového katalogu). No, taky je to zbytečně dlouhé a ani Junkie XL není v tradiční formě. Za vidění každopádně Smrtelné stroje stojí - už jen proto, že prostě skvěle vypadají a pod všim tim balastem se nachází spousta zajímavého potenciálu. Strašná škoda, že nebyl využit... a po kolosálním neúspěchu v kinech už nejspíš ani nebude. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Scénáristické trio, které nám přineslo Pána Prstenů, se pustilo do budování nového světa podle knižní předlohy... a dopadlo to příšerně. Na ploše jednoho filmu musí divák nasáknout tolik informací, že se v nich ztrácí už po půl hodině. Zrovna tady bych uvítal rozdělení na více filmů. Bohužel by se to v konečném důsledku na kvalitách filmu asi neodrazilo, protože s výjimkou Weavinga je herecké obsazení dokonale tuctové. Vůbec žádný z herců není sympatický – jediná aspoň trochu zajímavá postava je zabiják-Terminátor, kteréhož problém ale je, že za každé situace chodí šnečí chůzí. Aspoň že zpracování tohohle světa a strojů je opravdu detailní. To je asi tak všechno, jinak je to zasloužený průšvih. Kdo ví, jak by to celé dopadlo, kdyby se režie nakonec ujal Jackson. Po technické stránce totiž film působí spíše jako televizní produkce (minimálně za střih bych střihači useknul ruce). ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

S kamarádem jsme po filmu vedli takovou diskuzi, jak bychom vlastně film charakterizovali. Shodli jsme se na steampunku, já se ovšem nechtěl vzdát toho fantasy feelingu, z něhož je patrné, že tato potenciální série pochází od tvůrců prstenové trilogie (či hexalogie, chcete-li). Trikově bych se nebál Smrtelné stroje vyzdvihnout na pomyslný piedestal toho, čehož lze maximálně v CGi sféře dosáhnout, ani bych se nebál tvrdit, že udávaný stomilionový rozpočet byl o něco vyšší. Tím však má chvála bohužel pomalu končí. Ještě se zastaví u úvodní naháněčky dvou obřích měst, na kterou se krásně kouká a jako jediná scéna ve filmu naprosto strhne. Posléze už pak pouze sledujeme lapálie několika více či méně nepříliš zajímavě napsaných i zahraných postav, jejichž osudy mě vlastně příliš nezajímaly. Jediný člověk, jež mě potěšilo opět jej vidět na velkém plátně, byl nepřekvapivě Hugo Weaving, ovšem ani herec takového formátu nedokáže vše zachránit. Na filmu je vlastně fakticky vše správně, splňuje kritéra účelového dobrodružného blockbusteru, má naprosto dechberoucí výpravu, jenomže..zkrátka a jednoduše není zábavné to sledovat. Minuty plynou, ani efektní scény mě nijak zvláště neohromily a u finále jsem už jen vyloženě koukal na hodinky a nudil jsem se, což u podobného filmu rozhodně nesmí nastat a proto také ty negativní kritiky. Neodvážím se tipovat, zda-li prozatimní nic moc výdělky i tak dopomůžou ke vzniku dalšího dílu, ale tentokráte já už kino vynechám. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Mortal engines je příběh o tom, jak ze sakra originálního a našlapaného nápadu se slušným vizuálem udělat díky neskutečně hloupým dialogům pouze průměrný film. Ze začátku slibný náběh na zběsilou jízdu, ale jakmile došlo na postavy a jejich konverzace, měl jsem chuť to vypnout. Absence emocí, osobnostního zpracování a zajímavosti postav je chyba, a tudíž divák nemá komu fandit a je mu úplně jedno, kdo kdy umře. Velká škoda, protože zbytek fungoval docela dobře a tenhle snímek mohl dopadnout o hvězdu nebo dvě lépe... ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

No když jsem na začátku filmu zjistil o co jde, že na světě existují města jako stroje, tak jsem byl zvědav, jak tento námět bude fungovat. A nebylo to špatné. Akorát bych řekl, že tvůrci nevyužili potenciál naplno. Scénář byl dobrý, ale ještě bych tam pár věcí doladil. Ale jinak celkem dobrá zábava. A hlavní hrdina Londýňan Tom vypadal jak fotbalista Kamil Vacek. :-D ()

Galerie (77)

Zajímavosti (5)

  • Smrtelné stroje patří k vysněným projektům Petera Jacksona, režiséra trilogie Pán prstenů a Hobit. Právě komplikované natáčení Hobita mohlo za to, že Peter Jackson přenechal režii Smrtelných strojů svému mnohaletému spolupracovníkovi Christianu Riversovi a „spokojil“ se jen s rolí producenta. Hobití stopa se nese napříč mnoha dalšími profesemi, Smrtelné stroje mají s Tolkienovými adaptacemi společné scenáristky Fran Walsh a Philippu Boyens a o efekty se znovu postarali oscaroví kouzelníci z Weta Digital. (Zdroj: CinemArt)
  • Natáčelo se od dubna do července 2017 na Novém Zélandu (hlavně Wellington). (Varan)
  • Podle stejnojmenné knižní předlohy měla mít hlavní hrdinka Hester Shaw (Hera Hilmar) chybějící jedno oko a z větší části nos. Filmaři však pro film zvolili pouze jizvu přes obličej. (zbyshek)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

09.10.2018

Peter Jackson (Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, King Kong) má teď plné ruce práce s produkováním jeho nadcházejícího filmu Smrtelné stroje. Jako režisér už má ale pár let volno a přestože se v… (více)

Reklama

Reklama