Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahlédneme do světa dvou stárnoucích sester, intelektem i povahou zcela odlišných, a to s citlivým humorem a velkým pochopením, který tomuto snímku náleží. Ta první z nich, Jiřina Venclovská (J. Jirásková), je náročnou, úspěšnou a obávanou primářkou interního oddělení v městské nemocnici. Ta druhá, Fanynka (J. Bohdalová), je i ve zralém věku nevinným dítětem, které hledí na svět s naivní důvěrou a úsměvným očekáváním. Ta první se o sebe umí postarat dokonale, ta druhá je v dětinské nesamostatnosti odkázána na vnímavou péči bližního, který ji bude umět pochopit a milovat. Celý život žily tyto dvě ženy životy navzájem nezávislé. Osud je ale svedl dohromady a obě musejí projít krkolomnou cestou nesnadného soužití s neustálými rozmíškami… (Česká televize)

(více)

Recenze (217)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Cokoliv napíše pan Hubač, je pro mne mimořádné. Tento pohled na mentálně zaostalé lidi je výjimečný tím, že je vlastně velmi vyvážený. Ve většině filmů zvláště západní provenience jsou tito lidé zobrazováni jako pravý vzor lidských vlastností, mimořádně dobří, hodní, obětaví. Zde tomu tak není, vidíme Jiřinu Bohdalovou (její nejlepší role) jako skutečného člověka, který vedle svých dobrých vlastností dokáže být i sobecký, lakomý, vzteklý. O to s ní víc prožívám její trápení i radosti. Film jako takový je natočen bezchybně, Kachyňova zkušenost je z filmu cítit zvláště v porovnání se současnými pseudohlubokými experimenty naší nové filmařské generace. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Kachyňův film a jeden z nejlepších filmů českých filmů!! Jiřina Bohdalová předvedla strhující výkon, který je vrcholem jejího hereckého umu!! A Karel Kachyňa mě opět ohromil. Z některých pasáží filmů přímo mrazí a závěr je něco co se jen tak nevidí!! Tomuto filmu k dokonalosti neschází opravdu nic!! Škoda že nemáme víc takových skvělých českých režisérů jako jsou Forman, Švankmajer či Kachyňa!! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak to bol televízny film, tak je to za štyri, ak kino film, tak za silné tri. Áno, je to herecký koncert Bohdalovej a Jiráskovej, žiadnu lepšiu formulku som momentálne nebol schopný pre charakteristiku tohto filmu vymyslieť. Videl som v dobe svojho vzniku a odvtedy som na tento film v tv ešte nenarazil. Je to škoda. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% — Jedná se bezesporu o herecký koncert Jiřiny Bohdalové. Přesto tomu filmu něco chybí, neumím ani moc říct, co. Za prvé je to tedy evidentně takový „Rain Man po česku“ a za druhé mi to přijde málo filmové. Příběh se prakticky soustřeďuje pouze na dvě postavy — Fany a její sestru v podání Jiřiny Jiráskové, všichni ostatní jsou v příběhu jen jakoby do počtu a prakticky jím prošumí bez nějakého zásadního vlivu. Rozhodně se však nejedná o špatný film, rozhodně lepší než Jedna kočka za druhou, ale o něco horší než Babí léto. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Bohdalka mně tam zpočátku vůbec neseděla. Její skřehotavý hlas mi připomínal večerníčky. Nemohla jsem se ubránit pocitu, že je špatnou volbou pro hlavní představitelku dramatu o oligofreničce Fany. Nicméně mi postupem času sklaplo a já si musela přiznat svůj chybný odhad. Dokázala zahrát slabomyslného člověka, jenž vidí každou drobnou radost, jenž je upřímný a bezelstný, velmi věrně. No a v každém případě byste nejvíc uvítali něčí přítomnost v době, kdy už není šance, a to i přesto, že vás dotyčný psychicky ždímal a štval. V tomto stavu roztají i tvrdá srdce. V kombinaci s geniální Hapkovou hudbou byl namíchán až těžce dojemný koktejl. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Jiřina Bohdalová se před natáčením kvůli roli Fany nechala zavřít na jeden den do ústavu pro duševně choré. Učinila tak po vzoru Dustina Hoffmana, který strávil v rámci přípravy na film Rain man (1988) s autisty více než půl roku. (Jizni Tlapa)
  • Krematorium ve filmu se nachází v Nymburce. Dále se filmovalo převážně v Kutné Hoře. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno