Reklama

Reklama

Lynč

(seriál)
TV spot

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mladý dokumentarista Lukáš přijíždí do malého města Buchnova, aby zjistil více o násilné smrti Denise, kterého znal od dětství, stejně tak jako obviněného vraha. Nalezne tam nejen vzpomínky na minulost, ale také řadu podivností a záhad ze současnosti. Ukáže se totiž, že Denisovu smrt doprovázel krutý lynč. Seriál mimo jiné zkoumá, jaký efekt má vražda nevinného muže na malé město uprostřed Česka, kde se všichni navzájem znají a kde má každý své tajemství. Velkým tématem projektu je odkrývání reality maloměsta a objevování skrytých kostlivců ve skříních jeho obyvatel. Tvůrci se také zaměřili na více či méně fungující mezilidské vztahy a otevřou i problematiku rasové nesnášenlivosti a předsudků. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Sidonka k tomuto seriálu (2)

Vítejte v Buchnově (2018) (E01) odpad!

Odpad v nejhorší podobě, jaký si lze vůbec představit. Scénář patrně psali žáci při slohovém cvičení na základce a konkurz vyhráli herci, co neumějí hrát (až na dvě známé tváře). Po prvním díle této podřadné, neobjektivní agitky plné černobílých charakterů mi začíná být navíc jasné, že bílej člověk je buď retardovaný člověk, zkorumpovaný hajzlík, úchyl zneužívající vlastní dceru nebo nenávistí sršící baba za zenitem, kdežto romové budou patrně utlačovaní tichošlápkové, kterým neustále někdo neoprávněně křivdí. Když už jsme u té nerovnoprávnosti: když mě vykradli byt a viděla jsem stát zloděje nad svojí postelí, předhazovali mně u policejního výslechu jestli opálený muž nad mojí postelí nebyl náhodou cikán a zda se můžu podívat na pár fotografií, protože asi kolem 90% objasněných loupeží v naší čtvrti bohužel spadá na toto etnikum. Když jsem se jich zastávala a říkala, proč to o cikánech říká, tvrdil, že to říkají statistiky a pokud chci pomoci vyšetřování, ať se podívám na recidivisty a jakou mají barvu pleti, za to nikdo nemůže, třeba tam svého útočníka najdu, třeba ne, ale ať se alespoň podívám. Jasně, měla jsem dvě kamarádky, které byly romského původu a byly super, nicméně když máte za sousedy rozvětvenou nepracující rodinku, která každou noc řve až do rána, je vám jedno, jaké jsou národnosti a barvy pleti, jenom chcete mít klid, protože musíte jít druhý den odpočinutí do práce. Mohla bych psát ještě dlouho o tom, že například jedna z těch kamarádek se vyhýbá svému etniku, protože s nimi má špatné zkušenosti, ale říci to může jedině ona, protože já bych za tento výrok šla asi před soud pro hanobení rasy, etnické skupiny a stala bych se údajnou nacistkou. Každý máme nějaké zkušenosti, nikdo neříká že všichni jsou špatní (kromě tohoto filmu, kde asi všichni špatní bude většinová společnost), kdo sympatizuje s romskými ghetty, ať se tam klidně přestěhuje, když nic z toho, co se o nich říká, není pravda. Ale přestaňte nás diváky urážet podobnými film.splaškami, které uráží to,čemu říkám objektivní mnohovrstevné umění. A teď mi můj komentář můžete klidně smazat, protože je politicky nepřípustný. Pokud v podobných agitkách chcete pokračovat, budiž, ale v rámci objektivity natočte třeba i něco o tom, jak přijímá většinová společnost například psychicky nemocné, společností vyloučené lidi apod, protože jistým problémům, které jsou ve společnosti ještě větší tabu, se prostor téměř nedává. ()

Neúcta (2018) (E02) odpad!

Tenhle seriál by měli promítat na FAMU jako odstrašující případ. Lynč aneb co všechno se tvůrcům téhle ptákoviny nepodařilo. :-) ()

Reklama

Reklama