Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horác (D. Matásek) byl hostem u svého dávného kamaráda Zdeňka (M. Finger), který žil v osamělém domě na břehu jezera společně se svou současnou manželkou (L. Zahradnická), ale i bývalou ženou (L. Vlasáková). Během návštěvy je Horác svědkem dvou podivných úmrtí. Protože se ale do žádných případů už nechce zaplétat, opouští krásné místo, aniž by si udělal na události jasný názor. Po dvou letech ho ale vlivem okolností přepadnou pochyby, zda jednal správně, a tak přichází za Vašátkem, aby spolu vnesli do případu jasno. Oba dojdou k názoru, že ve Zdeňkově domácnosti došlo k vraždě, a také odhalí pachatele. Zbývá ho už jen usvědčit… (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

honajz 

všechny recenze uživatele

Opět úžasné lokace, výprava a kamera, to tedy klobouk dolů, slušná filmařina. Žel, příběh skáče v několika časových rovinách (aby si dokonce nakonec dvakrát vypomohl titulky O tři dny později, O dva roky později), přičemž třeba úvod je bez jakéhokoliv varování zrychleným sestřihem seznámení profesora s jeho druhou ženou, což posléze nemá nějaký podstatný význam. Právě ten nedůsledný temporytmus příběh hodně shazuje. Klidně by místo prohlášení "a tak jsem tam strávil hezké tři týdny" klidně mohlo zůstat pár dní seznamování se a užívání si, kromě dalšího sestřihu. Samotný případ - k němuž se žel těžce doklopýtáme až v půlce filmu - nemá v podstatě moc podezřelých a z daných náznaků se věci dají poskládat docela brzy. O to víc mne mrzí, že třeba nevím, jaké nové skutečnosti Vašátko našel a použil, protože opět se nám dostane jen úsečného oznámení, jako že to teda vyšlo. Tečka. Chyběl mi pocit satisfakce, jako by mne okradli o zlaté prasátko nebo dárek pod stromečkem. Sice se dozvíme, kdo je vrah, ale netušíme, jakými důkazy použitelnými u soudu se k tomu dospělo. Ale jinak, jak říkám, je to filmařsky velmi dobré. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Nejlepší případ dua Preiss Matásek s pachatelem neznámým do poslední možné chvíle za čtyři hvězdy, k čemuž dopomohlo pár následujících drobností: 1) vizuál lokace, čarokrásné Kokořínsko s parádní chalupou u rybníka 2) skvělé obsazení 3) režisér svlékl do naha Vlasákovou a Zahradnickou ikdyž divák z toho skrz opařené sklo nic nemá 4) zlatá tečka za příjemnými krimi oddechovkami. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nevím na kolik se filmaři drželi předlohy, takže buď oni nebo Hana Prošková nám na závěr předložili úplně to nejlepší. Mě se tahle kriminálka také líbila nejvíc. Jak svým vyprávěním, tak zápletkou samotnou, prostředím. A vlastně je i dobře, že je to konec neboť v nejlepším se končit má. Já jen dodám, že už to začínalo být trochu jako s tím opakovaným vtipem. Opět Horácův kamarád nebo známý a vražda kolem něj. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po první dílu, první série nejvydařenější případ. Uzavřená skupina lidí, mrtvolka, ale žádný napínavý dusno, všeobecné podezírání všech všemi, jak to známě v každé kriminálce, ale objasňování "na pohodu" pomocí vyprávění. Docela jsem si na nedělní společnost Horáce a konstábla zvykl, Matas s Preissem byla dobrá castingová volba. Moc se mě líbila závěrečná scénka na rybách u řeky s pivkem, v prostředí kde jsem tyhle dva poznal, jsem se s nimi i nakonec rozloučil. Vůbec bych se nezlobil, kdyby se ještě napsalo a natočilo, protože důchodem přece zločiny nezmizí. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poslední případ kapitána Vašátka moc detektivky nepřinesl. A je to hrozná škoda. Celý děj je vlastně jen vzpomínání Horáce na dva roky starou událost, kdy umřeli dva muži a nikdo za to nenesl zodpovědnost. A po Vašátkovi chce znovuotevření případu a potrestání jedné z podezřelých. I když film má své líné, ale zajímavé tempo, nejvíce utkví v paměti snad jen mazlící koupelnová scéna dvou manželek. A to je na dobrou detektivku opravdu málo. Smutné a slabé loučení s dvojicí Vašátko - Horác. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Scéna na hřbitově na začátku filmu je natočená na Olšanských hřbitovech u Želivského. V pozadí je vidět výrazná budova Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. (Brain)
  • Chalupa u jezera se nachází na břehu Milčanského rybníka u Holan čp. 85, pod zříceninou hradu Vítkovec. Most se sochami je nedaleko u Dolanského rybníka. (rakovnik)

Reklama

Reklama