Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou je líný krejčovský tovaryš Labakan, který sní o životě v přepychu a oblékne se do přepychových šatů pro bohatého emíra a když vidí jak uctivě jej lidé na tržnici zdraví využije příležitosti, která se mu nečekaně naskytne. Seznámí se totiž se sultánovým synem Omarem, který vyrůstal u vznešeného káhisrského paši a nyní se vrací domů. Labakan mu ukradne poznávací znamení, sultánovu dýku, a vydává se za něj. Sultánova žena však pozná svého pravého syna a přiměje sultána, aby oba muže podrobil zkoušce. Oba mají dokázat svou zručnost ušitím korunovačních šatů, což se samozřejmě povede jen skutečnému krejčíkovi Labakanovi a tak ho čeká kat. Naštěstí to vše byl jen sen a pošetilý mladík se ještě včas napraví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Následující příspěvek bude pro svoji brutální sprostotu vytečkován... Labakane, Labakane, p..ču se ti pro zk..rvený h..vno obalený kolem p..če maštěný zasr..nou k..ndou stane... Rád zvedám hodnocení. Tady ne. Tady to snížím, protože to nedopadlo jak jsem jako malej zmetek, sakra, čekal... Ze 3 na 2*. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Režisér Václav Krška vytvořil v druhé polovině padesátých let souběžně dvě orientální pohádky. Využil možnosti natáčet v atraktivních bulharských exteriérech i poskytnutých finančních prostředků a chtěl tak obohatit klasický pohádkový žánr o příběhy z dalekých zemí. Po výtvarné a hudební stránce se mu tento úkol podařil. Výraznější nedostatky lze však spatřovat v samotném základu - scénáři. Známý a do jisté míry nosný motiv zkoušky pravého hrdiny lpí jen na povrchu, kdy se s daným tématem dalo vytvořit mnohem více. V obvyklém případě leccos zastíní kvalitní herecké výkony. Bohužel zde i přes poměrně známá a nadějná jména dochází k nezájmu ze strany diváků. Vedle uměřeného Eduarda Cupáka se trochu ztrácejí výkony Rybářové, Medřické, Fialy i Baldové. Ačkoli je ze snímku patrná snaha režiséra Kršky o vytvoření poctivého díla, výsledek vypovídá spíše o nedomyšleném záměru. Ne vždy toto stačí k úspěchu a ne vždy toto vede k objektivní kritice. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než Legenda o lásce. Perfektní Cupák, sympatická Rybářová. Neuvěřitelné klobouky sultána. I ostatní kostýmy super. Klobouk dolů před Věnceslavou Kulhavou. Napínavá pohádka se skvělým koncem. Parádní překvapení. Celé město se na konci chudákovi krejčovskému tovaryšovi směje, ale dobře to dopadne. 1:02:25 - symbolika jednoho oka. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Možná že jsem i ve svém věku divnej v tom že mám raději pohádky než akční filmy, ale tohle se teda nedalo zkousnout ani v případě "kulisy" k nějaké činnosti. Hudba je moc orchestrální a zvukově to celkově bylo moc chaotické a hlavně nevyvážené z mluveným slovem. Herci sice hrály co se po nich chtělo, ale opět jsem si všiml že jich mnoho doslova ten scénář četlo z nějakých nápověd. Navíc neumím ocenit ani to exotické a zvláštní prostředí ve kterém se to odehrává. Kdyby na to nečučela ta malá šmudla ( která jak jsem na konci zjistil u toho stejně spala ) tak bych to určitě přepnul třeba na čt24 kde se člověk alespoň něco dozví. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Kostýmy od Trnky, to je prostě žrádlo, milé děti. Jinak ovšem nejsem schopen přesně pojmenovat důvody, proč mě tahle pohádka už od útlého věku nebetyčně sere. Nejspíš proto, že tomu chybí nějaká dějová kulminace. Pořád se mátožně motáme kolem sporu "kdo je krejčí a kdo princ" (jehož řešení pochopitelně známe od první minuty), až má člověk pocit, že po ramena zapanul do močálu nudy a už se z něj nikdy nevyhrabe. Ani relativně krátká stopáž to nezachránila, 75 minut o ničem je furt moc. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Film byl natáčen v Bulharsku současně s filmem Legenda o lásce (1956) v upravených interiérech a kostýmech tohoto filmu. (lausik)
  • Labakan i Legenda o lásce  (1956) se měly původně natáčet pouze ve stylizovaném prostředí v ateliéru. (Mackin)
  • Natáčelo se v bulharském Plovdivu, Balčiku, Nesebru a pohoří Rhodope. (Mackin)

Související novinky

Reklama

Reklama