Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou je líný krejčovský tovaryš Labakan, který sní o životě v přepychu a oblékne se do přepychových šatů pro bohatého emíra a když vidí jak uctivě jej lidé na tržnici zdraví využije příležitosti, která se mu nečekaně naskytne. Seznámí se totiž se sultánovým synem Omarem, který vyrůstal u vznešeného káhisrského paši a nyní se vrací domů. Labakan mu ukradne poznávací znamení, sultánovu dýku, a vydává se za něj. Sultánova žena však pozná svého pravého syna a přiměje sultána, aby oba muže podrobil zkoušce. Oba mají dokázat svou zručnost ušitím korunovačních šatů, což se samozřejmě povede jen skutečnému krejčíkovi Labakanovi a tak ho čeká kat. Naštěstí to vše byl jen sen a pošetilý mladík se ještě včas napraví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

RADX1 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět s plusem na svou dobu větší výpravy. Jen jsem nějak nemohl překousnout ztvárnění. Polovina hlavních postav včetně a především Cupáka alias Labakan mi tu neseděla. Také mi přišlo, že režie se leckdy až moc zaměřovala na využití velkých záběrů exteriéru než na důraz v důležitých událostí v příběhu. Orientální výprava se zde až moc míchá s v té době už starým evropským stylem tuctových "vševeselých" komedií. To má za následek na tolik výrazné oslabení podání, že si říkám nač to vůbec točili v zahraničí. Také příběh by si zasloužil záběr do větší hloubky, celá poučná pointa z této pohádky se díky tomu poměrně dost ztrácí. A abych nebyl jen negativní - chvála pánu za krátkou stopáž. :-) ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Takže: pohádka s komunistickým podtextem, travestishow, budovatelský patos, úděsní herci, nezáživná a špatně natočená a samozřejmě, v dnešní době tak populární, pocta Allahovi!!! Co všechno nenajdeme v pohádce, když chceme, že? Holt, doba je taková. Nelíbit se, protože mě to nezaujalo, je jedna věc. Ale hledat něco, co tam není, to je věcí už jiného vědného oboru. Ironií je, že tenhle film, nezvládnutelný snad po všech stránkách, podlézají všechny soudobé pohádky, kterým ani ten digitál nepomůže. Vysmát se je lehké, jen natočit v součastnosti kvalitní český film se jaksi nedaří. I z tohoto hlediska dávám v rámci žánru za 4. ()

Reklama

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Následující příspěvek bude pro svoji brutální sprostotu vytečkován... Labakane, Labakane, p..ču se ti pro zk..rvený h..vno obalený kolem p..če maštěný zasr..nou k..ndou stane... Rád zvedám hodnocení. Tady ne. Tady to snížím, protože to nedopadlo jak jsem jako malej zmetek, sakra, čekal... Ze 3 na 2*. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1956 bola natočená v bulharsko československej koprodukcii rozprávka "Labakan". Režíroval ju Václav Krška. Labakan je krajčírsky učeň, ktorý by chcel byť bohatý a žiť v blahobyte. Je to však leňoch, podvodník a klamár. Keď sa mu naskytne príležitosť, tak sa začne vydávať za vznešeného sultánovho syna Omara. Nakonec však sultánova manželka odhalí jeho lož. Nikdy som nemal rád takéto variácie na arabské, orientálne príbehy. Takže ani "Labakan" na mňa nijak zvlášť nezapôsobil. ** ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Posvícení vždy být nemusí a leckdy nedojde ani na standardní menu. Atraktivní námět prostředí a nezvykle velkorysá výprava nemohly stačit na všechno. Poetika filmu kolísající mezi sentimentem třicátých a budovatelským dutým patosem padesátých let, kombinována s jen vnějším osvojením orientální pohádkové látky, zůstala na půli cesty. Film - chyba byla patrně dána již ve scénáři, vyloučit nelze ani nekompetentní cenzurní zásahy - tak nezachraňuje ani režie, ale ani řada výborných nebo i skvělých tehdejších herců mladé i střední generace (Cupák, Medřická, Rybářová, Kovářík, Baldová ad.). Nelehký je úděl koprodukcí a jejich diváků. Nelehký je i úděl těch, kteří při posuzování nechtějí ani kličkovat, ani zraňovat. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v bulharském Plovdivu, Balčiku, Nesebru a pohoří Rhodope. (Mackin)
  • Film byl natáčen v Bulharsku současně s filmem Legenda o lásce (1956) v upravených interiérech a kostýmech tohoto filmu. (lausik)
  • Labakan i Legenda o lásce  (1956) se měly původně natáčet pouze ve stylizovaném prostředí v ateliéru. (Mackin)

Související novinky

Reklama

Reklama