Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (599)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room! Dokonalá satira, která drze a silně popsala to, čeho se v době jejího vzniku všichni báli. Bohužel už dnes plně neoceníme její drzost bez znalosti kontextu, který asi u každého diváka nemá smysl očekávat, ale umím si představit, že uprostřed studené války šlo o ledovou sprchu... Pro většinu diváků tedy půjde spíš o všeobecnou komedii. I tak jistě funguje. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mrazivá satira. Nezapomenutelná trojrole. Námětem aktuální dodnes. A především velice vtipné i trefné. Je jedno zda se vám bude ve výsledku líbit či ne; jedno je totiž jisté. V každém případě zaujme, když již nic jiného... A takových snímků není nikdy dost. Věčná škoda, že Kubrick nenatočil více komedií, protože talent na ně evidentně měl. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Rozhodně tohle není ten typ komedie, při které byste se váleli smíchy. Spíš jsem se jen tak stále pousmívala. Z druhé strany mě tenhle film donutil zamyslet se nad některými problémy a myslím, že v době svého vzniku, za studené války, z něj muselo mrazit ještě mnohem víc. Protože ono to, co se nakonec stane, není zas tak úplně nereálné. Co se týče filmařské, technické a herecké stránky, nemůžu vytknout vůbec nic, snad jen to, že mi připadala jaksi potlačena lidská stránka věci, hrozně špatně se to popisuje, protože lidi jsou na plátně v podstatě pořád a neustále vedou dialogy, ale i tak mi přijdou jaksi v pozadí věci. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Po extázi, kterou ve mně vyvolal Mechanický pomeranč, jsem se zaměřil na další Kubrickovy filmy. Svým názvem mě velice upoutal Dr. Divnoláska, na kterého se tady pěla chvála nejen od Stanleyho fanoušků. Navíc se ukázalo, že podle IMDb je to jeho nejlepší film. Dlouho jsem se k němu nemohl dostat a moje očekávání tak byla větší a větší. Jak to vše dopadlo, je však jasné. Ani špetka zklamání. Brilantní válečná satira, která dokáže člověka i po letech skvěle pobavit. To, co předvádí Sellers a Scott, se prostě musí vidět. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Dr. Strangelove - to je ostrá, černohumorná satira, nikoliv však přímo komedie. Nechce totiž diváckou mysl "zatemnit" smíchem a odvést tak zbytečně pozornost, nýbrž jakousi vygradovanou absurditou naznačit, že na světě něco není (resp. nebylo) zcela v pořádku. Scénář je inteligentní a ve své době i docela odvážný a to je velmi dobře, protože i když si někdo myslí, že dělá směrem od zdravého rozumu krůčky jen drobné (přehnané zbrojení), může se časem podivit, kampak až došel. To pak není vůbec na škodu, když se objeví někdo, jako Kubrick a pokusí se společnosti svou "pichlavou" tvorbou otevřít oči... Trochu jsem však postrádal pocit specifické Kubrickovy režie a mé celkové nadšení ze snímku bylo poněkud umírněné. 8/10 ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • Ve válečné místnosti bylo pro osvětlení obří obrazovky použito více než 10 mil elektrického kabelu. (gogos)
  • V původním scénáři se Dr. Divnoláska (Peter Sellers) označoval jako Von Klutz. (gogos)

Reklama

Reklama