Reklama

Reklama

Epizody(3)

"Tut" odhaluje životní příběh egyptského faraona Tutanchámona (Avan Jogia), jednoho z nejproslulejších vládců v historii lidstva, a jeho nejbližšího rádce (Ben Kingsley). Tento ambiciózní a mimořádně napínavý seriál líčí cestu, po níž Tut kráčí k moci, a jeho zápas o to, aby Egypt dovedl ke slávě, zatímco je obklopen rádci, přáteli a milenkami, kterým nejde o nic jiného, než aby uhájili své vlastní sobecké zájmy. "Tut" otvírá okno do fascinujícího světa plného srdceryvných romancí, tuhých bitev, politických intrik, konspirace, žárlivosti a četných vražd, čímž nám dokazuje, že doba slavného faraona se od našich časů příliš nelišila a že vláda tohoto nejmladšího egyptského panovníka bude navěky vyznívat jako skutečné životní drama. (Film+)

(více)

Recenze (48)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tut se mezi povinné historické minisérie rozhodně nezařadí. Producenti možná nešetřili na výpravě, soundtrack se snaží navodit velkolepou egyptskou podívanou, a když dojde na nějakou tu bitvu, dá se na ni celkem koukat. Jenže to v dnešní televizní konkurenci už nestačí. Zbytek je totiž několikrát viděná a ničím zajímavá nuda zabalená do nesnesitelné romantické omáčky z té nejlacinější červené knihovny, s níž se nevyplatí trávit necelých pět hodin. Jako výplňová televizní minisérie, která poběží příští rok na některé z tuzemských televizí v sobotu odpoledne, to možná obstojí. Jako ambiciózní produkce, jež by chtěla sahat i po prestižních televizních cenách, ovšem ani náhodou. ()

AndrejBB 

všechny recenze uživatele

Čakal som Šeherezádu, dočkal som sa Game of Thrones. Po dlhej dobe sa objavila séria z môjho obľúbeného obdobia (naposledy to bolo snáď Asterix a Obelix: Misia Kleopatra), takže som si to užil. Skvelé prostredie, kostýmy aj hudba a k tomu výkony hercov, ktorí sa na svoje úlohy dokonale hodili. Inak obľúbeného Bena Kingselyho v úlohe zradného vezíra túžiaceho po moci som mal chuť vidieť mŕtveho už na začiatku. Hovoriť o historickej nepresnosti série podľa mňa nie je na mieste, keďže až tak veľa sa o jeho vláde nevie. Ktovie, možno to bolo takto. Ak ste fanúšikmi starovekého Egypta, určite si prídete na svoje. Ak čakáte historickú presnosť alebo nejaký veľkofilm typu Trója, musíte sa porozhliadnuť inde. ()

Reklama

Faila 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se mi to moc líbilo, Bena Kingsleyho žeru v čemkoliv a na Avana Jogiu se tak moc hezky koukalo (i na jeho sestru)! Pak už to ale začalo být nějaké blbé, postavy se chovaly jednou tak, jednou tak, přišlo mi, že tam snad všem z toho vedra hrabe. Výprava samozřejmě fajn a jestli se něco z toho, co bylo v Tutovi ukázáno, zakládá na "pravdě", tak chválím i vzdělávací složku a ráda jsem se přiučila. I když nakonec si pamatuju stejně jen to, že faraon nemůže nikomu věřit a zjevně ani sobě ne... ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

No, kdyby to nemělo být o faraonovi Tutanchamonovi, tak by to možná nebyla až taková hrůza, jelikož je to pěkné, líbivé a barevné... (tak proč, k čertu, musí být barevný ještě Haremheb??? Už se k tomu sice vyjádřili kolegové misterz a beckett51, ale pro mě osobně je tohle zcela a absolutně neodpustitelné udělat z posledního faraona XVIII. dynastie v nejlepším případě Nubijce). Celé mi to připomíná pokus Italů a Francouzů s Odysseem, s tím rozdílem, že princ Télemachos byl mnohem hezčí, ale na projekt vynaloženo mnohem méně peněz. Když si totiž odmyslíme výpravu a barvičky, dostaneme děsnou (s prominutím, ale fakt se to nedá jinak nazvat) sračku, a asi jsem už dost velká, abych si příště, až uvidím, že se tvůrci z po za Atlantiku rozhodli natočit něco z počátků evropských dějin (Egypt sice leží v Africe, ale rozhodně je kolébkou evropské civilizace), uvědomila, že pro mě prostě platí zákaz zhlédnutí. Tohle je sice lepší než Pompeje a kolega misterz má pravdu, že je to fiktivní příběh zasazený do historie, jenže (bohužel) rozhodně ne starověkého Egypta, s ním to má společné max. jména. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Traduje se, že sledování historických filmů způsobuje odborníkům bolení hlavy. V tom případě by se měli této minisérii velkým obloukem vyhnout, protože by podstupovali vážné zdravotní komplikace. I to málo, co se o Tutanchamonovi a jeho panování ví, dokázali filmaři obrátit naruby. Místo historické podívané vznikla romantická dobrodružná pohádka. Pokud o takovou podívanou stojíte, nemusíte být zklamáni. Po stránce řemesla je to natočené solidně, výsledek vypadá dokonce o něco dráž než proinvestované peníze, což pro producenta takového snímku znamená poloviční vítězství. Osobně mi vadila všudypřítomná naivita a barvotiskovost, vzdal jsem to po zhlédnutí jediného dílu. Nemám rád filmy, kde je důležitější vizáž než jeho obsah. Celkový dojem: 35 %. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (14)

  • Napriek tomu, že Tutanchamon (Avan Jogia) je ukázaný ako mužný a bojovný človek, bitiek sa s veľkou pravdepodobnosťou nezúčastňoval. Tutanchamon mal na jednej z chodidiel zdeformovanú kosť, možno geneticky, čo pravdepodobne spôsobilo, že kríval. Bol pochovaný s mnohými palicami, ktoré sa používali na podpieranie pri chôdzi. (Arsenal83)
  • Všetky šperky v sérii Poggioli nechal vyrobiť v Taliansku, v klenotníckom dome v Ríme, pretože proces ich smaltovania bol veľmi komplikovaný: "Myslím, že toto je prvý film na svete, ktorý dáva divákom skutočný pocit úrovne rafinovanosti ručne vyrábaných egyptských šperkov, ktoré nosili aristokrati v tej dobe.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama