Reklama

Reklama

Epizody(3)

"Tut" odhaluje životní příběh egyptského faraona Tutanchámona (Avan Jogia), jednoho z nejproslulejších vládců v historii lidstva, a jeho nejbližšího rádce (Ben Kingsley). Tento ambiciózní a mimořádně napínavý seriál líčí cestu, po níž Tut kráčí k moci, a jeho zápas o to, aby Egypt dovedl ke slávě, zatímco je obklopen rádci, přáteli a milenkami, kterým nejde o nic jiného, než aby uhájili své vlastní sobecké zájmy. "Tut" otvírá okno do fascinujícího světa plného srdceryvných romancí, tuhých bitev, politických intrik, konspirace, žárlivosti a četných vražd, čímž nám dokazuje, že doba slavného faraona se od našich časů příliš nelišila a že vláda tohoto nejmladšího egyptského panovníka bude navěky vyznívat jako skutečné životní drama. (Film+)

(více)

Recenze (48)

pipapa odpad!

všechny recenze uživatele

Tentokrát se jeden z egyptských faraónů dostal do spárů USamericko-kanadského byznysu a banda severoamerických movie-byznysmenů spíchla horkou jehlou lacinou frašku, jakých už v USA spatřilo světlo světa na stovky, ne-li na tisíce, a které zaplavují evropský filmový/TV trh jako mor na úkor kvalitní domácí evropské produkce z dob minulých, která je tím pádem velice omezená či zcela nedostupná!  ...Kingsley je skvělý herec, ale zároveń i podřadný šašek, který, jak vidno, bere vše nezáležně na kvalitě = hlavně že to sype! ...Koment uživatele "verbal" ve stylu "expect NO MERCY" trefil přímo do černého! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Traduje se, že sledování historických filmů způsobuje odborníkům bolení hlavy. V tom případě by se měli této minisérii velkým obloukem vyhnout, protože by podstupovali vážné zdravotní komplikace. I to málo, co se o Tutanchamonovi a jeho panování ví, dokázali filmaři obrátit naruby. Místo historické podívané vznikla romantická dobrodružná pohádka. Pokud o takovou podívanou stojíte, nemusíte být zklamáni. Po stránce řemesla je to natočené solidně, výsledek vypadá dokonce o něco dráž než proinvestované peníze, což pro producenta takového snímku znamená poloviční vítězství. Osobně mi vadila všudypřítomná naivita a barvotiskovost, vzdal jsem to po zhlédnutí jediného dílu. Nemám rád filmy, kde je důležitější vizáž než jeho obsah. Celkový dojem: 35 %. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

No, kdyby to nemělo být o faraonovi Tutanchamonovi, tak by to možná nebyla až taková hrůza, jelikož je to pěkné, líbivé a barevné... (tak proč, k čertu, musí být barevný ještě Haremheb??? Už se k tomu sice vyjádřili kolegové misterz a beckett51, ale pro mě osobně je tohle zcela a absolutně neodpustitelné udělat z posledního faraona XVIII. dynastie v nejlepším případě Nubijce). Celé mi to připomíná pokus Italů a Francouzů s Odysseem, s tím rozdílem, že princ Télemachos byl mnohem hezčí, ale na projekt vynaloženo mnohem méně peněz. Když si totiž odmyslíme výpravu a barvičky, dostaneme děsnou (s prominutím, ale fakt se to nedá jinak nazvat) sračku, a asi jsem už dost velká, abych si příště, až uvidím, že se tvůrci z po za Atlantiku rozhodli natočit něco z počátků evropských dějin (Egypt sice leží v Africe, ale rozhodně je kolébkou evropské civilizace), uvědomila, že pro mě prostě platí zákaz zhlédnutí. Tohle je sice lepší než Pompeje a kolega misterz má pravdu, že je to fiktivní příběh zasazený do historie, jenže (bohužel) rozhodně ne starověkého Egypta, s ním to má společné max. jména. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Uživatel misterz řekl vše co jsem měla na srdci a skoro nemám co dodat. Podle jednoho výzkumu byl Tutanchámon tělesně znetvořený muž, s předkusem, rozštěpem, vadným tělem a měl koňskou nohu, takže musel chodit o holi. Zde ho hraje krasavec plný zdravého života. Některé studie dokonce zpochybňují existenci samotného faraona. Historie se zase překrucuje, ano,moc se toho o tomto faraonovi neví, ale mnohé postavy se chovají tak hloupě, že by sotva přežili pár minut (útěky faraona z nestřeženého paláce, chodí si dovnitř i ven nechráněným vchodem před davem ostatních lidí, dále třeba vysvobození spojence z otroctví -jeden muž a žena stojí proti armádě vojáků, neuvěřitelně naivní a nepochopitelné chování jeho nepoučitelné milenky...). Film má ovšem také spád a dokáže zaujmout. Jako smyšlená báchorka dobrý, životopisné na tom asi není vůbec nic, snad jen to zranění nohy těsně před smrtí. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se mi to moc líbilo, Bena Kingsleyho žeru v čemkoliv a na Avana Jogiu se tak moc hezky koukalo (i na jeho sestru)! Pak už to ale začalo být nějaké blbé, postavy se chovaly jednou tak, jednou tak, přišlo mi, že tam snad všem z toho vedra hrabe. Výprava samozřejmě fajn a jestli se něco z toho, co bylo v Tutovi ukázáno, zakládá na "pravdě", tak chválím i vzdělávací složku a ráda jsem se přiučila. I když nakonec si pamatuju stejně jen to, že faraon nemůže nikomu věřit a zjevně ani sobě ne... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (14)

  • Vo filme sa Tutanchamon (Avan Jogia) stáva čoraz menej nábožensky založeným a viac sa zameriava na to, aby ho ľudia uctievali ako faraóna. V skutočnosti však obnovil tradičné, polyteistické náboženstvo Egypta po tom, čo jeho otec Achnaton (Silas Carson) spôsobil revolúciu v krajine tým, že ju prinútil k monoteizmu a starých bohov uctieval. (Arsenal83)
  • Skutočný Tutanchamon (Avan Jogia) nebol bezdetný, ale mal tri dcéry, z ktorých žiadna sa nedožila dospelosti. (Arsenal83)
  • Kostýmy navrhol Carlo Poggioli, ktorý povedal, že už dlho ho fascinuje staroveký Egypt a túžil navrhnúť kostýmy z tohto obdobia: „Vždy som miloval históriu starovekého Egypta. Ako mladého študenta som bol vždy fascinovaný vtedajšou históriou a vo svojej knižnici som mal veľký výber kníh týkajúcich sa tejto konkrétnej doby. Začiatok mojej prípravy na film sa začal v Taliansku, a tak som išiel rovno do Turína, kde je po Káhire druhé najvýznamnejšie múzeum o Egypte na svete. Moja inšpirácia začala tam, kde boli vystavené originálne artefakty. Skutočné šperky, skutočné parochne, skutočné látky. Už som niekoľkokrát navštívil múzeum, premýšľal som o tom, ako by som rád nakrútil film o Egypte, a zrazu som zistil, že mám na stole scenár k seriálu Tutanchamon.“  (Arsenal83)

Reklama

Reklama