Reklama

Reklama

Střelný prach

(seriál)
  • Velká Británie Gunpowder
Trailer 2

Epizody(3)

Londýn, 1605. Robert Catesby, který je oddaným katolíkem i v době, kdy protestantská Anglie katolíky neúnavně pronásleduje, zosnuje spiknutí, jehož cílem je vyhodit do povětří parlament a zabít krále. Seriál předchází zrodu tohoto spiknutí. (HBO Europe)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (39)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušná historická tří dílná nálož s Johnem Snowem v hlavní roli, který se opět ohání mečem a parádně mu to sedne. Anglie 17. století, nahánění katolíků včetně s brutálními popravami a mučením a plánovaný atentát na krále Jakuba I. Skvělá dávka historie, temné atmosféry, násilí a hereckých výkonů. Dost dobré, chci vidět víc! 80% ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené 3 hodinky ze samotného počatku 17. století Anglie. Osobně mě překvapila pozice Guye, který je zde spíše vedlejší postavou a hlavní slovo dostává prapředek Kita Haringtona - Robert Catesby. Řemeslné dílko se zvučnými jmény a skvělým zachycením atmosféry doby, o které se zatím moc netočilo. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Spiknutí střelného prachu, tak si u nás většina lidí nevybaví nic a pokud, tak si to matně spojí Guyem Fawkesem, na čemž má hlavní podíl V jako Vendeta. V tomto případě je ústřední postavou Robert Catesby, který byl hlavním aktérem celého spiknutí a dostupným historickým faktům odpovídá i celkové zpracování. Bohužel se série nevyhnula určité černobílosti, takže oproti zvyklostem jsou tady hodní katolíci a démoničtí protestanti. Ale jinak se ten odraz tehdejší doby celkem podařil, najde se pár šavlovaček, fandové poprav si také přijdou na své a celkem s přehledem se tvůrci vyrovnali i se zjevným nedostatkem financí. Herecky není co vytknout především aktérům ve vedlejších rolích na čele s Mullanem nebo Liv Tyler, ale Harington uvízl v úloze Jona Sněha a ani tady se mu z ní nepovedlo vymotat. V tomto případě to sice tolik nebilo do očí, ale i tak mi to občas lezlo na nervy. Nicméně i tak jsem spokojen a nelze si než přát víc podobných minisérií. 75% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Trojdielna miniséria Gunpowder rozpráva o pripravovanom atentáte na kráľa Jakuba I. a zároveň vyhodenie do vzduchu Westminsterskeho paláca, v ktorom sídlil parlament. Zosnovateľom tohto plánu bol šľachtic Robert Catesby ( Kit Harington, známy ako Jon Snow z Hra o tróny ). Medzi jeho kumpánmi bol aj odborník na výbušniny Guy Fawkes, ktorý sa zapísal do dejín a dodnes je 5.11. známy ako "Guy Fawkes Night" sprevádzaný ohňostrojmi a zábavou. Dôvodom revolty bolo opätovné presadenie katolicizmu oproti protestantom, ktorých preferoval kráľ. Samotná miniséria je v podstate autorskou záležitosťou spomínaného Kita Haringtona, spolupracoval na scenári i produkcii. Ide o zaujímavý projekt, má svoju historickú atmosféru, slušné kostýmy, občas nejaký súboj a vo veľkej miere sa vyžíva v mučiacich praktikách, resp. popráv. Práve tento aspekt je dosť silný, slabším náturám môže robiť problémy. Má však aj svoje chyby v zjednodušovaní udalostí, paradoxne rýchlom tempe, v tomto prípade by určite svedčilo viacej dielov. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příběh na mě na první pohled působil hodně zajímavě. Začátek 17. století, špinavá Anglie...proč by ne. Mohla z toho být slušná historická drsňačina. Kit Harington, který od Hry o trůny nezměnil vizáž, je tu taky jako takový bonus. Výsledek mě ale příliš neoslnil. Nebavilo mě to a poslední díl jsem shlédl v podstatě jen ze slušnosti, abych teda zjistil, jak to s těmi protestanty vlastně dopadlo. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Christopher „Kit“ Catesby Harington, který ztvárnil ústřední roli a zároveň s Ronanem Bennettem spoluvytvořil scénář, je jak již napovídá prostřední jméno, skrze matčinu větev rodu skutečným příbuzným Roberta Catesbyho, předobrazu své role a muže, který stál v čele tzv. Spiknutí střelného prachu, skrze které se skupina anglických katolických šlechticů neúspěšně pokusila o atentát na krále Jakuba I. a vyhození do povětří Westminsterského paláce 5. listopadu 1605 v době zahajovacího jednání parlamentu. Zajímavostí je také, že Kit Harington, jak již bylo řečeno, je příbuzným Roberta Catesbyho, vůdce spiknutí  a skrze otcovu větev rodu také skutečným příbuzným krále Jakuba I., který byl cílem atentátu. Jeho předci tedy stáli jako nepřátelé na opačné straně barikády a on, nyní, po čtyřech stoletích je spolutvůrce seriálu, který mapuje tuto historii. (Tristan Rafael)
  • Časť série bola natočená v Oakwell Hall, ktorý sa nachádza v meste Birstall v západnom Yorkshire. (Jozko)
  • Pri scéne prestrelky je pomerne detailne zobrazené nabíjanie a obsluha muškiet. Pripaľovanie knôtu, kde strelci už založený knôt prikladajú s celou puškou k otvorenému ohňu, je však historicky nesprávne a nebezpečné - ľahko by tak mohlo dôjsť k predčasnému výstrelu zbrane. (Durgas)

Reklama

Reklama