Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Až do poslední čtvrtiny je tento film průměrný - do množství humoru, děje a originality, zatímco poslední čtvrtina je tak svižná a vtipná, že dávám nakonec 4*. Vlasta Burian je tu v neobvyklé roli "milovníka" a Lída Baarová sice zpočátku hodně deklamuje, ale zrovna v této roli je to pochopitelné. Martin Frič jako Holmes je velmi originální a nijak dojem nekazí, i když je akčnější, než je obvyklé. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Slavný Sherlock Holmes má velký problém. Musí sehnat dvojníka portorického krále, který je pronásledován atentátníky. Tím dvojníkem není nikdo jiný než Lelíček. Ten prochá před dotěrnými věřiteli. Burianovi se podařilo obě postavy zahrát krásně odlišně, což nemělo chybu. Předvedl své klasické kousky. Ustrašený král se promění v energického panovníka, který si bez problému získá srdce královny. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je nutno přiznat, že tohle je Burianův slabší film. Rozhodně znám lepší. Navíc Fričův výkone není oslnivý a podobně se to dá říct i o Lídě Baarové, ale ta dostala málo prostoru. Vtipné situace a momenty tu jsou, ale není jich mnoho. Burian se snaží seč mu síly stačí oživit to svým přispěním, ale jde mu to ztěžka. Jsou zde i hluchá místa. Hudba je vcelku kvalitní i když ještě chci dodat, že si nemůžu pomoct, ale v některých ohledech mi silně připomínala tu z Přednosty stanice. Myslím, že trojka je zaslouženým vyjádřením. Film nenadchne, ale taky neurazí. V menším procentu chvílemi nudí, ale pak je pár situací, kdy pobaví. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Podle toho, co jsem zatím viděla, nejslabší film Vlasty Buriana. Nápad na dvojroli sice není bůhvíjak originální, ale funguje, Vlasta Burian byl skvělý komik, který si s tím poradil, ovšem nemůžu si pomoci, role krále mu moc neseděla. Vtipnosti film taky moc nepobral, rychlokurz angličtiny a francouzštiny se tak pro mě stal jedním z mála světlých momentů filmu, což však nemůže film sám o sobě pozvednout výše. Během sledování jsem se docela nudila, a to je co říct, vzhledem k tomu, že tam hraje Burian. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Jsou věci, které se mi na tomto filmu vždycky líbily. Představení Sherlocka Holmese, Lelíčkova debata nad padesátikorunou nebo neurotický portorický král. Jiné jsou dnes velmi iritující, např. značně natahovaná scéna s pekelným strojem v gramofonu. Protože jsem teď tento film používal jako studijní materiál o tom, jak začínal český zvukový film, objevil jsem spoustu nedodělků, nezvládnutných střihů, špatné časování gagů, neschopnosti režiséra využít Burianovy improvizační schopnosti, a také to, jak byl ten film viditelně co nejlevnější. Ale co, je sedmdesát let starý, a trocha tolerance je nutná. Jen by někdo měl opravit název: film se jmenuje Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa (opravdu s "a" na konci). ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Úvodná scéna, kde Sherlock Holmes (Martin Frič) hovorí po anglicky, nebola ešte v 90. rokoch súčasťou kópie filmu. (Raccoon.city)
  • K filmu vyšiel aj takzvaný "Ilustrovaný Filmový kurýr", ktorý mal osem strán. Obsahoval stručný obsah filmu, fotografie z filmu (koláže) a refrén pesničiek: "Rosita, Rosita" a "Hymna" (Portorica). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama