Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek Paterno se zaměřuje na Joea Paterna z Pensylvánské státní univerzity po vypuknutí sexuálního skandálu, v rámci něhož byl Jerry Sandusky obviněn ze zneužívání studentů. Poté, co se Paterno stal nejvýznačnějším trenérem v dějinách vysokoškolského fotbalu, je jeho odkaz zpochybněn a on sám je nucen čelit otázkám institucionálního selhání ve vztahu k obětem. Titulní roli ztvárňuje oscarový Al Pacino. Paterno je již třetím společným dílem Al Pacina a oceňovaného režiséra Barryho Levinsona, které natočili pro HBO. Ve filmu se představuje také Riley Keoughová v roli třiadvacetileté novinářky Sáry Ganimové, která jako první informovala o Sanduskyho případu v novinách Patriot News; Kathy Bakerová v roli Joeovy manželky Sue Paternové; Greg Grunberg a Larry Mitchell jako Joeovi synové Scott a Jay Paternovi; a Annie Parisseová coby Joevova dcera Mary Kay Paternová. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (42)

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme další propírané téma a to sexuální obtěžování. Nejdřív s tím začaly herečky a teď to máme i ve filmech, abychom na to nezapomněli. Naprosto souhlasím s tím, aby se pedofilové šli léčit a byli potrestáni za to, co provedli. A ti co je kryjí by měli dostat stejný trest. Je fakt, že v Americe si instituce hodně zakládají na svém jménu a radši zametou nějakou tu skvrnku pod koberec, než aby to řešili hned, no a pak to dopadne přesně takhle. Ale teď k filmu. Rád jsem po dlouhé době viděl Pacina v něčem zajímavém. Bohužel jako osmdesátiletý trenér nám toho moc nepředvede a ani předvést nemůže. Čekat od něj výkon jako v Any Given Sunday čekat nelze. Za prvé je to o něčem jiném a za druhé je tu rozdíl téměř dvaceti let. Nicméně Levinson vše zbytečně natahuje, zkrácení o nějakých dvacet minut by nebylo vůbec na škodu, případně trochu zrychlit střih, ale je to zase jen televizní film. Každopádně vidět stačilo jednou. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Victim two, ten years, anal intercourse. Al Pacino se pro role mužů s tajemstvím narodil. Jeho pojetí čtyřiaosmdesátiletého trenéra, jehož dlouholetý kolega prcá ve sprchách mladé fotbalisty z nuzných poměrů do zadku, je koukavé. Stejně vítaná je možnost zamyslet se o mlhavých hranicích profesní a občanské odpovědnosti, polodokumentární nahlédnutí univerzitních institucí instituce v mediální defenzivě a kladení nepříjemné otázky, kolik zla je nutno přehlédnout, když chcete spáchat velké dobro. Na druhou stranu mě fotbal, i ten americký, zajímá dost málo na to, abych mohl nějak intenzivněji prožít hrozbu, že nějaký trenér možná pověsí krátce před pětaosmdesátými narozkami (a smrtí) job na hřebík. Že je Pacino kmotr víme od dvaasedmdesátého. Nebo sedmdesátého devátého? ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Spíš než o životě legendy amerického fotbalu je to spíš drama o zavřených očích, kdy vedení univerzity i fotbalového týmu odmítalo řešit zneužívání dětí. Celý humbuk, který pak vypukl, se paradoxně nesoustředil samotného viníka, ale na Joea Paterna, který byl fakticky tváří celé školy. Na můj vkus to bylo trochu moc suché a málo emotivní. Své momenty to sice mělo, ale tím, že tvůrci de facto vypustili postavu pedofila Jerryho Sanduskyho, si příběh uzavřel řadu možností. Herecky v pohodě, ale spíš než chraptící Al Pacino, který vlastně setrvával v jediné poloze, mě bavila postava novinářky v podání Riley Keough. Lepší průměr. 60% ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Barry Levinson dokazuje, že stále patří mezi velmi schopné řemeslníky, ačkoli tomuto projektu musím vytknout především jednu věc - délku! Některé pasáže (paradoxně především akční koláže) a vedlejší dějové linky jsou překvapivě nudné a kdyby se stopáž zastavila na nějakých 70-80 minutách, byl bych dost spokojen. Takhle se dočkáme spousty rozvláčných a utahaných dialogů, obvykle zahrnujících pomalu láteřícího Ala Pacina, který kvůli roli dokázal ještě o pár let zestárnout. Pro Levinsona je to jinak ideální látka, jelikož se jedná o klasický americký příběh zahrnujících hodnotové spory. Škoda, že samotný Paterno je ze všech postav ve filmu zdaleka nejlaxnější, a tak je velmi těžké si na něj udělat názor; nebo aspoň na to, zdali se choval správně. Ale určité morální otázky tento případ v divákovi vyvolá, což je fajn. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film je o silnej téme, ale neprináša emócie. Pedofília je téma, ktorá by mala pohnúť každým, ale tu je celé zameranie sústredené na ignoráciu, na to že ľudia zatvárajú oči, keď sa niečo deje, že nikomu nič nenahlásia, keď je to potrebné (okrem mojej bývalej susedy so skúsenosťami z ŠTB). To je dobrá filozofická téma, ale na viac ako 3 hviezdy nestačí. Al Pacino inak stále dobrý, ale toto nebola postava jeho formátu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Názov filmu sa objaví až v 11. minúte. (figis20)

Reklama

Reklama