Reklama

Reklama

Tygr a drak

  • Tchaj-wan Wo hu cang long (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Válečníci, kteří se naučí zacházet se zbraněmi od mnichů z Vudanovy hory, jsou prakticky neporazitelní; jejich podivuhodných schopností si široko daleko všichni váží a mají z nich strach. Ale Li už by chtěl s věčným válčením přestat, a proto svůj slavný meč, Zelený osud, někomu daruje. Meč je ovšem uloupen a Li je přesvědčen, že je jeho svatou povinností zabránit tomu, aby proslulá zbraň padla do nepovolaných rukou. Nezbývá tedy, než aby se v doprovodu své společnice, tělesné strážkyně Shu Lien, vydal po stopách lupiče... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (536)

classic 

všechny recenze uživatele

Krčiaci sa tiger, skrytý drak” , keď prvá časť wuxia filmu, najprv označuje profesionálneho šermiara a potom i niekdajšieho špičkového bojovníka Wudangu, ktorý, zdá sa, že už plánuje svoju kariéru definitívne zavesiť na klinec, keďže svoj 400-ročný »meč Zelený osud«, tým pádom odovzdáva do vraj bezpečnej úschovy pánovi Te, pričom veľký sympaťák Li Mu Bai, či chce alebo nechce, ešte bude musieť naposledy vyraziť do akcie, pretože sa akurát presúvam do druhej časti vysvetlenia tohto mimoriadne-umeleckého, kinematografického diela z roku 2000, pod taktovkou tchajwansko-amerického scenáristu a režiséra → Anga Leeho, že zase pod týmto ďalším pojmom si mám predstaviť → žiačku nenávidenej »Nefritovej líšky«, a to asi v takom zmysle, ako žiak postupne prekonáva svojho učiteľa, čo si pôvabná, guvernérova dcéra, Jen Yuová, aj náležite uvedomuje. Ak by som sa mohol ešte o pár riadkov v « recenzii » vrátiť, tak čosi to prezradím o parametroch → ručnej zbrani, ktorá môže byť bodná i sečná súčasne, že taktiež má rovnú čepeľ s ostrým hrotom. Nech sa páči, tu sú ako na dlani: „Takmer meter dlhý a tri centi široký. Rukoväť má hĺbku 2,5 cm a je 6,6 cm široká. Hrubá je 1,75 cm, každá strana má 3,8 cm. Na rúčke chýba sedem rubínov. Vznik sa datuje do doby pred dynastiou Chin. A technika tohto typu rytiny vymizla ešte pred dynastiou Han” . Teraz si následne predstavte, čo v takom prípade, ak sa nedajbože dostane do rúk → absolútne nepovolaným osobám, vtedy by mohlo dôjsť ku priam katastrofálnym následkom, však ? Jen Yuová sa má mimochodom čochvíľa vydávať, no v skutočnosti miluje Loa, alias „Temného oblaka” , ku ktorému sa viaže vskutku zábavná príhoda s hrebeňom, a to vo fascinujúcom a obzvlášť vyčerpávajúcom flashbacku. A aby som zrovna nezabudol ani na Shu Lienovú, ktorá má tiež k danej veci určite čo povedať... Čiže všetky karty sú rozdané, a tak teda neostáva nič iné, než sústredene sledovať, ako sa táto „hra” vlastne skončí ? / Som presvedčený, že minimálne 60 % celkového úspechu filmu → tvorí vynikajúca choreografia bojových scén od ikony čínskej kinematografie Yuen Woo-pinga, ktorý sa podieľal i na predchádzajúcom Matrixe, z ktorého sa hneď stal právoplatný kult. Zvyšných štyridsať percent by som rozdelil medzi → a). fantastickú hudbu, b). excelentú kameru, c). perfektné, ázijské obsadenie, d). a nakoniec niečo ostane aj pre režiséra. V zobrazení 4K ULTRA HD, ide v podstate o úplne »identický« zážitok, ako by som zrovna sedel v nablýskanej kinosále, a tak zrejme ani nemusím zvlášť ľutovať, že som pri tom nebol počas premiéry v kinách. PS: Neviem, či by som vtedy dokázal snímok oceniť tak, ako práve dnes, keďže ani pred desiatimi rokmi som to nedokázal. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

řekněme, že je to hezká podívaná. aspoň tedy prvních deset minut, ale když vám dvě hodiny po obrazovce lítají kdovíjací šermíři a nějak se jim nechce se vrátit na zemi a říct vám, o co tu jde, tak to omrzí. jak říká pomo, je to asi epická báseň, a já na básničky nikdy nebyl (kromě třeba baudelaira, to je docela prča). a to je asi můj problém. možná kdyby ten film byl o půl hodiny kratší nebo kdyby tam aspoň ty fyzikálně nereálný prvky nebyly tak zřejmý. prostě mě to nedostalo a dodíval jsem se jen proto, že jsem zrovna měl mastný ruce od masírování a nemohl přehodit dvd. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

"Dost bylo létání!" A nebo možná právě naopak. Mám to ještě pořád v živé paměti - Hřebejk odjíždí s velkou slávou na předávání Oscarů se svým "Musíme si pomáhat", aby se odtud vrátil poražen filmem, který snad z celé třetiny tvoří souboje a ve kterém Číňani létají ve vzduchu a běhají po vodě, jako by snad soudruzi z Pekingu opravdu dokázali poroučet větru a dešti. A celý svět na to čučel s otevřenou pusou. Jenomže netrvalo dlouho a s podobnými filmy se roztrhnul pytel. Najednou každý lepší čínský film potřeboval nějaké to wu shu a tituly jako "Hrdina" nebo "Klan létajících dýk" udělaly z "létajících Číňanů" docela běžnou záležitost. Co ale zbude, pokud "Tygra a draka" zbavíte jeho létajících kouzel? Prachsprostá nuda. Ve filmu sice hrají moji oblíbení asijští herci (Chow Yun-Fat, Zhang Ziyi, Michelle Yeoh), jenomže celý příběh se neskutečně vleče, nemá potřebnou dynamiku a ani nijak zvlášť zajímavou zápletku. A i to létání působí občas už trochu přehnaně. Za ty boží souboje ale ty čtyři prostě dát musím. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nádherná, nádherná a ještě jednou nádherná, vizuální stránka filmu je nádherná, proto ty kdo by to snad ještě nevěděl. Kvalitně zpracovaný příběh s osudy hlavních hrdinů má největší sílu na svém konci, bohužel občas mě ve filmu přišla hluší místa, jako kyby si Ang Lee vybíral oddechovou pasáž a mohl zase oslnit. On i soundtrack k tomuto filmu bude pro uši hotová prémie. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Sice klasika, ale mně teda film za srdce či koule nechytil. Bohužel jsem se na film musel dívat 5 dní, protože 4x jsem usnul což tedy nevěstí nic pozitivního. Navíc z celého srdce nesnáším když někdo lítá po stromech, či po střechách, řídím se pravidlem No Gravity No Fun a zde mě to iritovalo ve velkém. Choreografie je sice špičková, závěrečný ženský fight je definitivně to nejlepší, co ve filmu je, ale jakmile si po fightu někdo odletí na střechu, tak skvělý dojem se okamžitě zkazí a vše je spíše úsměvné než-li efektní. 60% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • Podle dokumentů, které na začátku filmu ukazuje postava Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) strážím, se děj odehrává v roce 1778, v červnu nebo červenci. (Morien)
  • První neanglicky mluvený film, který v USA vydělal více než 100 milionů amerických dolarů. (Tygrys)
  • Yun-Fat Chow (Li Mu Bai) má jako rodnou řeč kantonštinu, ale Tygr a drak je v mandarínštíně. První den natáčení musel proto opakovat některé záběry až třicetkrát, než vše dokázal vyslovit správně. (Zagros)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

18.05.2013

Weinsteini to myslí vážně, ačkoli jejich plány se trochu změnily. Natáčení dvojky oscarového hitu, kterým Ang Lee redefinoval pohled na kung-fu filmy, mělo původně startovat právě v těchto dnech.… (více)

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

26.08.2012

Možná. Projekt Cleopatra, ve kterém by si Angelina Jolie měla zahrát výrazně realističtější pojetí legendární egyptské vládkyně (spíš než jako svůdkyně bude vykreslena jako šikovná politička a… (více)

Reklama

Reklama