Reklama

Reklama

Pásky z Nagana

  • USA The Nagano Tapes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Olympijský hokejový Turnaj století v Naganu 1998 trochu z odstupu a nadhledu v dokumentu Ondřeje Hudečka. (Česká televize)

Videa (1)

Trailer

Recenze (475)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Bezesporu největší úspěch českého sportu v minulém století. A to počítám všechny další tituly mistrů světa v hokeji, další sporty, Čáslavskou a Zátopka a mnoho jiných. Ale pořád chyběl hlavně kolektivní úspěch, který se v tomhle památném roce 1998 konečně podařil. Měli jsme sice obrovské štěstí, ale to už tak někdy prostě je a když se k tomu přidá ta správná parta hokejistů a hlavně Dominátor v brance, tak jsem si zase se slzou v oku připomněl ty chvíle, které jsem zažíval před dvaceti lety a které aspoň na nějaký čas stmelily náš národ. Je dost možné, že už se dalšího, podobného nedožiju, ale tenhle zlatý, japonský, ten si budu určitě pamatovat, až do zbytku svého života. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zde leží Mike Crawford, ten vůl, který nevybral Gretzkyho na nájezdy." A já budu mít na hrobě nápis: Ten, který na vzdálenost 12.491 kilometrů mentálně přinutil Mikea Crawforda, aby nevybral Gretzkého na nájezdy. Ano, byl jsem to já. Stejně si myslím, že ani Great One by Dominátorovu branku neodemkl, ale jistota je Gretzky při nájezdech na lavičce. Jinak samozřejmě patřím k těm, kteří znají svou polohu během všech zápasů v Naganu. Dokonce si pamatuju i vyhrocenost zápasů s CCCP, takže mi tento dokument přinesl jen pár nových záběrů, několik pro mne dosud utajených informací a spoustu staré dobré nostalgie při přepisování olympijské historie. Díky za to. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Svoboda (který z ovládané země utekl za snem hrát NHL) je Freedom. Tak se v překladu jmenuje střelec zlatého gólu na turnaji století a po odhalení žasne nejen novinář Tal Pinchevsky. Je to další střípek k dokonalosti někdejšího českého hokejového zázraku. Turnaj o otloukáncích z východního bloku, o národní hrdosti, pospolitosti, na který se nezapomíná. Úspěchu party okolo kapitána Vladimíra Růžičky se je tak něco nevyrovná, napadá mě památný výkon české fotbalové reprezentace z Eura 2004 s Nizozemskem, které vedlo už 2:0, ale Nedvěd, Koller, Rosický, Poborský a další výsledek otočili. A samozřejmě dvě zlaté medaile Ester Ledecké z roku 2018. Hudečkův dokument je velmi svižný, myšlenkově bohatý a pestrý, navrch s dosud nepublikovanými záběry. Nostalgie je mocná. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Záhada vysraného puku japonského hokejisty Hanemiro Stolici se stala obrovskou kauzou. Byly jím vstřeleny všechny české góly v Naganu. A to je nepřípustné. O dvacet let později sportovní komise rozhodla o odebrání titulu olympijským mistrům a česká hokejová reprezentace už nepřepsala dějiny. Titul bude s konečnou platností přiřknut Japoncům, nebo Rusům, pokud ovšem tehdejší ruský tým přistoupí na opakované finále, ale tentokrát s Japonci. Podmínkou ale je, aby se na rozhodující zápas dostavil ruský tým ve stejném složení jako z roku 1998. Náhradníky musí být Charlamov s Makarovem. Copak o to, k Makarovovi stačí bagrem udělat cestu skrz vypité flašky s ruskou vodkou, horší je to s kosterním nálezem Charlamova, ale nějak to půjde. Těsně před zápasem Japonci chtějí být fér a přepouštějí finále českým hochům z Nagana. Aktivní je z nich už jenom Jágr, ale přemluví ostatní tehdejší spoluhráče spolu s Michalem Davidem, který mezitím už skládá vítězný song pod názvem Největší z naganských nálezů a ztrát a novou verzi Céčka, sbírá céčka pod trefným názvem Tituly, sbíráme tituly, který pak společně zazpívají na Staromáku cikánským metařům. Nikdo jiný už nepřijde. Rusko v plné síle vyjíždí na led. Spoléhá se na opory Bureho a Jašina. Jako by za těch dvacet let nezestárli ani o den, dokonce na Bureho z hlediště mává i Anna Kurnikovová, která mateřské povinnosti předala Enriqueovi, aby si i ona připomněla dobu, kdy o její zemljanku zápolil Bure s Fedorovem. Naši jsou oslabeni o Petra Svobodu, který je na hormonech, úspěšně absolvoval změnu pohlaví a v současnosti moderuje zprávy na Nově, a také o Čechmánka, tomu sice prezident na poslední chvíli udělil prezidentskou milost, měl být popraven po opětovném zavedení trestu smrti, nicméně zápas může sledovat jen z lavičky. První třetina končí, prohráváme 10:0. Dál už nikdo z českého týmu nechce hrát. Titul má Rusko. Má smysl pro fair play, titulu se vzdává, předává jej Japoncům. Japonci jsou zaskočeni, předávají titul zemi, kde se hokej nehraje. Titul má Ghana. Ghana titul nechce a přeposílá ho fotbalové Spartě. Sparta se leká titulu, přeposílá jej amatérskému hokejovému klubu HC Kostomlaty. Titul z Nagana mají Kostomlaty. To je celé. 5/10 ()

CarloRizzi 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem brečel jako želva a to hned dvakrát. Není divu, protože, když se vysloví slovo NAGANO,tak mám neskutečný mráz po zádech a jsem plný emocí a věřím, že nejsem jediný. Když se hrálo finále, tak jsem seděl v obyváku přilepený k obrazovce ( kdo v té době nebyl, že :)))) Vidět, jak Svoboda dává vítěznou branku Rusákům je neskutečný pocit. Víte, co je zajímavé, že Finsko ,ČR a Rusko bylo spolu ve skupině a všechny tři dosáhli na medaile. Dodnes mám schované noviny s názvem TURNAJ STOLETÍ. Jsem moc rád, že jsem to zažil, protože tohle se už nikdy nebude opakovat. DĚKUJI KLUCI! Všichni v Naganu měli All-Star, ale my jsme měli Haška .-)))))) https://www.olympicchannel.com/en/playback/the-nagano-tapes-five-rings-films/ ()

Galerie (10)

Zajímavosti (18)

  • Letadlo Tu154M bylo ve své době druhé nejrychlejší dopravní letadlo na světě, s rychlostí 930 kilometrů v hodině. Rychleji létal jen Concord. (Duoscop)

Reklama

Reklama