Reklama

Reklama

Neuvěřitelný skutečný příběh Marie Curie-Sklodowské, první  ženy - vědkyně, která získala Nobelovu cenu. Biografie vědkyně, manželky a matky, která se zasloužila o přelomové objevy na poli fyziky a chemie... V roce 1934 se Marie Curie zhroutila ve své laboratoři v Paříži. V nemocnici vzpomíná na svůj život, jak začala studovat v Paříži, jak bylo financování jejího výzkumu často odmítnuto kvůli tomu, že byla žena, jak potkala stejně zaníceného Pierra Curie a vstoupili do partnerství. Potom, co Marie objevila hned dvě radioaktivní částice polonium a radium, zamilovali se do sebe, vzali se a měli dvě děti. Marie brzy ohlásí objev radioaktivity, který způsobí revoluci ve fyzice a chemii. Radium se brzy začne používat v řadě komerčních produktů. O škodlivosti radioaktivity se tenkrát ještě nevědělo. I samotná Marie nosila radioaktivní materiál ve zkumavce v kapse, anebo v noci zamyšleně pozorovala, jak ze šuplíku pracovního stolu vychází jemné zelenomodré světlo. Po smrti milovaného manžela zůstává věrná svému závazku vědě a zkoumá dál. Brzo je evidentní, že její práci bude možné aplikovat v medicíně a může zachránit tisíce životů. Anebo ve válce, kde jich může zničit na miliardy. Marie byla snad jediným člověkem, kterého nezkazila sláva. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (96)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Za mě jsem hodně spokojena. Dávám 4,5*, protože mě ten film ohromil. Nejen hereckým obsazením, ale tou atmosférou, kterou dokázal vytvořit. Překvapilo mě znázornění té touhy něčeho dosáhnout, té tvrdohlavosti, pečlivosti, preciznosti. Ztvárnění té lásky, která tam byla a bolest, která se také dostavila. Největší wau efekt pro mě ale bylo to, že to nebylo jen o tom, co prožila ona, ale jaké co po sobě zanechala za "stopy", ať už znázorněním Hirošimy, Černobylu a rentgenu...Jak toto bylo znázorněné bylo moc hezké, příjemné, nenásilné a piřpomenutím toho, co bylo po jejím životě a ona ani netušila, co se dělo.... ()

oli009 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle si představuju biografický film. Ideální mix soukromého a profesního života, který brilantně balancuje mezi odborností a laickostí, takže je přístupný i širšímu publiku, ale zároveň nepůsobí lacině. Kvalitní snímek, který jak již někdo psal se sice vyznačuje tradičním schématem, ale oživuje ho netradiční pojetí, díky kterému má vysokou přidanou hodnotu skoro až edukativního rázu (ano, mluvím o oněch historických vsuvkách, které objev radioaktivity zasazují do širšího kontextu). Film, který má šťávu a spád, takže naprosto nechápu, jak někoho při docela skromné stopáži mohl nudit. Já bych naopak uvítala klidně o pár minut navíc, abychom se u některých událostí mohli zastavit o něco déle a některé vztahy prozkoumat hlouběji (tady mám na mysli především vztah Marie a jejích dvou dcer). Zvlášť když vezmu v potaz vynikající herecké výkony a potěšení v podobě Anyi-Taylor Joy na závěr. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Život tejto pani by určite stál za minimálne jednu sezónu seriálu, avšak opäť sme dostali, ako napríklad v prípade Amundsena, životopis ako z rýchliku. Možno by ste sa pri niektorých životných a profesijných udalostiach chceli zdržať dlhšie, ale skrátka treba ísť ďalej. Zrejme sa to najviac odzrkadľuje pri zainteresovaní sa Marie a jej dcéry do medicínskeho vkladu pri prvej svetovej vojne, kde sme nakoniec svedkami iba zopár scén. Pričom by to určite šlo ukočírovať, ak by sme napríklad nemuseli sledovať niečo ako flashforwardy určené zrejme pre žiakov druhého stupňa základných škôl, ešte neoboznámených so zásadnými udalosťami dvadsiateho storočia typu zhodenia bomby na Hirošimu. Raz to funguje viac, ako v prípade predstáv Marie, raz menej, niekedy vôbec. Ale aby som iba nekritizoval, Satrapi sa aspoň čiastočne stále snaží byť autorská, Rosamunde je opäť dokonalá a v skratke ide o klasicky strihnutý životopis slávnej osobnosti svetových dejín. Marjane nakrútila o Marii určite najkomerčnejší, respektíve najdiváckejší film svojej kariéry. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se to nese v dost zajímavé umělecké téměř až snové atmosféře (prostřihy na neblahé budoucí události plynoucí z objevení radioaktivity) tvořené převážně hudbou a divnou kamerou. A rozhodně je to tradičně ze strany Rosamund Pike precizně odehrané. Ale dějově mi to přišlo poněkud nevýrazné a i ke zmiňovanému uměleckému pojetí bych měl jisté výhrady. Práce s kamerou resp. obraz technicky mi přišel z hlediska řemesla místy překvapivě dost špatný - ať už nehezké rozmazání boků obrazu s podivně nekvalitní hloubkou pole nebo naopak totálně přepálená vinětace. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že na mě někdo bude cákat feminismus ze všech stran, ale trochu překvapivě to neovládlo celej film. Životopisný filmy jsou vždycky ošemetný, i když jsou o vědkyni o který, řekněme si upřímně, nikdo neni schopnej bez wiki říct víc než 2-3 věty. Ve výsledku to ale představilo M.C. celkem nepřikrášleně, což cenim. A ty vsuvkový montáže o dopadech tohoto objevu byly docela silný. Celý to bylo takový emoční, imho díky skvělý hudbě. Těsný 4. (70%) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Maďarsku ve městech Budapešť a Ostřihom. (BMW12)

Reklama

Reklama