Reklama

Reklama

Neuvěřitelný skutečný příběh Marie Curie-Sklodowské, první  ženy - vědkyně, která získala Nobelovu cenu. Biografie vědkyně, manželky a matky, která se zasloužila o přelomové objevy na poli fyziky a chemie... V roce 1934 se Marie Curie zhroutila ve své laboratoři v Paříži. V nemocnici vzpomíná na svůj život, jak začala studovat v Paříži, jak bylo financování jejího výzkumu často odmítnuto kvůli tomu, že byla žena, jak potkala stejně zaníceného Pierra Curie a vstoupili do partnerství. Potom, co Marie objevila hned dvě radioaktivní částice polonium a radium, zamilovali se do sebe, vzali se a měli dvě děti. Marie brzy ohlásí objev radioaktivity, který způsobí revoluci ve fyzice a chemii. Radium se brzy začne používat v řadě komerčních produktů. O škodlivosti radioaktivity se tenkrát ještě nevědělo. I samotná Marie nosila radioaktivní materiál ve zkumavce v kapse, anebo v noci zamyšleně pozorovala, jak ze šuplíku pracovního stolu vychází jemné zelenomodré světlo. Po smrti milovaného manžela zůstává věrná svému závazku vědě a zkoumá dál. Brzo je evidentní, že její práci bude možné aplikovat v medicíně a může zachránit tisíce životů. Anebo ve válce, kde jich může zničit na miliardy. Marie byla snad jediným člověkem, kterého nezkazila sláva. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (96)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jsou věci kterých se můžeme bát, ale je toho tolik k oslavování…" Není sporu o tom, že Marie Curie-Skłodowská změnila svět a tento životopisný film velmi originálně ukazuje nejen jak, ale i v čem. Ten nápad s "dokumentárními" vsuvkami, které po různu ukazují na některé formy využití radioaktivity, kterého se už přitom Curieovi nedožili, se mi velmi zamlouval. Ač třeba scéna mapující okamžiky před výbuchem jaderné bomby v Hirošimě (viz hlavně mikro záběry na ulici, kde si hrají děti) je jako z jiného filmu. Uznávám, že to může pro někoho působit až rušivě (viz třeba scéna z havárie v Černobylu), ale dost přesně to demonstruje, jak širokospektrý byl dopad objevů Marie Curie-Skłodowské a jejího manžela Pierra.  Spolu tvořili vskutku jedinečný a velmi oddaně se milující pár. Pouto jejich lásky filmaři využili i v samotném závěru, kdy si "duch" mrtvého Pierra přichází pro umírající Marii a oba spolu jakoby ve snu diskutují o dosahu jejich společných objevů. Ten konec možná nepovažuji  za úplně zdařilý a zas tak originální (i když na úrovni životopisného snímku možná i jo), ale celkově za mě poměrně velká spokojenost. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Film o žene mohla natočiť len žena. A tak to aj dopadlo. Prvá polka ešte jak tak ušla. Poučné, pútavé, občas úsmevné. Druhá polka, čistá depresia z opisu života jednej "klasickej" ženy, ktorá rozprávala tak rýchlo, ako keby ju niekto naháňal a prežívala pocity, čo bežného diváka nezaujímajú, ale ženskú režisérku áno. Najviac tu aj tak bol ten objav, jeho vysvetlenie a presah do súčastnosti. Vidieť v kine, hrozne pičujem. Slabučné 3 z 5 ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"Radioactive" malo pre mňa všetky predpoklady, že budeme mať skvelý film. Herecké obsadenie bolo skvelé, príbeh zaujímavý a bol som zvedavý už len na to podanie. Na tomto to celé pre mňa stroskotalo. V prvom rade je treba povedať, že príbeh tohto filmu sa nesústredí len na Marie Curie-Sklodowsku. No okrem toho tu máme veľké množstvo odbočiek do budúcnosti, kde budeme môcť vidieť aký vplyv bude mať objavenie rádia (chemického prvku) vplyv na ľudstvo ďaleko po jej smrti. A tak tu máme niekoľko zbytočných scénok, ktoré dokopy príbeh nikam neposúvajú. Len tam proste sú. Film je okrem toho podaný veľmi zmätene a často som nevedel zo scénky absolútne nič nasať. Emocionálne ma to absolútne nezasiahlo, postavy neboli veľmi zaujímavé a vďaka tomu mnohé scénky, ktoré by inak mohli fungovať vypália veľmi naprázdno. A to je veľmi veľká škoda. Okrem toho aj vzťah medzi Marie a Pierrom pôsobí viac nalinajkovaný a viac napísaný než skutočne. Celé to pôsobí ako pero scenáristu. A to je pre mňa veľké sklamanie. Herecké výkony sú dobré, film je podľa mňa správne špinavý a má v sebe dobré zachytenie niektorých historických momentov, no všetko dokopy to akosi nefunguje. Film ma viac nudil ako bavil a ani Rosamund Pike to nevedela zachrániť. Hodnotenie: D+ ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý snímek, který se zpočátku tváří jako tuctový životopisný příběh, aby se postupně rozvinul do moderního narativního tvaru, kde se současnost prolíná s minulostí i budoucností, dokumentární přístup s ryze uměleckými postupy, osobní život Curieových s obrovským významem jejich objevů pro život i pro jeho destrukci, tak jak to u podobně přelomových objevů bývá. Film, jehož poselství stojí za přemýšlení i za uchování v paměti. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Film stojí a padá na nešikovném zpracování a vyprávění. Téma jako takové geniální a některé myšlenky filmu doslova fenomenální (prostřihávat nálet na Hirošimu s projevem při přebírání Nobelovi ceny byla silná myšlenka), bohužel naráží na artové pokusy (otravné) a sráží ho i patetická trapnost (zmíněný nálet na Hirošimu je tak démonický - zlá bomba padá na děti hrající si v ráji na zemi). To co je pro mě s otazníkem je, jak moc byla ve skutečnosti Mařka Kari protivná pinda (nebo to bylo jen přehrávání Pike v kombinaci se scénářem). Osobně jsem si jen na základě filmu nezvládl udělat objektivní obrázek. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Maďarsku ve městech Budapešť a Ostřihom. (BMW12)

Reklama

Reklama