Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (152)

Aiax odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Normálně dal hvězdu nebo dvě za výpravu a hudbu, ale tady nemám slitování. Kombinace hollywoodské arogance, samozřejmé necitlivosti k předloze, šokující scénáristické nekompetence, skrz naskrz nemastného obsazení a navrch dětinské reakce tvůrců, kteří na širokou kritiku svého výtvoru na úrovni fanfiction odpovídají, že jde jen o rasisty a troly, mi brání v jakémkoli mhouření očí. Připojuju se k zástupu fandů Tolkiena i "nezúčastněných" pozorovatelů v hodnocení, že tohle je naprostá katastrofa a bezohledná vandalizace Tolkienova odkazu partou škrabalů a diletantů, kteří se navzájem přesvědčili, že dobrou práci odvedli už tím, když dali do scénáře "silné ženy" a obsadili herce a herečky tmavé pleti. Zřejmě dnes v Hollywoodu panuje názor, že nic víc už není potřeba. Talent? Kompetence? Kvalifikace? Přiměřená úcta k předloze? Ok boomer, běž se zahrabat, tohle dnes už neletí. Inu, gratuluji tedy lidem od Amazonu alespoň k přízni hrstky mainstreamových kritiků (jakož i těch místních "čtyřhvězdičkových-a-více" hodnotitelů, obdoby restauračních kritiků, kteří na talíři nepoznají lejno od čevapčiči), protože nadšení veřejnosti, respekt fanoušků ani komerční úspěch si za svou utracenou miliardu nekoupili. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Ditto Hitman_47. Tahle posrat nejdrahší seriál všech dob se jen tak nevidí. Opulentnost padla na pár záběrů, ale Southlands se smrskly na 1 vesnici o pár domech. Navíc sehnat takhle nesympatický casting, hlavně elfů, chce opravdu kumšt. Morfydd Clark má sice pěknou tvářičku, ale její postava KARENdriel, kdy se neustále dožaduje manažera je na přesdržku. Scénáristické peklo, kdy mne motivace postav vůbec nezajímá, říkají někdy debilní věty, a děj si někdy protiřečí a nic se v něm nestane. Konkureční House Of The Dragon je úplně někde jinde. 4/10 ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jakkoliv nepatřím mezi Tolkienovské ultras, kteří řeší každý detail a nesouhlasící časový údaj, mám Tolkiena a jeho dílo moc rád a od prvních veskrze průměrných trailerů sem byl k amazoňáckému LOTRovi poměrně skeptický a moje očekávání byla prakticky nulová. Je tak vlastně celkem potěšující, že nakonec tahle Bezosova  hračka za miliardy dopadla vlastně celkem dobře. Je tu každopádně strašně moc ale, která by nejspíš prošla u standardní fantasy ale u nejdražšího seriálu všech dob, navíc s takovým názvem už to bude podstatně složitější. To platí prakticky o všech aspektech první série. Vizuálně je fajn, ale že by vyloženě válcovala jiné fantasy se říct nedá. To stejně příběh, který je také fajn a potěší známá jména, ale jsou tu lnky, které působí lehce zbytečně nebo alespoň zbytečně natahovaně. Lehce úsměvná je i ta prapodivná komornost, kdy to budí dojem, že už tvůrcům nezbylo na pořádný kompars (nebo lepší CGI) a v žádné scéně (krom prologu) není nikdy víc jak 20 lidí.Když to srovnám třeba se Hrou o trůny je to docela znát. Buď jak buď, půda pro druhou řadu je připravena slušně a nezbývá než doufat, že se tvůrci poučí a po lehčí dietě nám nabídnou plnotučný zážitek...70% ()

Joe321 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek série mi přijde ideální... seznamujeme se, skáčeme mezi postavami, vše krásně vypadá, skvělá hudba, občas trošku táhlejší. Sem tam nějaký nesmysl, kde scénáristům vypadl um. Jenže to je horší v posledních třech epizodách, kde celá série má mířit do nějaké epičťějšího finále. Scénáristi nedokáži držet tempto s rozsahem výpravy, hudbou a kinematografií. Je tu tedy geopolitický konflikt o celý Mordor, kde žije 50 vesničanů. Nebo Sauronova infiltrace a přinesení daru elfům je vlastně jen to, že pošeptá chudákovi Celebrimborovi při prvním setkání... hele, když ti to nejde natavit, co takhle udělat slitinu... tři prsteny moci jsou na světě, elfové ošáleni. No ták... ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jiný vizuál jsme si zvykl, vzato kolem a kolem není tak zlý. Jsem ovšem zklamán z několika věcí. Knižní předloha funguje jenom jako inspirace, místy opravdu děj seriálu dalece od ní utíká. Že by Istari padali z nebe, to vážně ne. Dále, a to mě mrzí více, jsou k vidění jiné charaktery, než je známe z filmu. To mi přijde dost zvláštní. Celkově jsem se ale bavil a s Prsteny moci bude ještě pokračovat. Jenom doufám, že se tvůrcům podaří úroveň udržet. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Během rozhovoru Saurona (Charlie Vickers) a Galadriel (Morfydd Clark) na raftu Sauron říká, že on jediný vidí světlo, které je Galadriel. Její oči v tom okamžiku svítí světlem Valinoru, stejně jako oči Cate Blanchett ve filmech Petera Jacksona, během nichž byly použity speciální světla pro dosažení žádaného efektu. (spacemaster)
  • Arondir (Ismael Cruz Córdova) zmíní Valar, který se stará o rostoucí věci. Tato Valar je Yavanna, manželka Auleho, který vytvořil trpaslíky. Yavanna mimo jiné stojí za vznikem entů. (spacemaster)
  • Jeden z orků při útoku na Ostirith řekne „Gimbatul“. Fanoušci Pána prstenů mohou toto slovo poznat z nápisu na Jednom prstenu. Konkrétně jde o část: „Ash nazg gimbatul,“ neboli „Jeden jim všem káže.“ (spacemaster)

Reklama

Reklama