Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer

Recenze (152)

montongery 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série svým pomalým tempem a nádhernou audio-vizuální stránkou tvoří skvělý úvod a představení světa, ve kterém se odehrává děj (do toho zahrnuji i bezchybný soundtrack). V tomto směru nejde absolutně nic vytknout. Velké plus je za obrovské množství detailů, které asi běžnému divákovi utečou. Např. rozdíly v mluvě jednotlivých ras, architektura Numenóru, kdy každá část reflektuje jiný umělecký sloh a jinou dobu, dialogy přesně přepsané z knih aj. A spousty drobných odkazů na jiné Tolkienovy přilběhy a události -  labutí lodička Galadriel, socha Luthien, pes Huan atd. Pátou hvězdu jsem po velkém váhání nedal, protože se mi zdálo, že občas pokulhával scénář v ději (kdy nějaké významné události byli odbyté až naivně rychle na úkor pomalejšiho tempa, či nějaké rádoby chytré dialogy byly až nadbytečné) a scénář postav se mi také tolik nelíbil, kdy je vidět, že dílo až moc reflektuje dnešní dobu (např. střih u elfů jak z barber shopu 21.století atd.) a navíc postavy nejsou vykreslené tak hluboko, jak bych si představoval a působí tak nějak ploše. Uvidíme, jak to půjde dál, tento seriál se asi bude muset hodnotit jako celek po natočení všech řad, protože mám pocit, že každá série bude mít absolutně jiné tempo a jinou vypravěčskou strukturu. Jinak porovnávat s Jacksonem a jeho trilogií asi nemá vůbec smysl, jelikož se tu adoptují pouze až akademické dodatky na pár stránkách a ne nějaký příběh, který byl vydán v klasické hutné románové podobě. Navíc formát film vs. seriál je také o něčem jiném.. Takže i přes občasné neduhy musím před tvůrci smeknout, protože úkol určitě neměli lehký. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tomuto seriálu bránil, vedl diskuze s mnohými a přemýšlel, kdy by bylo tak nejlepší si odhodlat a pustit si ho. Nakonec to vyhrálo období největšího klidu a po shlédnutí musím uznat, že jsem to čekal daleko, daleko horší. První díly jsou takové představující. Úchvatný vizuál, hodně solidní hudební podkres, poznávačka s herci, kteří úplně neuchvátí. Někdy v polovině jsem se začal docela exkluzivně nudit a pročítat si jak těžkou řeholi scénáristi měli, když museli pracovat jen s částí Tolkienova díla a ještě hodně omezeně a okleštěně, aby odvyprávěli příběh, který potřebují.  Někteří diváci jim to dávají za to exkluzivně sežrat, ale já naštěstí ve světě Středozemě nejsem tak kovaný, takže jsem se v tom spíš hlavně ztrácel. Pak ale přišel šestý díl - bitva a postupné vrcholení některých příběhových linek. Od té doby jsem se nedokázal od seriálu odtrhnout a po osmém dílu jsem zhodnotil, že ztráta času to rozhodně nebyla. Uvidíme s čím přijde druhá série. Má to teď dobře nahnuté, tak je na ní, jestli to pojme správným směrem a nebo to zase spadne to toho šedivého průměru, který tento seriál také uměl ukázat. ()

Reklama

Saur.us 

všechny recenze uživatele

1. série: s klidem můžu parafrázovat vlastní recenzi k loňskému seríálu Nadace: Patrick McKay a John D. Payne si vzali opravdu příliš velké sousto. Zadaptovat nejlepší fantasy všech dob, to chce víc než jen odvahu. A že se to povedlo P. Jacksonovi neznamená, že se to povede znovu. Jednu z mála věcí, co lze opravdu pochválit, je vizuální stránka. Z ní je extrémní rozpočet opravdu cítit. Takhle kdyby vypadala hobití trilogie! A návrat k praktickým skřetím maskám, za to velké plus. Samozřejmě zahřeje na srdíčku i zapojení starých známých (Elrond, Galadriel a 2x překvapení) a také legendárních (Isildur, Elendil, Celebrimbor, Durin, Númenor) postav a míst. Toliko k pochvalám. Po té obsahové je to silný průměr ve světě seriálů (chybí silnější plot twist a cliffhangery) a naprostá katastrofa v porovnání s genialitou jak knižní, tak filmové adaptace. Ani ten nejzdobnější jazyk, který jsem ze začátku velice kvitoval, protože ke světu Pána Prstenů patří nezakrývá fakt, že se sice moc hezky poslouchá ale po několika dílech zjistíte, že neřekne vůbec nic. Castingově se strašně šetřilo. Ani jedna postav nemá hvězdné obsazení a bohužel ani jeden z herců nepodává hvězdné výkony. Za celých 8 epizod pro mě vyčnívaly akorát tři s tím, že ta poslední pro mě osobně seriál jakžtakž zachránila. Asi si budu lhát do kapsy ale když celou první sérii budu brát jako dost protahovanou expozici děje a postav, v těch dalších už půjde o seriál s plnohodnotným dějem jaký si Pán Prstenů zaslouží. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Pán prsteňov aj Hobit patria k mojim najväčším citovým záležitostiam, preto sa nedokážem vyhnúť porovnaniu s týmto kolosálnym paškvilom. Očakávam totiž, že každý, kto si trúfne na toto literárne veľdielo, sa s ním vypiple do najmenšieho detailu, tak ako Peter Jackson. Jeden z najbohatších ľudí sveta si však zrejme myslí, že stačia miliardy a v titulkoch Tolkienovo meno. Značka Pána prsteňov poslúžila Amazonu pre marketingové účely, aby sa následne od predlohy výrazne odklonili a vytvorili Stredozem podľa vlastných predstáv, ktoré zodpovedajú politickým potrebám súčasnej doby. Rozumiem tomu, že vo svete panuje veľký rasizmus, preto sa s čiernym elfom dokážem zmieriť (Arondir je dokonca jedna z mála charizmatických postáv, ktoré ma zaujímali). Inklinujem však k tradičnému mytologickému zobrazeniu elfov ako žiarivých, éterických postáv a tieto typické charakteristiky tu zanikajú. Z elfov sa pod taktovkou Amazonu vytratilo kúzlo. Kým v pôvodnej trilógii je Galadriel úžasne pôvabná a magická bytosť, tu sa tvári ako obyčajná smrteľná bojovníčka, navyše s nepríjemne arogantným výrazom. Iní elfovia, najmä tí v zajatí, vyzerajú staro a strhane, nie mlado a nesmrteľne. Skrátka, Amazon ich pojal po svojom a urobil chybu. Aj prehnané politizovanie a deformovanie literárnej predlohy by sa však dali odpustiť, keby zo seriálu vyžarovalo čaro rozprávania, ktoré tak milujeme v LOTR. No dejové línie sú zúfalo natiahnuté a nudné, väčšina postáv nevýrazná a scenáristicky plytká, hudba Beara McCrearyho nijako neoslnila a na monumentálny soundtrack Howarda Shorea sa nechytá ani náznakom. Jednotlivé scény nemajú gradáciu, dynamiku ani napätie, o nejakých epických bitkách nemôže byť reč. Úplne tomu chýba osudovosť, mágia a konzistentnosť príbehu. Kým v LOTR bol doslova každý obraz pohladením a nedokázali ste sa odtrhnúť od plátna, v seriáli môžete pokojne 3 epizódy vynechať a nič sa nestane. A navyše, kde sa stratila pol miliarda, ktorou sa Amazon tak chválil?! Za 280 miliónov Jackson nakrútil tri epické veľkofilmy a tu za pol miliardy dostaneme len nekonečný dialógový balast. Utieram slzu zo sklamania nad seriálom, na ktorý som sa tak tešila a idem si pustiť Návrat kráľa, aby som sa vrátila do čias, keď z filmov ešte sršalo nadšenie a režiséri robili poctivú filmárčinu… ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Prsteny moci jsou nádherným příkladem toho, co se pravděpodobně stane, když vezmete hromadu peněz a zásadní předlohu a svěříte to tvůrcům, který za sebou nemaj prakticky žádnej zajímavej úspěch - dostanete něco, na co se dokonale hodí známý přísloví, totiž hovno na zlatým podnose. A to, jak víme, by smrdělo, i kdyby ten podnos nebyl jen ze zlata, ale třeba i z mithrilu, protože tenhle zápach by ani světlo samotných Silmarilů nezahnalo. A ano, tím zápachem nemyslím nic jinýho než scénář.  Ten je totiž vysloveně tragickej, okatě vykonstruovanej a plnej nesmyslných oslích můstků. První chybou, dle mýho, bylo už jen rozhodnutí celý ty události táhnoucí se napříč staletíma a tisíciletíma smrsknout do pár let. Najednou celej ten mýtus ztrácí na síle a na tý tolkienovský epičnosti a velikosti celýho světa a mytologie. Jenomže i když tohle divák překousne, je tu myriáda dalších problémů. Vyprávěcí neschopnost, špatný tempo, naprosto nezajímavý nebo zbytečný dějový linky (hobiti, Isildurovo mariňácký eskapády,...), docela cringe momenty a cringe nebo vyloženě slabý dialogy a repliky, vymejšlení si zbytečných blbostí mimo lore (jakoby v něm nebylo dost zajímavých a použitelných motivů a věcí), popírání lore... a hlavně naprostá absence logiky, která se navíc s příbejvajícíma epizodama stupňuje a vrcholí strašlivou epizodou 7. Celý to působí, jakoby scénář byl napsanej v rychlosti osmi různýma lidma a nebyl nikdo, kdo by si to pak celý přečetl a všiml si kiksů v návaznosti. Jinak si neumím vysvětlit, proč například protohobiti chvíli razí jednu životní filosifii, jen aby o pár epizod pozdějc otočili o 180 ° bez jakýhokoli mrknutí oka. Pojetí Galadriel je taky strašlivý. Naštěstí to trochu zachránila aspoň poslední epizoda, kde se konečně začne dít to, co se dít má, dostane to docela spád a závěr dokáže přece jen docela navnadit na další sérii. Jen doufám, že tu už nebudou vyplňovat šesti epizodama plnýma řešení ptákovin a odporujících si věcí, jen aby mohli dodat dvě, který budou o něčem. Ošklivý tři hvězdy tomu dávám vlastně jen právě za poslední epizodu; nádherný CGI a scenérie (líp vypadající seriál vážně nepotkáte); znělku, která nejvíc zachovává ducha Středozemě a její vznik; soundtrack, kterej přišel s několika opakovanýho-poslechu-hodnýma skladbama (téma Númenoru a téma trpaslíků); Wandering day sekvenci; povedený trpaslický scény, chemii mezi Durinem a Elrondem a za Elendila, kterej tam spolu s trpaslíkama sedí asi nejvíc ze všech. Ale prosím, Amazone, půjč si do dalších řad scénáristy od Rodu draka nebo Andora, protože ti očividně dokážou napsat něco epickýho, silnýho a fungujícího i bez bombastickýho CGI v každý scéně. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Během rozhovoru Saurona (Charlie Vickers) a Galadriel (Morfydd Clark) na raftu Sauron říká, že on jediný vidí světlo, které je Galadriel. Její oči v tom okamžiku svítí světlem Valinoru, stejně jako oči Cate Blanchett ve filmech Petera Jacksona, během nichž byly použity speciální světla pro dosažení žádaného efektu. (spacemaster)
  • Bronwyn (Nazanin Boniadi) řekne, že do bývalé elfské citadely se stáhli lidé ze všech vesnic až po Orodruin. Orodruin je sindarské (elfské) jméno pro horu, která je ve Třetím věku známá jako Mount Doom, kam jde Frodo vhodit prsten. Orodruin znamená něco jako „hořící hora“. (spacemaster)
  • Název seriálu se objeví až v 17. minutě. (griph)

Reklama

Reklama