Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Galadriel se obává návratu dávného zla, Arondir učiní znepokojivý objev, Elrond dostává nový úkol a Nori poruší nejdéle dodržované pravidlo mezi Chluponohy. (Prime Video)

Recenze (241)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic převratného jsem od nového seriálu neočekával, a tak jsem zatím docela spokojen. Ostatně původní filmovou trilogii Pána prstenů jsem dlouho nemohl skousnout, což se stává těm, co příliš propadli literární předloze. Nový seriál ovšem předchází původním šesti knihám, co nakonec vyšly ve třech. A já četl jen některé příběhy z Nedokončených příběhů, Ztracených pověstí, ba i Silmarillionu. Můžu sice vzít do ruky Průvodce světem J.R.R.Tolkiena či jeho Bestiář, ale to bych tady jen vypisoval, co je podle Tolkiena a co nikoliv. Pokud se budu snažit dívat okem neznalého, pak jsem dostal úvod do říše fantazie, kde žijí rozličné postavy, mezi nimiž se cosi chystá. A protože i náš svět je plný všech možných lidí, pak stejně přijímám i Středozemi a další fantastické světy. Vizuální stránka velmi pěkná, byť občas jsou efekty až moc počítačové. Tady mi přijde méně okázalý Rod draka realističtější. Šanci seriálu rozhodně dám. ()

Enšpígl

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím říci, že jsem příjemně překvapen, atmosférou, výpravou, navnazením na věci příští, jediný zklamání zatím panuje z herců, nepřijdou mě prostě nějak na topu, aby utáhli takovou značku jakou je "LOTR", ale je to první díl a rád se budu mýlit. Teď si počkám až to Prime video vymlaskne všechno, protože sledovat něco takového po dvoudílech je stejný jako jíst svíčkovou s tím, že další knedlík dostanu za týden. Třeba do té doby dostane ban psychor, protože jeho soustavné poškovazovaní databáze a práce mnoha lidí s cílem upoutat na sebe pozornost stůj co stůj už mě fakt sere a nebo se zavede ignore list a já tyhle uživatelský zoufalý vředy nebudu muset vídat v kolence hodnocení a bohužel i komentářů. kde zabírají místo kolegům, který by si pozornost skutečně zaslouží. ()

Reklama

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

6/10 – Stejně jako u Rodu draka tu platí, že nový materiál nemá na původní látku. Zatímco prequel Hry o Trůny trpí hlavně na jistou okoukanost původního tématu a dodává nám v podstatě to samé v bledě modrém akorát se slabšími postavami a slabším, méně monstrózním konfliktem, který se navíc odehrává v minulosti, seriál ze světa Pána Prstenů The Rings of Power se snaží epickou výpravou zamaskovat nedostatek originality (docela úspěšně, nutno podotknout), a kromě toho, že se mu povedlo navždy zohyzdit postavu tajemné Galadriel, vlastně jenom víceméně recykluje již viděné. Jsem si jistý, že ne každý fanoušek Tolkiena tohle zkousne, natož aby to ještě ohodnotil objektivně, protože, jak jsem si pročetl zdejší diskuzi, emoce stříkají na všechny strany. Původní rozmíška o tom, jestli bude seriál od Amazonu znesvěcení, anebo solidní hommage, vyeskalovala do konfliktu mezi zastánci a odpůrci pochybné hollywoodské etikety a vynucených černochů na stříbrném plátně. Co k tomu říct? No..., jestli by J. R. R. Tolkien něco nechtěl, tak rozdělovat svými příběhy lidi. Můj názor? Fatální pro seriál bylo, že tvůrci nevlastnili práva na zpracování Silmarillionu. Kvůli tomu si museli (a taky mohli) skoro všechno vymýšlet sami – a my již z 8. série Hry o Trůny víme, že tohle nedělá dobrotu. IMHO, kdyby natočili úplně originální "ne-LOTR" seriál, udělali by lépe. Vyhnuly by se tak úplně předimenzované vlně hate feedbacku, která je celosvětově zasáhla přímo do tváře. Ale co si budem, také by přišli o tolik kýženou pozornost. Protože o to jim taky jde. Zas a znova. Proč by taky někdo jinak znovu adaptoval půl století starou ságu? Seriál The Rings of Power se vás od prvního okamžiku snaží ohromit. Svým rozpočtem (košatost záběrů). Svou troufalostí (černý elf, černá trpaslice). Trochu jako kostely v době předhusitské. Můžete polemizovat o tom, že jediné, o co jim jde, je vydolovat peníze z důvěřivých křesťanů (v našem případě "Tolkien-headů"), ale impozantní stavbou jsou tak jako tak. Verdikt: "Osobně držím tvůrcům palce, ať to zakončí nějak se ctí a pokorou. Třeba si jednou budeme moci zpětně říct, že to vlastně vůbec nebyl takový průser, jak se ze začátku zdálo. Oko Saurona je upřeno jejich směrem." ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začíná to hodně pohádkově (nemáme slovo pro smrt), naubuřele (stovky let bojovali, tisíc let putovali…) a debilně (někdo jim zhasne strom a oni musí někam úplně do kšá, aby mu vysvětlili, že takhle ne?). Padnou tam známa slova jako Sauron a Středozem. O těch už se povídalo v LOTRovi  před 20ti lety. A tedy víme jak to s nima dopadne. Tedy už v desáté minutě první epizody bylo nutné vypnout a snažit se jen konzumovat. Naštěstí děj nijak zvlášť nevleče a po tom co proběhne povinná seznamovačka s postavami se děj někam pohne. Linky jsou jen 3, takže vše v pořádku. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud mám být upřímný, byl jsem už předem dost skeptický, protože jsem si neuměl představit, že by tvůrci za současných podmínek byli schopni natočit seriál na motivy Tolkienova Silmarillionu. Současnými podmínkami míním upřednostňování kvót a politické korektnosti před samotným příběhem. Po první epizodě je jasné, že se tvůrci nechali propracovanou předlohou jen vzdáleně inspirovat, takže z původně až éterické Galadriel se tu vyloupla kombinace Xeny a Geralta, místo druhů řešila produkce spíš rasy (a ani ty nezvládla, protože obyvatelé Haradu by měli být rájem pro BLMáky, a jak na potvoru nic) a celé to pojetí bylo takové nějaké divné. Na druhou stranu je faktem, že jsem to čekal mnohem horší, takže jsem třemi pěticípými překvapil hlavně sám sebe. / Poučení: Pokud budeš stavět loď, spoléhej více na vědu než na její touhu po světle. 3*- ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Název seriálu se objeví až v 17. minutě. (griph)
  • Dva vysoké stromy, které můžeme vidět na krátký moment ve flashbacku, jsou Telperion a Laurelin. Starší Telperion dával stříbrné světlo a byl též nazýván Bílý strom, Silpion a Ninquelótë. Okamžik, kdy poprvé zazářil, je zván Hodinou otvírání a od tohoto okamžiku se ve Valinoru začal počítat čas. Druhý strom Laurelin („zlatá píseň“), který dával zlaté světlo a teplo, si vysloužil též názvy Malinalda („Zlatý strom“) a Culúrien. Svou mocí je vytvořila Valar Yavanna, aby svou září osvětlovaly Valinor. (Illuminare)
  • Během prvních 24 hodin po premiéře zhlédlo první díl přes 25 miliónů diváků, což z něj činí nejsledovanější pilotní epizodu na Amazonu. (spacemaster)

Reklama

Reklama