Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (153)

Flego 

všechny recenze uživatele

Návrat veterána z francúzskej cudzineckej légie je predsa len v našich končinách dosť netradičný, v tomto je televízny film originálny. V princípe jednoduchý dej sa však zbytočne naťahuje a nedokáže ponúknuť primeranú zábavu. Víťazom je len Milan Ondrík, jeho herecký výkon je perfektný, nevraviac, že musel byť aj fyzicky veľmi dobre disponovaný. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ja by som nebol zas tak kritický. Je to tv film, treba to brať trocha s rezervou, predsa len rozpočet nepustí aj keď musíme uznať, že mnoho vytýkaných nedostatkov nebude len o peniazoch. Osobne by som privítal nejakých 10-20 minút naviac, trochu viac rozobrať vzťahy medzi všetkými postavami, hlavne medzi Ondríkom a jeho sestrou s podareným manželom. Ondrík posledné roky herecky naozaj dominuje, u mňa momentálne naj slovenský herec. Vidno, že pre postavu legionára na sebe trochu popracoval a divák mu to verí, čo je pre film veľmi podstatné. Ja to vidím na slušný, pozerateľný priemer, ktorý neurazí. Je fajn, že si po tomto Ondrík urobil v Čechách dobré meno, je dosť pravdepodobné, že sa s ním budeme stretávať čoraz častejšie. kto by rád kvalitnejšie stretnutie, tak rozhodne odporúčam film Nech je svetlo. Film 60%. ()

Reklama

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejsem příznivcem akčního žánru, zelených mozků, supermanů a hrdinů všeho druhu. Když ale mám zhodnotit tento film, musím mu v rámci objektivity naložit po neskromnu. Kvalita práce zkušeného režijního matadora tam prostě je. Scénář je sice poněkud naivní, komerční a podbízivý, ale copak si publikum žádá něco jiného? Tohle je narozdíl od megaoblíbených emerických akčních stupidit aspoň trochu reálné a uvěřitelné. O to víc žasnu nad hodnocením lidí, kteří evidentně příznivci tohoto, podle mne poněkud pokleslého žánru, naopak jsou. Hřebejk a Renč - Kalouskové české kinematografie! :-) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jan Hřebejk poprvé s Markem Epsteinem a dvorním kameramanem Jiřího Stracha, přesnou hudbou ME Kyšperského a brněnskými lokacemi vytvořili "českého Punishera". Milan Ondrík je výborný a vyprávění bohužel osciluje mezi zajímavými scénami (kafe) až k těm klasickým ("Kolik lidí jste zabil?") až k fádním koncům. PS jen blázen by dvacet let točil stejně, ale tak nějak jsem předpokládal, že tady na CSFD to budu muset málokdy vysvětlovat. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že podobných tvrďáků, jakého tu předvádí Milan Ondrík, v domácí kinematografii moc nemáme. Jenže i málomluvný drsňák by potřeboval příběh. Je zvláštní, že podobně nedějový scénář skončil zrovna u Hřebejka, který byl vždycky lepší v inscenování větších dialogových scén. Chtělo to méně písku a podivných kiksů (proč na slovenské dědině mluví místní česky?). Z herců mě nejvíce zaujali Milan Ondrík a Marie Poulová. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Tvůrci volně použili téma popálené holčičky v zapáleném domě podle skutečného případu, která se stal v roce 2009 ve Vítkově a za který dostali žháři tresty v rozmezí od 20–22 let. (sator)
  • Byt sestry Martina Illése se nachází na Pellicově ulici v Brně. Prostor na kavárnu si dojednává o pár metrů dál na ulici Pekařská, dvůr do kterého vstoupí a kavárna, kterou v něm vybuduje, se nachází na ulici Cejl v prostorách bývalé věznice. (klukluka)
  • V epizodní roli se ve filmu objeví kmenový reportážní fotograf magazínu REFLEX Jan Šibík. Matka Kadlecová (Alena Antalová) ho dceři představí jako Jana Šimíka. (klukluka)

Reklama

Reklama