foto

Jan Kolařík

  • nar. 21.1.1968 (52 let)
    Vyškov, Československo

Biografie

Jan Kolařík vyrůstal s prarodiči v Drnovicích u Vyškova, později se s matkou a otčímem přestěhoval do Brna. Už jako malé dítko velice rád recitoval a docházel také do dramatického kroužku. Později se v Brně seznámil s Jakubem Špalkem (ředitel dnešního divadla Kašpar), který ho přivedl do Dětského studia Divadla na Provázku. Kolařík ze studia ale brzy odchází na brněnskou hereckou konzervatoř.

V roce 1988 nastupuje do angažmá v Divadle na Provázku v Brně, (později Divadlo Husa na provázku). Po pěti letech, v roce 1993 odchází na volnou nohu. V témže roce začíná moderovat ranní show na rádiu Krokodýl, kterou můžete poslouchat i dnes, po 21 letech.

V roce 2008 se Jan Kolařík vrací do divadla Husa na provázku, aby zde v inscenaci Vladimíra Morávka Bratři Karamazovi: Vzkříšení ztvárnil generála Sněgirova tak dokonale, že si ho později režisér Petr Zelenka vybere do svého filmu Karamazovi. Dnes můžete v divadle Husa na provázku Jana Kolaříka vidět například v roli velitele v obnovené Baladě pro Banditu, jako rakouského císaře Josefa II. v Amadeovi nebo v Doktoru Faustovi, kde se představí jako Serenus Zeitblom.

Kromě Husy můžeme na Kolaříka zajít také do Divadla U stolu, a sice na představení Magor, napsané a režírované Ivem Krobotem, kde Jan Kolařík ztvárňuje známého českého básníka a disidenta Ivana "Magora" Jirouse. Recenze na adresu hlavní postavy hovoří o mistrovském výkonu.

Jan Kolařík se kromě divadla a moderování objevuje ve filmech a seriálech, jeho hlas můžeme znát také z dabingu. Je ženatý a má tři děti.

Evka "willik256" Gusmanová

Herecká filmografie

Filmy

2020 Chyby
Veterán (TV film)
Vysoká hra (TV film)
2018 Hastrman
Můj strýček Archimedes (TV film)
2012 Definice lásky (TV film)
Posel
2010 Domina (TV film)
2009 Muži v říji
Setkání (studentský film)
2008 Karamazovi
2004 To vánoční šturmování aneb Pokoj lidem dobré vůle (TV film)
2002 Čáry báby Cotkytle aneb Tři zlaté zuby děda Vševěda (TV film)
1991 Honzík (TV film)
1988 Jednou za život (TV film)
1986 Třetí sudička (TV film)

TV seriály

2019 Živé terče (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 1 (E01)
Specialisté (TV seriál)
Clear (S03E33)
Rapl (TV seriál)
Cvokhaus (S02E11)
Útulek doktora Knechta (S02E05)
Hrdinové nepracují (S02E04)
další epizody (5)
2018 Rédl (TV seriál)
Děs (E04)
Ivana (E03)
První republika (TV seriál)
Rodinné osudy (S03E01)
2017 První republika (TV seriál)
Díl devátý (S02E09)
Díl první (S02E01)
2014 Clona (TV seriál)
Kameraman (E07)
Práskač (E05)
První oheň (E02)
2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
Mňoukavý hotel (E10)
2005 Ulice (TV seriál)
2001 Četnické humoresky (TV seriál)
Lázeňské intermezzo (S01E11)
Repetent (S01E10)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Krutá daň omylu (E11)

Dokumentární

2019 Moje svoboda
2016 Sezóna za vodou (TV seriál) - vyp.
Epizoda 6 (E06) - vyp.
Epizoda 5 (E05) - vyp.
Epizoda 4 (E04) - vyp.
další epizody (6)
2015 Anatomie náboženství (TV seriál) - vyp.
Epizoda 3 (E03) - vyp.
Epizoda 2 (E02) - vyp.
Epizoda 1 (E01) - vyp.
2009 Cirkus Havel (TV film)

Divadelní záznam

2017 Lásky jedné plavovlásky, plavovlásky jedné lásky (divadelní záznam)
2012 Balada pro banditu (divadelní záznam)
2009 Raskolnikov: jeho zločin a jeho trest (divadelní záznam)
1998 Katynka z Heilbronnu neboli Zkouška ohněm (divadelní záznam)
1992 Chmelnice v Divadle na provázku (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2019 26. Český lev (TV pořad)
2018 Bačovy rozprávky (TV pořad)
2012 Ples na Provázku (TV pořad)