Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (153)

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Za mě perfektní! Takovýhle typ filmu a herce mi v českých luzích a hájích chyběl. Ondrík je dost sympatickej, navíc i vtipnej a světa znalej. Moc se mi líbil jeho dialog s Křížem o posílání peněz z charity do Afriky a pěkně si ještě dloubnul do ceny toho snobskýho rautu. Uvítal bych trošku jiný konec, ale i tak musím dát plný počet. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

První půlka super, pak zklamání. Nedotažený scénář Marka Epsteina zazdil velmi zajímavou látku. Je to škoda, protože všechno ostatní fungovalo dobře - herci, exteriéry, kamera, ale prostě když něco rozehraju, musím to uspokojivě dokončit, ne jen načít myšlenku. To dělají ženské, když se chtějí pohádat a ne dobrý scénarista. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Silný příběh...Téma které se na našich obrazovkách moc nevyskytuje, nové tváře Ondrík zajímavý,Poulová potěšili... Martin (Milan Ondrík) ukazuje tetování kde stojí "Marche ou crève" "Jdi nebo chcípni" a říká že je to heslo francouzské legie.Není, Oficiálním mottem (nepoužívá se slovo heslo) Francouzské legie je „Honneur et Fidélité“ (Čest a věrnost). Nikoliv často zmiňované „Pochoduj nebo zemři“. To se stalo pouze nepsanou pravdou, vycházející ze zkušenosti. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Rozhodovala jsem se mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Jenže když jsem se ráno probudila, vybavil se mi Ondrík a některé scény z filmu. Příběh člověka, který se vrací po letech se spoustou peněz, ale nemá žádné přátele. Po dvaceti letech strávených v cizině má jen sestru, švagra a jejich dítě. Náhoda ho svede dohromady se zajímavou dívkou, která nezapadá do své snobské rodiny. Hlavní hrdina je tvrdý chlap s křehkým srdcem, čestný , pracovitý. V mládí udělal chybu, ale tu už napravil, takže si jistě zaslouží štěstí, kterému věřím i navzdory otevřenému konci. Neokoukané tváře, sympatický a pohledný Ondrík, zajímavá Poulová a můj oblíbený Kolařík doplněni Bokem se mi líbili. Méně už Kříž s Antalovou. Dobrá hudba. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatný film o chlapíkovi, který se po dvaceti letech vrací z francouzské cizinecké legie zpět domů, kde doufá, že najde nový život. Jeho minulost je mu však stále v patách a pořád si prožívá svoje staré démony. Režijně perfektní, herecky taktéž. Krom veterána Milana Ondríka mě zaujala zvláštně krásná Marie Poulová, která mu zkřížila životní cestu, nebo Pavel Kříž a Alena Antalová v rolích Sářiných papalášských rodičů. Dobrej byl i veteránův švagr Jan Kolařík. Film se natáčel v Brně a jeho okolí a jako patriot jsem si užíval vybrané lokace - Pellicova ulice, Špilas, krematorium, Zahradnická ulice, Petrov, Zelňák, kavárna na Orlí, Cejl a Káznice, Kapucínské náměstí, Café Tunsgram (Noroi :)), klub Metro, Alfa pasáž, Kopečná ulice, Staré Brno, stadion za Lužánkami, Jaroška, Janáčkovo divadlo a další, nebo lokality kolem Brna - Ochoz, Hádek, Lednicko-valtický areál. Rád bych zmínil také temnou ambientní hudbu Martina E. Kyšperského. Spolupráce Jana Hřebejka s Markem Epsteinem dopadla nad očekávání velmi dobře. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Námět na film měl scenárista Marek Epstein v hlavě dlouho, inspiroval ho román „Martin Eden“ od Jacka Londona. Téma Epstein zpracoval i jako divadelní hru v pražském divadle Rokoko, premiéru měla v roce 2014. [Zdroj: ceskenoviny.cz] (rakovnik)
  • Byt sestry Martina Illése se nachází na Pellicově ulici v Brně. Prostor na kavárnu si dojednává o pár metrů dál na ulici Pekařská, dvůr do kterého vstoupí a kavárna, kterou v něm vybuduje, se nachází na ulici Cejl v prostorách bývalé věznice. (klukluka)

Reklama

Reklama