Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (287)

sud 

všechny recenze uživatele

Příběhy o síle, odvaze a vzepření se autoritám mě vždycky učarovávali. A tak se stalo i v tomto případě. Sidney Lumet znovu dokázal, že nejlépe tvoří s malým rozpočtem, na malém prostoru s komorním (ale za to špičkovým) obsazením. Strhující příběh z káznice kdesi v lybyjské poušti graduje každou minutou, aby v závěrečné čtvrthodině dosáhl vypjaté nervové katarze. Skvělý Sean Connery, Harry Andrews v životní roli. Jinak stojí za to pochválit ještě dabing ČST s pány Adamírou, Větrovcem, Besserem a Valou. 100%. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy z vězěnského prostředí a nebo z koncentračních táborů a teď můžu říct, že mám rád filmy z prostředí, kde jsou vojáci, kteří se něčím prohřešili, čili kárné zařízení. Například ve filmu z vězení jsou různé gangy, různé sexuální praktiky, drsná slova, drsné ksichty a sem tam nějaký ten posránek, co se rozbrečí. Ačkoliv mi prostředí tohoto filmu silně přípomíná vězení jen s tím rozdílem, že nejde o žadné masové vrahy, tak ani jedno zde nenajdete a to ani tak, že žadné vulgarismy. Žadné soupeření gangů!!! Žadný rasismus!!! Nikdo zde nemá žádné nepřátelé mezi spoluvězni. Jsou pouze tři nepřátelé. Sadističtí bachaři. Svinské horko. A největší nepřítel PAHOREK. Postavený kopec, na který odsouzení vojáci běhají. Skvělý a originální nápad. I přesto, že je snímek černobílý, tak si dokážu představit vedro, které tam muselo panovat, což mně přívádí k tomu, že film má vážně výbornou atmosféru. Naprosto jednoduchý scénář dělá z Pahorku geniální film .V tomto filmu hraje Sean Connery a člověk by nejspíš čekal, že podá nejlepší výkon. Není tomu tak. Těžko by se dal ohodnotit herec, který podal lepší výkon, protože všichni předvádějí herecký koncert. Něco podobného se už nejspíš nepodaří natočit, protože tohle je filmový zážitek!!! ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Touha vzbouřit se proti útlaku je z tohoto filmu cítit ještě mnohem víc než z Přeletu nad kukaččím hnízdem. Ale i ty podmínky jsou zde horší. Děj je vcelku poutavý, herecké výkony výborné a utlačovaní si diváka brzo získají nejen na svou stranu, ale i na stejnou pocitovou vlnu. Ano, závěr filmu mě naprosto vtáhl do sebe a taky bych nejradši Williamse zmlátil neohlížeje se na fakt, že to později bude přitěžující okolnost. Trochu mi vadil ten docela uříznutý konec + velice proměnlivé chování seržanta. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočený "válečný" filmek s plejádou skvělých herců a silným příběhem. Nechybí tu zde i střípky humoru a ironie. Co mě ale nejvíce nadchlo byla samotná režie a hlavně práce kameramana, z jehož úsilí vzešly perfektní záběry, zvlášťe detailní záběry tváří při dialozích a celkové záběry celé věznice, při kterých půspbí "pahorek" jako spojující a výtvarně nejdůležitější prvek ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Opravdu silný zážitek umocněný hlavně ponurou minimalistickou výpravou a oblíbeným prostředím nápravného zařízení, kde se role automaticky mění a z vězňů se stávají velcí hrdinové. A přestože jsem byl přesvědčen, že tahle rovnice už byla zpracována všemi možnými způsoby a nemůže mě tedy ničím překvapit, Lumet vytvořil natolik oslovující a osobitý snímek, že jsem nestačil zírat. Deprimující a myšlenkově rozmáchlé vyprávění, které si vzhledem ke svému stáří sice nedovoluje zajít tak daleko, jak by možná bylo potřeba, ale přesto dokáže diváka nevybíravým znázorněním lidské krutosti i dnes dokonale pohltit. Kdyby se Lumet rozhodl pro barevnou výpravu a zkrátil stopáž o nějakých 15 minut, byla by to jasná pětihvězdičková záležitost. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Ačkoli se natáčelo v Gabo de Gata uprostřed pouště, tak tam přesto muselo být dopraveno 100 tun písku, dále pak 9 tisíc litrů vody pro vytvoření minioázy a dalších 80 tisíc metrů fošen a 500 tun štuku pro vytvoření strážních baráků a vězení. Dokonce byly dovezeny i jediné dvě palmy, které v táboře byly. (Locksley)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama