Reklama

Reklama

Maniak

  • USA Maniac
Trailer 1

Obsahy(1)

New York zaplaví strach. Krvilačný maniak po nociach zabíja ženy a odnáša si so sebou ich skalpy. Napriek tak nebezpečnej situácií nie sú niektoré miestne ženy dostatočne inteligentné na to, aby chodili ozbrojené, prípadne nechodili v noci von vôbec. A niektoré na to krvavo doplatia. Zdanlivo nepolapiteľný vrah je však tiež len človek so svedomím a s jednou traumou z detstva ukrytou hlboko vo vnútri jeho komplikovanej (rozum. psychotickej) osobnosti. A práve ona trauma môže byť preňho osudnou... (oli.G)

(více)

Recenze (81)

topi 

všechny recenze uživatele

Joe Spinell v roli Maniaka je až obludně nechutnej a psychicky vyšinutej. Snímku kralují skvělé gore scény v režii Toma Saviniho, který si zde připraví taktéž svůj brutální mord. Hudba parádně dokresluje tento psychologicko smutně hororový film. Vraždící maniak mi trochu připomíná mého bratra, ovšem pouze ve výrazu tváře a vypoulených očí, tak se totiž můj bratr tváří, když je hodně pod obraz. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo zaujímavý psychologický horor ktorý nám predvádza myšlienkové pochody jedného úchyláka ktorý skalpuje ženy a ich vlasy lepí na figuríny. Naozaj ma prekvapil herecký výkon Joea Spinella tie jeho vzdychy, pohľady naozaj boli hrôzostrašné úplne sa s postavou stotožnil a tu nastáva u mňa zlom s takýmto hereckým výkonom by sa dal nakrútiť obrovský trhák no ako to u týchto filmov býva nápadov je tu po menej scény sa mnohokrát extrémne preťahujú že by som film dokázal zredukovať na 60 minút. Tak či onak je to zaujímavá snímka. Gore koniec prekvapil ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Chybí tomu víc atmosférickým scén jako je hledání potenciální oběti na záchodkách a podivné chování vraha v hotelovém pokoji. Ke konci už je to spíš parodie, škoda. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Presne ako pise T2, tie dva filmy Toolbox Murders 1978 a Vrah Rosemary su tomuto filmu maximalne podobne. Atmosfera na urovni, skoda zlych hereckych vykonov, ale na to horory trpia uz dlhodobo - na zle herecke vykony. Pribeh je sam o sebe nic moc, rezisersky vsak na urovni, dialogy su pocuvatelne a herci sa snazili, new York 80. rokov zobrazeny tiez na urovni : 75 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Mám rád strašidelné slashery, ale tohle je zcela něco jiného. Zde nevidíme vraha jen po dobu vykonávání vražd, ale sdílíme s ním celou jeho vyšinutou přítomnost. Jeho podivné chování není způsobeno narcismem ani nutkáním dokazovat světu svou jedinečnost. Trpí ponižováním svou matkou, která ho jako malého trestala. Hlasy v jeho hlavě ho nutí k činům, které nechce, ale jen po jejich uskutečnění se mu chvilkově uleví. Přitom umí být sympatický, milý a pozorný k ženám. Jenže oni ho provokují, oni chtějí, aby se choval podřízeně a nadbíhal jim. Aby se ponižoval, jako ho nutila jeho matka. Tento psychický blok nedokáže porušit. Jeho věčné broukání a dětské sténání mě vytáčelo k šílenství. Zabíjí jako dospělý, ale je duševně zranitelný jako dítě. Film někdy amatérsky vypadá, ale nálada je tak nepříjemná, že jsem měl během celého filmu jen zkřivenou tvář a zkrabatělé obočí. Anonymita města, jeden maniak a tolik potencionálních obětí. Nový remake, který nyní přichází do kin s Elijahem Woodem, nehodlám nikdy shlédnout, protože tato stará verze už je natolik šokující a kontroverzní, že nepotřebuji vidět Maniaka v novém kabátě s více detailnějšími popravami. Joe Spinell jako obtloustlý a věčně upocený vrah, dokázal předvést velmi nechutného dětského šílence. Tento snímek je zneklidňující hnus, zlo, ale i psychická sonda. Stačilo, nikdy více. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ta snaha působit co nejvíc znepokojivě je tu dost zajímavá a při závěru první vraždy přijde i dost explicitní scéna, u které si říkám, jestli jí vůbec někdo předtím měl koule natočit (nebo něco podobně drastického). Dost to taky lavíruje mezi béčkovým slasherem a pokusem o psychologický horor a jak se zdá čekat, neladí to dohromady, ale hlavní důvod pro to, že to u mě končí průměrem je především ten, že to nemá větší děj a neustále se zde opakuje mustr "poznáme oběť-maniak se jí vydá vyhledat-maniak se jí vetře do přízně-maniak vytuší správný moment a zabije ji-maniak ji skalpuje, výsledek si dává doma na hlavu ukradených figurín-poznáme novou oběť..." a to se mi dost rychle okoukalo a už před tou modelkou přišlo značně repetitivní. Nejnepříjemnější scény jsou kupodivu ty z maniakova bytu, kde si povídá sám se sebou či s figurínami, sem tam nějakou ojede a prostě se tam chová jako naprostý schizofrenní psychopat, byť se tak venku nezdá. Veškeré vraždy a erotické scény (kterých tu teda není málo a důraz na je až přehnaný) byly pro mě spíš navíc, jako nezbytná nutnost, která tu ale nebyla tím hlavním, co zde funguje. Navzdory první vraždě, zajímavému (byť místy poněkud uspěchanému) konci a famóznímu výkonu Joea Spinelly, kterého bych se po tomhle filmu regulérně bál, kdybych ho náhodou potkal (a to ani nejsem žena), to jinak stále je osmdesátkový průměr. 3* ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Skvelý pohľad do šialenej mysle, ktorý nie je hĺbkový, ale za to brutálny. Vrah v podaní Joe Spinella je výborný, čiže odporný, slizký a z očí mu srší šialenosť. Vraždy sú dostatočne kruté, šťavnaté a finále je skvelý psychologický gorefest. A ku tomu praktické masky z 80s. Pochutnal som si. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších vyvražďovaček všech dob! Brilantní sonda do duše masového vraha, korunavaná povedenými gore efekty (scéna s brokovnicí je fakt bomba). Ale co je nejvetší klad, vážení, ten cover!!! To je mistrovské dílo!!! ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je horor s pořádně ,,depresivní" amtmosférou a myslim že v roce 1980 to musel bejt pro diváky šok co se týče brutality. Joe Spinell podal solidní hereckej výkon a scéna v metru na záchodech byla faklt perfektní. Za mě 80% ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Divák vše pobírá z vrahovy perspektivy, oběti zde hrají opravdu pouze druhé housle. Oldschool béčko jak vyšité, ale zajímavé a napínavé, finální "oživení" je také povedené. ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

𝗽𝗿𝗶𝗯𝗲𝗵 𝗼 𝘀𝗲𝗿𝗶𝗼𝘃𝗲𝗺 𝘃𝗿𝗮𝗵𝗼𝘃𝗶, 𝗸𝘁𝗲𝗿𝘆 𝘀𝗲 𝗺𝘀𝘁𝗶𝗹 𝘀𝘃𝗲 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗲. 𝘇𝗮𝗯𝗶𝗷𝗲𝗹 𝘇𝗻𝗼𝘃𝘂 𝗮 𝘇𝗻𝗼𝘃𝘂 - 𝗷𝗲𝗻 𝗸𝘃𝘂𝗹𝗶 𝗻𝗶. 𝘁𝗼 𝗼𝗻𝗮 𝘇 𝗻𝗲𝗷 𝘂𝗱𝗲𝗹𝗮𝗹𝗮 𝗺𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗺! — hlavni antihrdina byl uzasnej. jednu minutu byl normalni, pak se z neho stalo nemilosrdne zvire. herec roli zvladl dost dobre, trosku vypadal jako ed kemper (ktery mel mimochodem podobny vztah s jeho matkou jako tady frank). novinove clanky o jeho vrazdach byly zajimave - ve vetsine slasheru tento detail nenajdeme. overall super napad, provedeni; vrahovo POV se mi moc libilo. || ❝𝐍𝐨𝐰 𝐲𝐨𝐮 𝐭𝐞𝐥𝐥 𝐦𝐞 𝐰𝐡𝐚𝐭 𝐈 𝐬𝐡𝐨𝐮𝐥𝐝 𝐝𝐨. 𝐈 𝐡𝐞𝐚𝐫𝐝 𝐚𝐛𝐨𝐮𝐭 𝐢𝐭, 𝐈 𝐚𝐥𝐰𝐚𝐲𝐬 𝐝𝐨. 𝐈 𝐜𝐚𝐧'𝐭 𝐠𝐨 𝐨𝐮𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝐚 𝐦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐞. 𝐈𝐭'𝐬 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐬𝐬𝐢𝐛𝐥𝐞. 𝐅𝐚𝐧𝐜𝐲 𝐠𝐢𝐫𝐥𝐬, 𝐢𝐧 𝐭𝐡𝐞𝐢𝐫 𝐟𝐚𝐧𝐜𝐲 𝐝𝐫𝐞𝐬𝐬𝐞𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐥𝐢𝐩𝐬𝐭𝐢𝐜𝐤, 𝐥𝐚𝐮𝐠𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐧𝐝 𝐝𝐚𝐧𝐜𝐢𝐧𝐠. 𝐒𝐡𝐨𝐮𝐥𝐝 𝐲𝐨𝐮 𝐬𝐭𝐨𝐩 𝐭𝐡𝐞𝐦? 𝐈 𝐜𝐚𝐧'𝐭 𝐬𝐭𝐨𝐩 𝐭𝐡𝐞𝐦. 𝐁𝐮𝐭 𝐲𝐨𝐮 𝐝𝐨, 𝐝𝐨𝐧'𝐭 𝐲𝐨𝐮? 𝐀𝐧𝐝 𝐭𝐡𝐞𝐲 𝐜𝐚𝐧'𝐭 𝐥𝐚𝐮𝐠𝐡 𝐚𝐧𝐝 𝐭𝐡𝐞𝐲 𝐜𝐚𝐧'𝐭 𝐝𝐚𝐧𝐜𝐞 𝐚𝐧𝐲𝐦𝐨𝐫𝐞. 𝐘𝐨𝐮'𝐯𝐞 𝐠𝐨𝐭 𝐭𝐨 𝐬𝐭𝐨𝐩, 𝐨𝐫 𝐭𝐡𝐞𝐲'𝐥𝐥 𝐭𝐚𝐤𝐞 𝐲𝐨𝐮 𝐚𝐰𝐚𝐲 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐦𝐞. 𝐈 𝐰𝐢𝐥𝐥 𝐧𝐞𝐯𝐞𝐫, 𝐞𝐯𝐞𝐫, 𝐥𝐞𝐭 𝐭𝐡𝐞𝐦 𝐭𝐚𝐤𝐞 𝐲𝐨𝐮 𝐚𝐰𝐚𝐲 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐦𝐞. 𝐘𝐨𝐮'𝐫𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐞 𝐧𝐨𝐰 𝐟𝐨𝐫𝐞𝐯𝐞𝐫. 𝐀𝐧𝐝, 𝐈'𝐦 𝐬𝐨 𝐡𝐚𝐩𝐩𝐲.❞ ☠️🪦🔪🩸 ()

Wade 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dřív verzi 2012 a ta se mi hodně líbila, takže jsem musel co nejdřív to půjde zkouknout původní film tedy tenhle. Maniak 1980 je rychle plynoucí psycho horůrek, který má jasný příběh a jasný cíl. Když, ale porovnám obě verze co jsem viděl tak mi vyjde jako jasný vítěz 2012 a bude to asi kvůli technice natáčení. Dam 4* s tím, že u 2012 zvýším na 5*. 75% ()

bierce 

všechny recenze uživatele

slasherová klasika se slizkým Joem Spinellem v hl. roli vraha sbírajícího ženské skalpy a s geniálníma efektama maestra Toma Saviniho...doporučuju už jenom kvůli tý scéně s brokovnicí!!! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Blbý, nudný a nezáživný horor s psychopatem, jakých jsem viděl snad desítky. Příběh neexistuje stejně jako jakákoliv vedlejší postava, která by proti psychopatovi stála a tak zbývá jen patetický titulní Maniak, který má ale vzhled a charisma jak ožrala ze čtvrté cenové. Jediné co stojí za zmínku jsou povedené vraždy a opravdu výborná finální scéna. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Výborný horor, který ani chvíli nenudí. Spinell je tu dokonale hnusný a Saviniho efekty musí některé slabší povahy šokovat i dnes. Hlavně závěrečná děsivá gore scéna patří mezi to nejlepší, co jsem od něj viděl. Dobrá hudba a atmosféra, že by se dala krájet. Pro mě kultovní klasika ()

Shogin 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se zdá, že půjde o obyčejný slasher horror, ale to se s přibývajícími monology hlavního protagonisty a jeho neustálé přítomnosti na plátně, rychle mění. Největší zvrat příjde po příchodu fotografky, od té chvíle mě příběh doslova vtáhl a už jsem hltal. Velice zajímavé dílo, které svou příběhovou přímočarost obohacuje o podrobné znázornění postupného rozpadu maniakovi mysli a výborný, až děsive autentický výkon Joe Spinella. ()

Související novinky

Elijah Wood vraždící a skalpující?

Elijah Wood vraždící a skalpující?

08.11.2011

Nedávno se objevil v kostýmu Froda na placu Hobita (můžete ho vidět i ve čtvrtém videoblogu z natáčení), ale výlet na Nový Zéland trval jen několik dní a nezabrání mu plně se věnovat jiným rolím.… (více)

Reklama

Reklama