Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Parádny, nervydrásajúci thriller o úteku z totality. Dve nemecké rodiny sa rozhodnú zdrhnúť na západ teplovzdušným balónom, ale tajná služba Stasi a polícia im je v pätách. A tak sa rozbehne nemilosrdný boj s časom, vševidiacimi očami a neúprosným štátnym aparátom. Od začiatku je to skutočne dobre nakrútená, atmosferická záležitosť, pri ktorej som sa nenudil ani sekundu. Herci sú skvelí, ich postavy dobre napísané a dialógy prekvapivo prirodzené a pútavé. K plnému počtu chýbalo len veľmi málo. Od Nemcov veľké prekvapenie. Skutočne kvalitný film... 85 %!! ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Nur einziger Luftballon auf seinem weg zum Horizont…“ Dramaticky i retroexekučně naprosto fantasticky zpracované trampoty chronických dederonských útěkářů, které Honecker nechtěl pustit na koncert Neny, a tak se svépomocí vydali na dobrodružnou cestu vstříc prohnilým imperialistickým zítřkům. Cestu, nad níž by vyhonil snad i sám Verne, kdyby ještě jules. Načež se stali až totalitní lidovou legendou ke strašení pyjonýrů, perorálně šeptem šířenou mezi všemi těmi tolik odbojnými gaučovými přizdisráči napříč socialistickými obýváky, jež o čtyři roky později inspirovala například i maďarského pretekára Hutyru ke vzdušnému výletu do Rakous. A kvůli těm zkurveným vlastizrádcům si pak pár let jeden nemohl ušít pořádný kaftan a propanbutan byl na příděl. Nadmíru děsivé je, že kvůli historií nepoučitelným pičusům, kteří totalitu nikdy nezažili, pomalu znovu nadchází čas začít skupovat taft, hromadit plynové bomby a oprašovat ve sklepě Singrovky. Kapavkově se rozpínající reakční světovláda globalizačních pamrdů však tentokrát bude vyžadovat kapku víc šití, protože za svobodou nebude stačit jen pár kiláků přes kopečky do Bavorského neomarxistického emirátu. Ten mongolfiérovic přístroj bude totiž muset doletět až do nějaké pralesní prdele v Jižní Americe. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Při loňské návštěvě Berlína jsem si předsevzala, že musím kouknout na nějaký povedený film, týkající se německé historie. Přestože je to spíše náhoda, že mi dnes díky jednomu ze zdejších uživatelů padl do obrazovky zrovna tenhle kousek, myslím, že si tenhle "úkol" můžu odfajfkovat. Sice to bylo o nervy, ale ani trochu nelituji. Hezky napsané, zahrané i natočené. 4,5* ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Ballon" je pre mňa skutočne poriadnym prekvapením. Za november som už napäto očakával ďalší dobrý film, ktorý by som si mohol odsedieť v kine a potom nadšene o ňom ešte rozprávať. A tento film tam bude určite patriť. Myslím si, že film má veľmi dobrú drámu, kde som prežíval všetky udalosti spolu s našimi hrdinami. Vysoko som im fandil. Chcel som, aby sa z NDR dostali von. Chcel som veriť, že sa to podarí všetkým. A takisto, že nebudú nejaké konsekvencie pre nich. Nakoľko sa sústredíme aj na Stasi, ktorí neustále hľadajú zločincov, ktorí sa pokúsili utiecť cez hranice a zápasia s časom, tak film skutočne má dobrú drámu a bol som neustále v napätí, ako to reálne dopadne. Tempo a hudba filmu sú tu skutočne skvelé. Nenašiel som ani jeden nudný moment. Neustále som bol zvedavý ako to bude pokračovať. Na úvod ma trošku prekvapilo, že sa film už začína letom, no asi som si mal lepšie prečítať obsah, a vedel by som. Ale to je na mňa. Herecky je to podľa mňa spracované veľmi dobre a rovnako musím pochváliť aj dabing filmu, ktorý funguje skvele. Je tu niekoľko vynikajúcich momentiek, na ktoré nezabudnem a človek si pri tom uvedomí, v akej situácii kedysi museli ľudia byť. Občas si hovorím, či by tento svet vyzeral rovnako, keby sme nemali druhú svetovú vojnu. To by bola zaujímavá alternatívna realita, ktorú by som chcel vidieť. Ale to sa mi nikdy nepodarí, lebo som sa narodil v tejto. Celkovo si myslím, že film je veľmi dobrá voľba na návštevu kina. Ak to zvažujete, tak za seba hovorím, aby ste si film išli pozrieť. Podľa mňa budete s výsledkom spokojný. Ja rozhodne som. Hodnotenie: A ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak Nemci sa opäť raz vytasili s niečím zaujímavým a výborne spracovaným - áno vieme ako ťažké bolo z Nemecka utekať na Západ. Ten moment, keď si človek uvedomí, že cesta späť už nie je... Už je len cesta k záchrane v podobe šikovných rúk a hlavičky.... Napínavé do posledného momentu, nervy drásajúce a na záver aj emotívne... A fantasticky zahrané. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)
  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)
  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)

Reklama

Reklama