Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divácky vděčný akční styl dobře doplňuje dobře vystiženou atmosféru strachu těch, co se odlišují od většiny. 1) 50letý režisér a producent, jindy také herec a scenárista Michael Helbig by měl začít točit horory. Chvilkové náběhy na tento žánr byly jasně patrné._____ 2) Spoiler! Čti až po zhlédnutí filmu. Film je dost věrným zobrazením skutečnosti, jak ji popisují německé zdroje nebo anglická Wiki anebo také český novinový článek._____ 23) Zaujali mě 19letý Jonas Holdenrieder (starší syn Frank, zamilovaný), 12letý Tilman Döbler (mladší syn Andreas) a dále i 28letý David Kross (otec Wetzel), kterého jsem oknírovaného vůbec nepoznal. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Atmosféra napětí tomu filmu strašně sluší. Dvě věci. Proč dnes tento řemeslně takřka bezchybný film zaniká v záplavě pitomostí v kinech? To je mi jednoduše líto. Ta druhá, s jakou odvahou na ten plíšek s provazy šli, to je fakt na uctivou poklonu. Kdyby to nebylo jasné - Balloon je ohromná pecka a oslava odvahy, snů a touhy po svobodě ve velkém stylu. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Všedné spracovanie nevšedného úteku z boľševickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) do kapitalistickej Nemeckej spolkovej republiky (NSR). Nepostráda napätie, sympatických hrdinov i remeselne kvalitné spracovanie. Doporučenia hodný film do súčasnej filmovej Izby revolučných tradícií. Mysliac tým individuálne revolúcie voči totalitnému systému, hoci diktované najmä ekonomicky. Vidinou lákavého sveta, plného tovaru, slobodného cestovania a dokonalých služieb. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Tak byla to událost, o které se v generaci mých rodičů, tehdy třicátníků, mluvilo s obdivem, a vím že alespoň mužská část rodiny toužila dostat se ven takovým dobrodružným způsobem taky. Nějak se nám domů dostal západoněmecký časopis s tím krásným balónem přes celou obálku, byla to nádherná pestrá věc. Táta měl ten posvátnej časák dlouhá léta u sebe. Jednou jsem se ho na to ptala, a povídal, že v tom balónu přeletěla východoněmecká rodina na západ, a že ho ušili doma ve sklepě na staré singrovce. Jestli ve mě tedy ten film něco vyvolal, tak tohle: ten starý pocit sdíleného zoufalství mixovaný s velkým obdivem k těm, kteří měli odvahu riskovat útěkem úplně všechno, a zároveň dost šikovnosti a štěstí, aby se to povedlo. // Tu jednu hvězdu sundavám za iritující hudbu. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Balón je thriller ako vyšitý, s potenciálom značného komerčného úspechu vo východnej Európe. Má svoje chyby (nerozpracovaná línia Frank - Clara, permanentné prestrihy na zazerajúce pohľady). Napriek tomu je to asi najlepší nemecký film tohto roka. Predovšetkým preto, že je pútavý, dynamický, má dobrú výpravu a perfektný scenár. Je to malý nemecký blockbuster. O to viac zamrzí, že ho z kín stiahnu už týždeň po premiére. Zaslúžil by si dobré promo. A veľkú pochvalu za CZ kino dabing. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)
  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)

Reklama

Reklama