Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

verbal 

všechny recenze uživatele

Nur einziger Luftballon auf seinem weg zum Horizont…“ Dramaticky i retroexekučně naprosto fantasticky zpracované trampoty chronických dederonských útěkářů, které Honecker nechtěl pustit na koncert Neny, a tak se svépomocí vydali na dobrodružnou cestu vstříc prohnilým imperialistickým zítřkům. Cestu, nad níž by vyhonil snad i sám Verne, kdyby ještě jules. Načež se stali až totalitní lidovou legendou ke strašení pyjonýrů, perorálně šeptem šířenou mezi všemi těmi tolik odbojnými gaučovými přizdisráči napříč socialistickými obýváky, jež o čtyři roky později inspirovala například i maďarského pretekára Hutyru ke vzdušnému výletu do Rakous. A kvůli těm zkurveným vlastizrádcům si pak pár let jeden nemohl ušít pořádný kaftan a propanbutan byl na příděl. Nadmíru děsivé je, že kvůli historií nepoučitelným pičusům, kteří totalitu nikdy nezažili, pomalu znovu nadchází čas začít skupovat taft, hromadit plynové bomby a oprašovat ve sklepě Singrovky. Kapavkově se rozpínající reakční světovláda globalizačních pamrdů však tentokrát bude vyžadovat kapku víc šití, protože za svobodou nebude stačit jen pár kiláků přes kopečky do Bavorského neomarxistického emirátu. Ten mongolfiérovic přístroj bude totiž muset doletět až do nějaké pralesní prdele v Jižní Americe. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Čas je díra, čas je bič. Lepší kdyby vůbec nebyl. Nejednou chceš svůj balón. Ztracenej je v dětství nebi. Letí dál a stoupá výš. Letí proudem roků zpátky. To jen čas trh oponou. Věci mizí - kde už jsou? Nejednou chci svůj balón. Zpuchřelá a prasklá duše. Jistě řeknu - to je on! Poznám ho, měl jsem ho rád. Každa další známá věc, kaugummi a pflege dusche, Drážďany a schone schuhe a zde Simson Motorrad. Mý gumoví indiáni z ulice unter den Linden. Později jsem se tam zpil, zrovna když byl feuer werk. Tmavý pivo se sirupem, řízek v sósu s knedlíkem, cigára Káro byly fajn. Pak z U-Bahnu na S-Bahn. Nejednou chci svůj balón a nesměle to zkouším řici, vraťte mi to všechno zpět, na tábor chci k moři jet, co má v létě deset stupňů a Trabanta v pryskyřici. Jedno jak se změnil svět já chci zpátky svůj balón! Nejednou chceš svůj balón, ztracenej je v dětsví nebi. Všechny věci cos měl rád, na tebe tam tiše čekaj. Až se tvůj čas naplní, letíš proudem roků zpátky. Někde najdeš svůj balón, nech ho zatím - ať si lítá. *** ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Film Balón si zaslouží smeknout klobouček. Námět, scénář, výprava, režie, kamera, střih, obsazení i herecké výkony... Vynikající! V úvodu mi to lehce připomnělo Občanský průkaz (který mám velmi ráda), ale vůbec to nebylo na škodu. Já tu hnusnou dobu pamatuju a možná i proto jsem si celý film tak parádně užila. Vlastně i slza dojetí mi ukápla.. A před reálnými postavami smekám až na samou zem, ti museli mít fakt koule! Železná opona byla peklo, sbohem a šáteček. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

To, že súkromný rebríček najlepších zhliadnutých filmov z roku 2018 budem upravovať aj nejaký čas po jeho uplynutí, som samozrejme predpokladal. Nerátal som však s tým, že mi do tohto poradia výrazne zasiahne akási nemecká dráma, o ktorej existencii som až donedávna ani len netušil. Asi aj vďaka tomu ma príbeh dvoch východonemeckých rodín, ktoré sa koncom 70. rokov rozhodli utiecť do SRN vo vlastnoručne zostrojenom balóne, tak výrazne oslovil. Je nepochybne namieste vyzdvihnúť kvalitnú výpravu či vynikajúce herecké výkony, no to, čo vo mne bude rezonovať najdlhšie, je jednoznačne atmosféra filmu. Budovanie ťaživého napätia začína prelínaním záberov z príprav na veľký útek s úzkostlivým pátraním tajnej polície a v záverečných minútach vrcholí priam neuveriteľne napínavým a strhujúcim spôsobom. Nemeckú kinematografiu budem odteraz určite sledovať omnoho pozornejšie. (90%) ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Vítejte na palubě společnosti Der Baloon, v následujícich pár týdnech, možná ucítíte mírné otřesy v turbulenci, proto nedoporučujeme koukat z okýnka, místní plynové plyny v ovzduší můžou být pro člověka toxické až jedovaté. Doufám, že jsme si pro cestu nezapomněli vzít plynové masky a potápěčské brýle.. Děkujeme, že jste si vybrali naši aerolinku.. Zajimavý příběh, dokonce podle nějakých skutečných událostí.. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)
  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)
  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)

Reklama

Reklama